19 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı 2016'nın ilk çeyreğinde başlayacak!

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı 2016'nın ilk çeyreğinde başlayacak!

İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapacak projede inşaat çalışmaları başlıyor. Yıllık 20 milyar Euro gelir elde edileceği hesaplanan İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’nin inşaat ayağına ilk kazma 2016’nın ilk çeyreğinde vuruluyor.



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının ihale edildiğini belirterek projenin onay aşamasında olduğunu bildirdi. Birkaç ay içerisinde inşaatın başlayacağını ifade eden Turan, “BDDK ve SPK için inşaat süreci başlıyor. Diğerlerinin süreleri var. Finans Merkezi hükümet programlarında ve orta vadeli programda (OVP) yer alıyor. İlk kazmaları vuracağız. En geç ocak ve şubat ayı gibi başlamış oluruz. İhaleleri yaptık projeleri bitmek üzere onay aşamasında” dedi.


YABANCILAR DA OLACAK


İFM’de BDDK ve SPK’nın yanı sıra Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi finans kuruluşu da yer alacak. İstanbul finans merkezinin Türkiye’de yapılacak en önemli işlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Turan “BDDK ve SPK binalarının bir kısmı yapılırken hasılat paylaşımı olduğu için yapan müteahhitlerin elinde yer var. Yabancı finans kuruluşlarına da satılabilir” dedi. İFM’nin koordinasyonu ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yapılıyor. İstanbul, finans merkezi olmak için  Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor.


SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ


Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan finans merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’nın etkilerini bugüne taşımayı amaçlıyor. Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle “Anadolu Yakası’nın simgesi” olarak tasarlanmış durumda. 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimleri de kampüste yer alacak.


Star Gazetesi/ Ercan Baysal


Geri Dön