23 / 04 / 2024

İstanbul'da devam eden metro inşaatları ve açılış tarihleri!

İstanbul'da devam eden metro inşaatları ve açılış tarihleri!

İBB, ulaşıma çare olabilmek için metro inşaatlarına devam ediyor. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yapımı devam eden metro inşaatları hakkında bilgi paylaşıyor.



İstanbul'un trafik sorununa ilaç olmak için il genelinde metro inşaatları devam ediyor. Şu anda mevcut 251,05 kilometre hat uzunluğuna sahip İstanbul'da, 208 kilometre metro inşaatı devam ediyor. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, başkanlık süresi boyunca  kent genelinde 767, 33 kilometre metro hattına ulaşmayı hedefliyor. İşte İstanbul'da inşaatı devam eden metro hatları ve açılış tarihleri...

Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 

10 kilometre hat uzunluğuna sahip Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı'nın toplam 14 istasyonu bulunuyor. Günde 25 bin yolcuya hizmet verecek tramvay ile Eminönü-Alibeyköy arasındaki mesafe 30 dakikaya düşecek. Proje inşaatı için şu anda 219 kişi görev alıyor. Eminönü bölgesinden başlayacak hat, Haliç sahili boyunca ilerleyerek Alibeyköy merkezinden Alibeyköy Cep Otogarına ulaşacak şekilde inşa edildi. Hattın 1 Ocak'ta hizmete açılması bekleniyor. 

Eminönü Alibeyköy Tramvay Hattı istasyonları  
1- Eminönü

2- Küçükpazar

3- Cibali

4- Fener

5- Balat

6- Ayvansaray

7- Feshane

8- Eyüp-Teleferik

9- Eyüp Devlet Hastanesi

10- Silahtarağa İstasyonu

11- Sakarya Mahallesi

12- Alibeyköy Merkez

13- Alibeyköy Metro

14-Alibeyköy Cep Otogarı

Entegre Olan Hatlar  
Alibeyköy-Eminönü tramvay hattı; Eminönü istasyonunda T1 Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ve deniz iskeleleri ile, Küçükpazar istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile, Eyüp Teleferik istasyonunda TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik 

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu 

2017 yılında yapımına başlanan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu'nun çalışmalarında sona gelindi. Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının 2. etabı olan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu, 9 istasyondan meydana geliyor.

Toplam uzunluğu 10,9 kilometre uzunluğuna sahip Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı'nı Çekmeköy ve Sultanbeyli ilçelerinde yaşayan vatandaşlar kullanacak. Hat arası yolculuk süresinin ise 16,5 dakika olması planlanıyor. Hat tek yönde saatte 64 bin 800 yolcuya hizmet verecek.  Metronun kısa zaman içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. 

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu durakları:
1- Çekmeköy
2- Meclis
3- Sarıgazi
4- Sancaktepe Şehir Hastanesi
5- Sancaktepe
6- Samandıra Merkez
7- Veysel Karani
8- Hasanpaşa
9- Sultanbeyli

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu'na entegre olunan diğer hatlar:
Sarıgazi istasyonunda M13 Yenidoğan-Türkiş Blokları hattı ile, 

Bostancı-Dudullu Metrosu, Göztepe-Ümraniye Metrosuve  Marmaray  ile entegre olacak. 

Sancaktepe Şehir Hastanesi'ne de ulaşımı sağlayacak olan metro hattının uzunluğu 10.90 kilometre olacak. 

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu 

2017 yılında yapımına başlanan, 2018 yılında finansman yetersizliği nedeniyle yapımı durdurulan Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metro Hattı çalışmaları 2019 Ağustos’ta yeniden başlamıştı.  

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamada, metro inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Yeni metro hattının 2022'nin sonunda açılması planlanıyor.

Tam otomatik sürücüsüz özelliği ile 13 kilometre uzunluğundaki M12 Göztepe-Ümraniye Metro Hattı, 11 istasyondan oluşuyor. Saatte tek yönde 44 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak olan M12 hattı; Çarşı istasyonunda M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile, Yeni Sahra istasyonunda M4 Kadıköy-Tavşantepe metro hattı ile, Göztepe istasyonunda da  Marmaray  ile entegre edilecek. Hatta; 60. Yıl Parkı, Göztepe, Sahrayıcedit, Yeni Sahra, Ataşehir, Finans Merkezi, Site, Atakent, Çarşı, SBÜ Hastanesi ve Kazım Karabekir istasyonları bulunacak. Metro ile Kazım Karabekir ve 60. Yıl Parkı arasındaki süre 21 dakikaya düşecek. 

Dudullu-Bostancı Metrosu 

2016'da yapımına başlanan 2019'da finansman yetersizliği sebebiyle yapımı durdurulan Dudullu Bostancı  Metro Hattı 2022'de hizmete açılacak. 13 adet istasyonun yer aldığı metro hattında, Bostancı, Emin Ali Paşa, Ayşekadın, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Mevlâna, İmes, Modoko, Dudullu, Huzur, Parseller durakları yer alacak. Bostancı ve Dudullu arası ulaşım 21 dakikaya düşecek. Toplam uzunluğu 14.3 kilometre olan metro hattı tek yönde 45 bin yolcuya hizmet verecek.

