26 / 04 / 2024

İstanbul'da AVM'lere klimalı havalandırma yasağı!

İstanbul'da AVM'lere klimalı havalandırma yasağı!

Alışveriş merkezlerinin 11 Mayıs'ta kademeli olarak açılmasının ardından birçok insan akın etti. Koronavirüs salgını sebebiyle alınması gereken tedbirlere AVM'lerde uyulmadığı gözlendi. Virüsün daha fazla yayılmaması için AVM'lerde yeni önlemler alındı...



Bilim insanlarının virüsü daha da yayacağından endişe ettiği alışveriş merkezlerindeki klimalı havalandırmalara yasak getirildi. İlk yasak İstanbul'daki AVM'lerde uygulandı. AVM'ler sadece yüzde 100 temiz havayla havalandırılacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, açılmalarına karar verilmesinden sonra halkın adeta hücum edip önünde uzun kuyruklar oluşturduğu alışveriş merkezlerinde klimalı havalandırma sistemleri yasaklandı.

İlk etapta İstanbul'daki AVM'ler için uygulamaya giren yasakların ülke genelinde de yayılacağı belirtildi. Çok sayıda insanın alışveriş yapacağı geniş alanların yeni düzenlemeyle birlikte sadece yüzde 100 temiz hava yoluyla havalandırılması yapılacak.

Klimalı havalandırma sistemi içerideki havayı sistemde dolaştırıp tekrar içeri aldığı için salgının AVM'lerde çok hızlı bir şekilde yayılabileceği belirtildi ve uzmanlar tarafından uyarılar yapıldı.

Para cezası kesilecek

Yeni düzenlemelere uymayan AVM'ler için 3 bin 10 TL ceza uygulanacak.

İstanbul'daki tüm ilçelerdeki AVM'lerin kurallara uyup uymadıkları 5 kişilik komisyonla haftada en az bir defa kontrol edilecek. 

Asansörleri sadece engelli vatandaşlar kullanacak

Müşteriler AVM'lerdeki asansörleri kullanamayacak, sadece engelli ve benzeri zorunlu ihtiyacı olanlar asansör kullanacak. Asansörde de kişiler arası mesafenin 1 metre olmasına dikkat edilecek. 

Müşteri sayısında yüzde 10 kuralı işleyecek. Örneğin, bin metrekarelik aktif müşteri kabul edebilecek bir AVM'de aynı anda en fazla 100 müşteri olabilecek. AVM'lerdeki yeme-içme bölümlerinde yer alan lokantalarda mesafe koşulu uygulanmak üzere sadece paket servis hizmeti yapılacak.

Giriş ve çıkışlar tek yönden sağlanacak. AVM'ye giren bir müşteri en fazla 3 saat içinde dışarı çıkacak.

Kırmızı ışık yeşile dönmeden içeri girilemeyecek

AVM'lerde önlemleri değerlendiren Securitas Güvenlik Teknolojide  Sorumlu Başkanı Emre Erdal, kullanılacak teknoloji ile AVM'lerde kuyruk ve yığılma gibi görüntülerin engellenebileceğini belirtti. 

Tüm AVM'lerde elle ateş ölçmek yerine termal kameraların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Erdal, içerideki kişi sayısının da kameralar yoluyla ölçülüp düzene alınabileceğini ifade etti. 

Erdal, AVM girişlerinde tıpkı trafik ışıklarında olduğu gibi yeşil ve kırmızı lambalar olacağını, kırmızı ışık yeşile dönmeden içeri girilemeyeceğini vurguladı.

AVM-mağazalar savaşında kim, ne istiyor?

İstanbul'daki AVM'ler için alınan yeni önlemler!

Kapalı olan 16 AVM bayramdan sonra açılacak!


Geri Dön