24 / 04 / 2024

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi yaşam mücadelesi veriyor!

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi yaşam mücadelesi veriyor!

Kültür ve sanat kurumlarına dönük saldırılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. 75 yıllık adresinden taşınan ve isminin gayrıresmî olarak değiştiği iddia ediliyor.Resim ve Heykel Müzesi'nin akıbeti belirsizliğini koruyor....



Kültür ve sanat kurumlarına dönük saldırılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. 75 yıllık adresinden taşınan ve isminin gayrıresmî olarak değiştiği iddia edilen Türkiye'nin ilk kamusal sanat müzesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin akıbeti belirsizliğini koruyor. 


Rant lobisi iş başında 1970'lere kadar Türkiye'deki tek sanat müzesi olduğu için devletin o tarihe kadar aldığı her eseri taşıdığı ve Türkiye'nin en önemli modern Türk resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran müze, halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı. Müze, kurulduğu günden bugüne bütçe ve idare sorunları nedeniyle sıklıkla kapanma tehlikesi yaşıyordu. Müzenin uzun süre kaldığı Veliahd Dairesi'nin 19. yüzyıldan kalma, onarım ve tadilat gerektiren yapısı da kısıtlı bütçenin zenginleştirme için kullanılmamasına neden oluyordu. Müze, Veliahd Dairesi'ndeki haliyle Başbakanın İstanbul rezidansını kapsayan bölgenin içindeydi ve rant alanına dönüştürülme potansiyeli barındırıyordu. 2007 yılında Milli Saraylar Daire Başkanlığı restorasyona giren ve açılışı beklenen Müze, 75 yıllık adresi olan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nden oldukça tartışmalı bir kararla geçtiğimiz yıl taşındı. 


Geri Dön