26 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı'nın hisseleri satılıyor mu?

İstanbul Havalimanı'nın hisseleri satılıyor mu?

İstanbul Havalimanı'nın açılışının üzerinden bir sene geçmeden işletmesinin satıldığı iddia edildi.



 

İstanbul Havalimanı'nın ortaklarından bazıları 11 milyar dolar değer biçilen havalimanındaki paylarını satmaya hazırlanıyor. Bloomberg'in haberine göre, bu satış için ABD'li yatırım bankası Lazard ile anlaşıldığı belirtildi.

Konu hakkında iki kaynağın verdiği bilgiye göre Fransız Vinci mega proje ile ilgileniyor. Vinci'nin yanında TAV Havalimanları ve onun Fransız ortağı Aeroports de Paris de alanın işletmecisi İGA ile de ilgileniyor. Ferrovial SA'nın da proje ile ilgilendiği belirtiliyor.

KOLİN PAYLARINI SATMIŞTI


Üçüncü Havalimanı işletmecisi İGA, 6.4 milyar dolarlık borçlandıktan sonra (bugünkü kurla yaklaşık 39 milyar TL) Türkiye'nin en borçlu özel sektör işletmesi konumunda bulunuyor. Şirketin devlete havalimanın kirası için senede ortalama 1.1 milyar euro (Bugünkü kurla yaklaşık 7.5 milyar TL) ödeme yapması gerekli.

An itibariyle üçüncü havalimanının yüzde 35'i Kalyon İnşaat'ın, yüzde 25'i Cengiz İnşaat'ın yüzde 20'si Limak ve Mapa'nın. Kolin bu yıl içerisinde yüzde 20'lik payını satarak ortaklıktan çıktı.

IGA yetkilileri şirketin hisse satma gibi bir planı olmadığını belirtti. Vinci, ADP ve TAV yetkilileri konu hakkında açıklama da yapmadı. Yatırım bankası Lazard da konu hakkında yorum yapmadı.

 

İstanbul Havalimanı'na Özel Başarı Ödülü!

Kolin İnşaat, İGA'daki hisselerinin devri için başvurdu!


Geri Dön