25 / 04 / 2024

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

Bu yıl deprem maalesef Türkiye'yi oldukça salladı. Birçok şehirde yüzbinlerce kişi geceleri uykusuz geçirdi. Fakat en büyük endişe, beklenen İstanbul depremi... İstanbul gelecek büyük depreme hazır mı? İşte uzman yorumları...



Türkiye’de bu yıl depremlerde ülke genelinde 160 kişi yaşamını yitirdi. Depreme Karşı Alınacak Önemleri Araştırma Komisyonu kuruldu.

Bu yıl deprem maalesef Türkiye'yi oldukça salladı. Birçok şehirde yüzbinlerce kişi geceleri uykusuz geçirdi. Fakat en büyük endişe, beklenen İstanbul depremi...

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen deprem sonrasında 5 partinin ortak önergesiyle Meclis'te ‘Depreme Karşı Alınacak Önemleri Araştırma Komisyonu' kuruldu. Komisyon bugüne kadar 9 ayrı toplantı gerçekleştirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan 60'a yakın kurum ve STK temsilcisi bilgi paylaştı. Milletvekilleri dahil, komisyona gelen herkesin ortak kaygısı “İstanbul'un depreme hazır olmadığı'” idi. Mimarlar, mühendisler, yapı denetimcileri kaygılarını dile getirdi.

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

Jeoloji Mühendisleri Odası Danışma Kurulu Başkanı Prof. Okan Tüysüz, şöyle konuştu:

“İstanbul deprem senaryosuna göre 5 bin binanın yıkılabileceği tahmin ediliyor. İzmir'deki 10-15 binayla uğraştık, çok ciddi de başarı gösterdik. Ama 5 bin bina bir anda yıkıldığında Türkiye ne yapacak? Konuyla ilgili eksikler çok fazla. Endişe büyük.” 

Deprem Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, “Kimse yaşadığı binanın detaylarını bilmiyor. Oturduğumuz bina sağlam mı? Temeli nasıl? Bunları incelemek gerek” diye konuştu.. Türk Telekom Başkan Yardımcısı İsmail Akın ise olası İstanbul depremi sonrasında iletişim ağına ilişkin enerji sürekliliği için yakıt ve tedarik ikmali olması gerektiğini belirtti. 

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

Her türlü hazırlığı yapıyoruz

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Semih Korkut, “İstanbul depremi için vatandaşların yaşadığı tüm endişeleri biz de yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Korkut, şunları kaydetti:

“Bu deprem yarın gelecekmiş gibi her türlü hazırlığı yapıyoruz. AFAD'la, TSK'yla, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet ile çalışıyoruz. Analizlerimize göre olası İstanbul depremindeki yaralıların yüzde 40'ının ilk 24 saatte hastaneye geleceğini genel durumu iyi olanların ise üç gün içerisinde hastanelere geleceğini tahmin ediyoruz.”

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

Olası afet tek elden yürütülmeli

Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkanı Halil Yılmaz “Merkezi birlik sağlanarak afet tek elden yürütülmeli” dedi. Yılmaz, şunları dile getirdi: 

“AFAD, orman ve itfaiyenin olaylara müdahalede bilgi ve donanımının entegre halde çalışmaları önemli. Hiçbir kurum olası deprem sonrası yaşanacaklarla tek başına üstesinden gelemez.” Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Genel Müdürü Cem Önal ise “İstanbul büyük risk taşıyor” dedi ve ekledi: “Deprem sensörleriyle şehir şebekesinin gazını güvenli şekilde kesip tahliyeleri yapabilecek planlama var. Ama İstanbul 4.5 milyon aboneyi barındırıyor. Normal şartlarda gaz dağıtım şebekelerimiz uzun yıllar kesintisiz şekilde hizmet verebilir. Ancak en büyük sorunumuz dışarıdan yapılan müdahaleler. Bugüne kadar istediğimiz sonucu alabildiğimizi söyleyemeyeceğim.”

199 bina için 22 yıllık süre bitti!

20 yıl geciktik! Artık 20 dakikamız yok!

120-125 bin bina ağır hasar görecek!


Geri Dön