28 / 03 / 2024

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde inşaat başlıyor!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinde inşaat başlıyor!

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) inşası için hazırlanan avan projede son aşamaya gelindi. Gerekli ruhsat izinleri alındıktan sonra projeye ilk kazmanın bu ay içinde vurulması bekleniyor.



İstanbul'u dünyada ilk 25 küresel finans merkezlerinden biri yapmak ve Türkiye'nin Finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını sağlamak için hazırlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) inşası için hazırlanan avan projede son aşamaya gelindi. Gerekli ruhsat izinleri alındıktan sonra projeye ilk kazmanın bu ay içinde vurulması bekleniyor. 


Projenin inşa aşamasıyla ilgili DÜNYA'ya açıklama yapan  TOKİ  Başkanı Ergün Turan proje ile birlikte yıllık yaklaşık 20 milyar euro gelir elde edileceğini kaydederken, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin ve Londra ile yarıştığını söyledi. Nisan ayı itibarıyla proje için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım planlanıyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nde Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kamu kurumları inşaatları da yer alıyor. Başkan Turan, inşaatlarda Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın mimari etkilerinin damga vuracağını aktardı. 


İstanbul Finans Merkezi'nin Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandığını dile getiren Ergün Turan, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerinin bugüne taşınmasının amaçlandığını söyledi. 


Anadolu Yakası'mn simgesi olacak Ataşehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alana inşa edilecek İFM'nin konumu ve mimarisiyle Anadolu Yakası'nın simgesi olarak tasarlandığının altını çizen Ergün Turan, kampüste, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinin yer alacağı bilgisini verdi. 


BDDK ve SPK'ya yer teslimi yapıldı, MB ile protokol imzalandı BDDK'nın hizmet binasıyla ilgili olarak arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesi tamamlandı. 


Yüklenici firma, arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon lira, idare payı gelirini ise 372 milyon lira olarak taahhüt etti. Yer teslimi ise şubat ayının son haftasında yapıldı. SPK ile imzalanan protokol kapsamında yapılan ihalede ise yüklenici firma 915 milyon 417 bin liralık satış geliri, 215 milyon liralık da TOKİ payı geliri taahhüdü ile ihaleyi kazandı. Buranın yer teslimi ise 9 Şubat 2015'te yapıldı. 


Merkez Bankası inşaatı için ise 28 Temmuz 2015'te imzalanan protokol kapsamında yine arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle ihale gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Merkez Bankası'nın, konsept projeyle ilgili çalışmalarını tamamladıktan sonra ihaleye ilişkin fizibilite çalışmalarına başlanacak. 


İnşaat ruhsatından sonra ilk kazma vurulacak TOKİ Başkanı Ergün Turan, inşaat ruhsatı alınması için avan proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtirken, ruhsat alımının tamamlanmasının ardından inşaat çalışmalarına hemen başlanacağını söyledi. İstanbul'un her yönüyle finansal bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Turan, "İstanbul'un önümüzdeki 10 yıl içinde bölgesel, 30 yıl içinde de küresel bir finans merkezi olması için planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, tamamlandığı zaman ülkemizin ve İstanbul'un gelişimine önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu. 


Dünya



Geri Dön