25 / 04 / 2024

İsmail Sezen: Cityscape Fuarı'na firmalar artık satış için geliyor!

İsmail Sezen: Cityscape Fuarı'na firmalar artık satış için geliyor!

Cityscape Global 2014'te Türk firmaların organizasyonunu üstlenen İstexpo Fuarcılık Genel Müdürü İsmail Sezen'le konuştuk. İsmail Sezen, katılımın her yıl gittikçe arttığı Cityscape fuarını emlakkulisi.com takipçileri için değerlendirdi...



Cityscape Global Fuarı hakkında bilgi verebilir misiniz?


Cityscape Fuarı 8 ayrı ülkede Kuveyt, Malezya, Katar, Cide, Mısır, Abu Dabi ve şu anda içinde bulunduğumuz Dubai Fuarı Cityscape Global olarak geçiyor. Bu seri içerisindeki hem metrekare olarak hem de katılımcı sayısı olarak en  yüksek olan fuar. 



Cityscape Global 2014'ün diğer yıllara göre farkı nedir?


2008-2011 yılları arasında düşüşe geçmişti ama 2011 yılından sonra katılımcı sayısı hızlı bir artış göstermeye başladı.


Geçtiğimiz yıl 223 olan katılımcı sayısı bu yıl 280'e ulaştı ve bu da bize yüzde 25'lik bir artış veriyor. Toplamda 8 holde yer alıyor. Geçtiğimiz yol 6 holde olan fuar bu yıl 1'den 8'e kadar holde yer alıyor. Bu 33 bin metrekare stand alanı demek. Dünta standartlarına göre biraz yüksek bir rakam.


Özellikle körfez ülkelerindeki firmalar standlarının büyük ve şaşalı olmasını, maketlerinin çok yüksek olmasını tercih ediyorlar. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar yüksek metrekareli standları çok görmek mümkün değil. Bu kadar yüksek stand alanları olmasının sebebi de bu.  



Türk firmaların katılımı nasıl?


Türkiye'den fuara katılan firma sayısı 31. Yani yaklaşık fuarın yüzde 10-12'sini Türk firmalar oluşturmakta. Birleşik Arap Emirlikleri firmalarından sonra 2. sırada Türk firmaları geliyor. Bundan 2 yıl önce 9 olan katılım sayısı geçtiğimiz yıl 24'e, bu yıl 31'e ulaştı. 


Türk firmaları metrekare olarak da hiç küçük değiller. Alan olarak da yaklaşık yüzde 10'luk alanı Türk firmaları kaplıyor. Zaten bu da gelen ziyaretçilerin ne kadar çok Türk firması gibi tepki vermesine yol açıyor. Bu yıl ilk gün ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 27 artış gösterdi. Toplamda fuarın 32 bin ziyaretçi olması bekleniyor.



Gelecek yıl fuarda değişiklikler planlıyor musunuz?


Firmalardan aldığım geri bildirim olarak, gelen ziyaretçiler Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Katar olmak üzere körfezin değişik ülkelerinden hatta Güney Amerika'dan bile ziyaretçilerin geldiğini söylüyorlar. Önümüzdeki yıl fuarın daha da büyüyeceğini ön görerek, biraz yerleşimde farklılıklar yaşayacağız.


Büyük firmaların yan yana gelmesinden dolayı diğer firmaların çekincelerin yok etmek amacıyla büyük Dubaili firmaları dağıtma gibi bir planımız var. Hem de alan yetersizliğinden dolayı başka salonlara taşacağız.


Cityscape Global 2014 fuar görüntüleri için tıklayınız


Türk firmalarının fuar ile ilgili tepkileri nasıl?  Firmalar için fuar nasıl geçti?


Konuştuğumuz Türk firmaları şu ana kadar fuardan çok memnunlar. Hem kurumsal hem bireysel yatırımcılar tarafından çok ilgi olduğunu söylüyorlar. 


Edindiğim en ilginç bilgilerden biri, geçtiğimiz yıllara göre gelen ziyaretçilerin çoğunun Türkiye ve İstanbul hakkında çok fazla bilgi sahibi olmaları. Eskiden burası neresi, nerde diye sorarlarken, bu yıl ziyaretçiler Taksim'e, Levent'e, Maslak'a yakın mı, proje Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı gibi özellikle İstanbul projeleri için sorular yöneltiyorlar. Son yıllarda Türkiye'ye çok sık gelen körfez halkı artık Türkiye'yi iyice tanımış durumdalar.


Bunun yanı sıra Bursa, Yalova, Sapanca, Bodrum, Çeşme  ve Trabzon'un da ilgi gördüğünü farkettik. Normalde Bursa ve Yalova'ya alışkın olan körfez yatırımcısı, Trabzon'a kadar taleplerde bulunuyor.



"Eskiden Cityscape Global'e gelen firmalar yalnızca prestij ve tanıtım amaçlı geliyorlardı ama artık sözleşmeleriyle satış yapmak amacıyla geliyorlar. "


Cityspace Global Fuarı'nın diğer gayrimenkul fuarlarına göre artısı nedir?


Cityscape Global'in dünyadaki diğer fuarlara göre farkı, firmaların burada kolaylıkla satış yapıyor olabilmesi. Diğer fuarlar daha çok yatırımcıyla görüşme, tanışma ve network amaçlı fuarlar olmasına rağmen, Cityscape hem kurumsal hem de kişisel yatırımcıların alım yaptıkları, deposit verdikleri, kapora verdikleri hatta bildikleri projelerin parasının tamamını burada ödedikleri bir fuar haline geldi.


Eskiden Cityscape Global'e gelen firmalar yalnızca prestij ve tanıtım amaçlı geliyorlardı ama artık sözleşmeleriyle satış yapmak amacıyla geliyorlar. Şu anda katılan firmaların bir çoğu satış yapmış durumdalar ya da ön anlaşmalar yapıldı.



Cityscape 8 ayrı ülkede düzenleniyor. Önümüzdeki takvim nedir?


Bundan sonra ilk Cityscape Fuarı, yine özellikle kişisel yatırımcıların ilgi gösterdiği Kuveyt fuarı 7 - 9 Aralık tarihleri arasında, onu takiden 21 - 23 Nisan tarihleri arasında Abu Dhabi var. Abu Dhabi'yi ayrı konumlandırmak lazım. Onun dışında 24 - 26 Mart tarihleri arasında Katar'da fuar devam ediyor.


Suudi Arabistan'da düzenlediğimiz fuara, Suudi Arabistan hükümetinin yasalarından dolayı yabancı firmaların katılması mümkün değil. Ancak bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Eğer o yasa değişirse, Cide ve Riyad'da düzenlenen Cityscape Fuarı'na Türkiye'den firmalarımız da katılabilecek.


Gülcihan YELKENCİ / Emlakkulisi.com


Geri Dön