Ataköy-İkitelli Metrosu 

2016'da inşasına başlanan Ataköy-İkitelli Metro Hattı'nın ilk etabı olan İkitelli-Bahariye'nin 2021'de hizmete girecek. Metro hattının tamamımın ise 2022'de hizmete geçmesi bekleniyor. 12 istasyondan oluşan 13,4 kilometre uzunluğundaki hat tamamlandığında; Ataköy-İkitelli arasını 21,5 dakikaya düşürecek ve tek yönde saatte 35 bin yolcu taşıma kapasitesi olacak. 

Hat; İkitelli Sanayi İstasyonu’nda Bakırköy-Kirazlı - Başakşehir Metrosu, Mehmet Akif İstasyonu’nda Kabataş –Mecidiyeköy – Mahmutbey - Esenyurt Metrosu, Mimar Sinan İstasyonu’nda Kirazlı - Halkalı Metrosu, Yenibosna İstasyonu’nda Yenikapı - Atatürk Havalimanı Metrosu’yla, Ataköy istasyonunda ise  Marmaray  ile entegre olacak.

Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler 

2017 yılında yapımına başlanan, 2019'da bütçe yetersizliği nedeniyle inşası durdurulan Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler hattı Ekim 2021'de hizmete açılacak. Yatırım bedelinin 114 milyon 392 bin 854 TL olduğu Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı ile boğaz sahili ve Büyükdere Caddesi arasında ulaşım kolaylaşacak. 3 bin yolcu taşıyacak olan ve 0.8 kilometre hat uzunluğuna sahip olan fünikülerin seyahat süresi 2.5 dakika olacak. Füniküler hattının tasarlanması ve getirilmesi için 11 ay, aracın montajı ve testlerinin ise 2 ay süre tahmin ediliyor. Hattın yaya çıkışında deniz ulaşımını kolaylaştırmak adına bir iskele de yapılıyor. Bu iskele ile karşı tarafa kısa mesafeleri olacak yeni şehir hatları hedefleniyor. 

Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı tamamlandığında, Rumeli Hisarüstü istasyonundan M6 Levent-Hisarüstü-Boğaziçi Üniversitesi hattı ile entegre edilecek.

Hızray projesi 

İstanbulluların merakla beklediği  Hızray projesi Halkalı-Sabiha Gökçen arasında hizmet verecek. Henüz ihalesi yapılmayan hızlı metronun ihalesi 2021'de yapılacak.

Saatte 160 kilometre hıza ulaşacak Hızray Projesi Halkalı ve Sabiha Gökçen arasındaki ulaşımı 14 dakikadan 55 dakikaya düşürecek. Toplam 62.8 kilometre uzunluğa sahip metro hattında Halkalı-Kirazlı-Otogar-Alibeyköy-Mecidiyeköy-Altınizade-Finans Merkezi-İmes-Maltepe-Kartal-Sabiha Gökçen olmak üzere 11 durak bulunuyor. Metronun günde 750 bin yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Seferler ise 3 dakika aralıklarla yapılacak. Öte yandan proje ile 3 havalimanı birbirine bağlanacak. Alibeyköy ve Altunizade arası 43 dakikadan 17'ye dakikaya,Kirazlı-Finans Merkezi arası 67 dakikadan 31 dakikaya, Mecidiyeköy-Finans Merkezi arası 48 dakikadan 12 dakikaya düşecek. Günlük ortalama 2.7 milyon olan raylı sistem yolcu sayısı 3.5 milyona ulaşacak. Hızray projesi 5 milyar dolara mal olacak. Hızray projesi inşaatının 2021'in ilk 6 ayında Cumhurbaşkanlığı ve Meclis izinlerini aldıktan sonra, “Yap–işlet-devret” modeliyle başlaması hedefleniyor. Hızray, Yüksek Hızlı Tren’le (YHT) entegre olacak ve 14 raylı sistem hattı ve metrobüsle doğrudan entegrasyon sağlanacak. Projenin inşaatı 4 yılda tamamlanacak. 

6.3 MİLYON KİŞİLİK ULAŞIM AĞI 

‘Hızray’ İstanbul ulaşımını da hızlandıracak:

1-Toplu ulaşım hızı artacak.
2-Toplu ulaşımda raylı sistemin payı 2025’te yüzde 30’u geçecek.
3-Motorlu araç trafiği, Hızray koridorunda yüzde 15-20 azalacak.
4-Mevcut raylı sistem ağını bütünleştirecek.
5-Mevcut ve inşaatı devam eden 14 raylı sistem hattı ve metrobüsle doğrudan entegrasyon sağlanacak.
6-10 raylı sistem hattına aktarmalı entegrasyon sağlanacak.
7-İstanbul Boğazı, yakalar arası geçişlerde toplu ulaşım hızı artacak.
8-12 ilçeye ve bugünkü nüfusa göre 6.3 milyon kişiye hizmet edecek.
9-Yoğun nüfus ile istihdam bölgelerini birleştirecek.

 İBB'den 4 metro hattı için 580 milyon dolarlık Eurobond satışı!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön