23 / 04 / 2024

İsrail 2019'da Filistinlilere ait 521 evi yıktı!

İsrail 2019'da Filistinlilere ait 521 evi yıktı!

İşgalci İsrail ekipleri geçtiğimiz yıl Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait 521 evi "ruhsatsız" olduğubu iddia ederek yıktı.



İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in yayımladığı rapor sonucuna göre, geçtiğimiz yıl Batı Şeria'da Filistinlilere ait 256, Doğu Kudüs'te de 265 ev İsrail güçleri tarafından yıkıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Doğu Kudüs bölgesinde ruhsatsız olduğu nedeniyle yıkılan evlerin sayısına inşa halinde bulunan 96 binanın da dahil olduğu ortaya çıktı. 

Raporda ayrıca İsrail'in, imar izninde çıkardığı zorluklar nedeniyle Doğu Kudüs'te ikamet eden Filistinlilerin evlerini ruhsatsız olarak inşa edildiği belirterek, "İsrail'in Filistinlilere yönelik bu uygulaması, Kudüs'te Yahudilerin çoğunlukta olduğu demografik bir yapıyı dayatma yöntemlerindendir. İsrail, bu şekilde yaşam haklarını daraltarak Filistinlileri bölgeden göçe zorluyor ve sanki bunu kendi iradeleriyle yapıyorlarmış izlenimi veriyor." açıklamasında bulunuldu.

Filistin toprakları üzerinde bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini günden güne genişleten İsrail, 2018 yılında da işgal altında bulunan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 538 ev ve yapıyı "ruhsatsız" olduğu nedeniyle yıkmıştı.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkımları

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izniyle ilgili zorluk çıkaran ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu nedeniyle yıkmak için tehdit ettiği ortaya çıktı.

İsrail'e bağlı belediyenin söz konusu uygulamasının hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını belirten Filistinliler, bunun "İsrail'in yıldırma ve kenti Yahudileştirme politikalarının bir parçası" olduğunu kaydediyor.

İsrail belediyesi çoğu zaman yıkım masraflarını evi yıkılan kişilerden alıyor.

Filistinli kaynaklar 1967 yılından beri Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla evin İsrail güçlerince yıkıldığını belirtiyor.

Batı Şeria'daki yıkımlar

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılından imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" kapsamında Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail ekipleri kendi kontrolünde olduğu nedeniyle çoğunlukla "C" bölgesinde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.

Batı Şeria'da 1.900'den fazla yasa dışı konuta onay verildi!


Geri Dön