20 / 04 / 2024

İstanbul kongre turizminde dünya birincisi!

 İstanbul kongre turizminde dünya birincisi!

İstanbul, ICCA istatistiklerine göre, 2011 yılında büyük kongreler sıralamasında dünya birincisi oldu. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’tan özel ödül alan Başkan Topbaş, “Kongre turizminde çok iyi mücadele vererek 44. sıradan birinci sıraya yükseldik” dedi...



Uluslararası Kongre ve Konvensiyonlar Derneği (ICCA) istatistiklerine göre, 2011 yılında büyük kongreler sıralamasında İstanbul dünya birincisi oldu. İstatistikleri yayınlayan dünya kongre turizminin referans dergisi İngiliz AMI Magazine, İstanbul’un 500’den fazla katılımcı kongreler arasında birinci olduğuna dikkat çekti.

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO Merkez binada düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a İstanbul'un kongre turizminde dünya birinciliğine yükselmesi dolayısı ile özel ödül takdim etti.


İstanbul kongre turizminde büyük mücadele verdi


Ödül töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un kurumsal taassubu bir tarafa bırakarak devlet-sivil toplum işbirliğiyle yaptığı faaliyetler sayesinde kongre turizminde birinci sıraya yerleştiğine dikkati çekerek, “İstanbul dönemimizde turizmde de önemli aşamalar kaydetti. Şehirdeki otellerin yüzde 98 doluluk oranı yakaladı” dedi.


Dünya belediye başkanlarının artık CEO gibi çalıştığını vurgulayan Kadir Topbaş, “Başkanlar şehri yöneten olarak, sivil toplum örgütleri ile sanayici ile tüccar ile temas halinde olmalı. İstanbul'un diğer şehirlerle yarışacak argümanları da muhtelif kesimlerle belirlenmeli. Ne mutlu burada önemli bir başarı elde ettik” diye konuştu.



İstanbul’a yüzde 55'i ulaşıma olmak üzere bugüne kadar toplam 52 milyar lira yatırım yaptıklarının altını çizen Başkan Topbaş, 2013 bütçesinde de 8 milyar lira yatırım öngördüklerini kaydetti. Kongre turizminde büyük mücadeleler verdiklerini, İstanbul'un kongre alanında önemli bir yere geldiğini vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu;


“Haliç Kongre Merkezi ve İstanbul Kongre Merkezi ile dünya birinciliği elde ettik. 44'üncü sıradan buralara geldik. Pera Palas ve Hilton'dan başka salonu olmayan şehirden buralara geldik. Artık kongre kampüsü yapma durumundayız. Hayalimde idealimde bu var. Kongreye gelenlerin aileleriyle konaklayacakları bir alan öngörüyoruz. Kayıp dilimleri telafi adına elimizden geleni yapıyoruz. İstanbul, büyük fırsatlar ihtiva ediyor. Bir mücevherin üzerindeyiz. Malum kongre turizminin getirisi çok. Burada başarı elde ettik. Dikkatli olmalıyız. Zirveye çıktık, orada kalmalıyız da. Birinci kalmak bizim için hedef olmalı.”


İstanbul'un turist sayısında 8-10 milyonu değil, 30-40 milyonu hedeflemesi gerektiğini ifade eden Topbaş, şehrin tarihi mirası ve doğal güzellikleriyle Paris, Barselona, Londra gibi kentlerden daha avantajlı olduğunu söyledi. Topbaş, İstanbul'un 2020 olimpiyatlarını da ev sahipliği yapmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.  


Başarıda İBB’nin payı çok büyük…


İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da konuşmasında Türkiye'nin dünya kongre turizminde ülke olarak ilk 10'a girdiğini belirterek, “2012'de de dünya lideri olduk. Artık İstanbul çekim alanı, Türkiye'ye gelen 31 milyonu aşkın turistin 8 milyondan fazlası İstanbul'a geldi” dedi.


İstanbul'un kongrede iyi konuma gelmesi adına 2007'de ''İstanbul'un kongre elçisi olun'' programını başlattıklarını hatırlatan Yalçıntaş, İstanbul'a kongre getirecek her kesime yardımcı olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu; “Bunun ilk meyvelerini 2010'da aldık. Kongre alanında ilk 10'a girdik. 2012'de de dünya lideri olduk. Artık İstanbul çekim alanı, Türkiye'ye gelen 31 milyonu aşkın turistin 8 milyondan fazlası İstanbul'a geldi.”


İstanbul'un kongre turizminde önemli yere geldiğini vurgulayan Yalçıntaş, şunları kaydetti; “2009'a dek İstanbul'da bir kongre merkezi vardı. ICVB olarak ülkeye geleceklere yer bulamıyorduk. 2009'dan itibaren 2 kongre merkezi açıldı. Kongre kapasitesi Haliç ve İstanbul ile 3 kat arttı. Bu kongre merkezleri olmasa İstanbul buralara gelemeyecekti. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi turizm için önemli adımlar attı. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz bu kongre salonlarını ve bu yatırımları yapmamış olsaydı İstanbul bugünkü başarıyı yakalayamazdı.”


İBB


Geri Dön