28 / 03 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'na Big Bang usulü taşınma!

İstanbul Yeni Havalimanı'na Big Bang usulü taşınma!

İstanbul Yeni Havalimanının 29 Ekim’de törenle açılışının yapılmasının ardından, 30-31 Ekim'de yapılması öngörülen Big Bang usulü ile taşınmanın, 30-31 Aralık'ta yapılacak. 



Habertürk Gazetesi yazarlarından Güntay Şimşek, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılış tarihi ile ilgili belgeleri kamuoyuyla paylaştı. İşte o yazı...

Yeni meydan açılacak, açılmayacak tartışmaları ayyuka çıktığında, konuya noktayı koyacak ilk bilgileri buradan paylaşmıştım. 22 Eylül’de ‘29 Ekim’de soft, 1 Ocak’ta büyük açılış’ başlıkla yazımdan bir gün sonra da Amerika yolculuğu öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konu soruldu. Cumhurbaşkanı da yazdıklarımı teyit edince mevzu kapandı.

Çünkü konuyu yazdığımda günlerde, mevzuyu ilgili taraflar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarmıştı. Bağlantılı uçuşlar da dikkat alınarak herhangi bir sorun yaşanmaması için ticari test uçuşları yapılmadan geçişin riskler içerdiği sunulmuştu. Müspet cevapta alınmıştı. Taşınma ertelenmişti, ama havalimanı 29 Ekim’de açılacaktı. Bunda bir değişiklik yoktu.

Dünde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak imzasıyla ilgili şirketlere gelişmelerle hakkında resmi yazı gönderildi. Türk Hava Yollarının ‘Big-Bang’ usulü ‘Büyük Taşınma’sının 30-31 Aralık arasında gerçekleşeceği, aradaki sürenin de test için değerlendirileceği duyuruldu.

İstanbul Yeni Havalimanı na Big Bang usulü taşınma!

İstanbul Yeni Havalimanı na Big Bang usulü taşınma!

Taraflar bugün İstanbul’da toplanıp, 1 Ocak 2019’da 3. Havalimanı'na Atatürk Havalimanı’nın tüm ticari kapasitesiyle nasıl taşınıp, sorunsuz faaliyete geçebilmesinin detaylarını konuşacaklar.

THY, havalimanının 29 Ekim’de açılışından, 30 Aralık’a kadar olan 2 aylık dönemde, 30 yurtiçi seferi gerçekleştirerek, ticari testler yapacak. Dolayısıyla havalimanın açılışından sonra büyük taşınma hazırlıklar olacak.

ULAŞIMA DİJİTALLEŞME ŞART!

Ülkemizin toplu taşımada durumu nedir? Ulaşım modları arasındaki entegrasyonda başarılı mıyız? Ulaşım sistemlerimiz nasıl ilerliyor? Yurtdışından bakıldığında Türkiye’nin eksiği veya başarılı olduğu yerler nereleri? Havalimanlarıyla şehirlerarasındaki ulaşımın turizme etkisi nasıl oluyor? Bütün bu konuları dünyanın en önemli kurumunun tepe yönetiminde olan iki önemli ismiyle konuştum.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği - UITP (The International Association of Public Transport) Genel Sekreteri Mohamed Mezghani, “Toplu Taşımacılıkta Dijitalleşme” konferansının açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere ülkemizdeydi. Bir araya geldik.

Önce birazcık UITP’yi anlatayım. Dünyanın toplu taşıma alanındaki çatı kuruluşu olan UITP, 1885 yılında kurulmuş. Hali hazırda 96 farklı ülkeden, 1600 toplu taşımacılık otoritesi, işletmesi ve endüstri kuruluşunu temsil ediyor. Merkezi Brüksel’de. Fakat UITP, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 farklı ülkede faaliyetlerini yürütüyor. Toplu taşımacılığın referans kuruluşunun başındaki Mezghani ile taşımacılıktaki son trendleri ve İstanbul’u konuştum.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda açılış provası!


Geri Dön