25 / 04 / 2024

İstanbul-İzmir otoyolu projesine iki teklif verildi

İstanbul-İzmir otoyolu projesine iki teklif verildi

Yaklaşık 20 yıldır gündemde bulunan ve son dönemin en büyük yatırımlarından biri olacak İstanbul-İzmir otoyol projesi için açılan ihaleye 2 ayrı teklif verildi



İzmit Körfezi'ni yani denizi 3 kilometrelik asma köprü ile geçecek proje için "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat (İtalyan)-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu" yarışacak. Projenin 5-6 milyar dolara mal olması bekleniyor.
 
YİD modeliyle yapılacak
Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak projenin İstanbul ve  İzmir  arasındaki 6.5 saatlik mesafeyi 3.5 saate düşüreceği belirtilerek, projenin iki kısımdan oluştuğu kaydedildi. 3 kilometrelik İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün İstanbul otoyoluna bağlantı yolları ve Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol yapımından oluşan projenin toplam uzunluğunun 421 kilometre olduğu ifade edilen açıklamada, ihale için 7 firmanın şartname aldığı vurgulandı. 2 konsorsiyumun teklif sunulduğu belirtilen açıklamada, bu tekliflerin Karayolları Genel Müdürlüğü İhale Komisyonu tarafından süresi içinde değerlendirileceği ve ondan sonra açıklanacağı kaydedildi. Proje ile yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacağı da kaydedildi.
Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık da, ihale sırasında gazetecilerin soruları üzerine mali tekliflerin 2-3 ay sonra açılabileceğini belirtti. Akbıyık, konsorsiyumların yeterliliklerine bakılacağını belirterek, teknik değerlendirmenin öncelikle tamamlanacağını ifade etti. Akbıyık, konsorsiyumların tekliflerini 7 yapım yılı ve işletme süresi olarak verdiklerini ifade etti. Proje tamamlandığında sadece İstanbul-İzmir arası mesafe 140 kilometre kısalmış olmayacak; Bursa-İstanbul arası 1 saate, Bursa-İzmir arası da 2.5-3 saate düşmüş olacak. Ayrıca Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de bu otoyol projesi büyük önem taşıyor.

Referans


Geri Dön