18 / 04 / 2024

İstanbul'da emlak piyasası ne durumda?

İstanbul'da emlak piyasası ne durumda?

İstanbul'da konut kiraları ve ev fiyatları bir hayli yükseldi öyle ki harabe evlerin fiyatları bile dudak uçurtuyor.



İstanbul'da konut kiraları son zamanlarda bir hayli can sıkmaya başladı. Halktv'den Hazar Dost'un haberine göre; İstanbullular kira ücretlerinin kontrolden çıktığını dile getiriyor.

Fatih’in Kocamustafapaşa'da Cerrahpaşa, Haseki, Samatya ve Çapa hastanelerinin hemen yanı başında bulunan bu semtte kira ücretleri uçuşa geçti. Bu ücretlere İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin de etkisi bulunuyor.

İstanbul da emlak piyasası ne durumda?

Paşa’nın ara sokaklarına girildiğinde neredeyse her sokakta bir emlakçı var Samatya’ya inen o yokuşlu caddelerin büyük kısmında kiralık ev var. Emlakçıya ev aramak için girildiğinde çok ilginç sonuçlar elde edildi.

Örneğin bir evin kirası bin 250 lira.Bu fiyat biraz tedirgin ediyor. Eve bakıldığında ise tedirgin olmakta haklı olunduğu görülüyor. Evin genişliği, iki kol mesafesinde. Banyoda aynı anda hem ellerinizi yıkayıp hem ihtiyacınızı giderip hem de duş alabilirsiniz. Mutfak için ayrılan alan ise yarım metrekare.

‘Daha uygun bir daire var mı?’ sorusu sorulduktan sonra  aynı apartmanın bodrum katındaki daireye inceleniyor. Ev olarak kiralanan yerde cam bulunmuyor. Orada yaşayacak kişinin apartmana bakan bir karışlık bir camdan nefes alması isteniyor. Rutubet kokusu tüm alanı sarmış durumda. Kirası ise bin 150 lira.

Emlakçıya bu dairelerin neden bu kadar küçük olduğu soruluyor. Apartmanın beş yıllık olduğunu söylerken “Böyle daireler yapabilmek için yapılmış bir bina burası. Öğrenciler için başka ev yok. 10 daire var burada. 10’u da dolu” yanıtını alınca apartman sahibinin amacı ortaya çıkıyor.

Görüşüşlen emlakçı semtin eskilerinden. Yolda her geçene selam veriyor. Kiraların bu kadar artmasını ev sahiplerine ve yeni ev olmamasına bağlıyor. Ona göre eğer daha fazla bina inşa edilseydi kiralar bu durumda olmazmış.

İstanbul da emlak piyasası ne durumda?

Çatısı koli bandıyla bantlanmış ev için bin 500 lira istiyorlar

Paşa’da görüşülen başka emlakçıların ardından rota Haseki tarafına çevriliyor. Emlakçık kiradaki artışan şikayetçi. Nedenine dair ise devlet kurumlarının bir kontrolü olmamasına bağlıyor.  

Apartmandan harici bir demir merpenle sözde bir artı bir olan ev inceleniyor. Evin mutfak tezgahı adeta savaş alanını andırıyor. Tuvaletin hali içler acısı. Bir odayı görmek istendiğinde ise tavan göze çarpıyor. Tavan, su sızıntısı olmasın diye koli bandıyla bantlanmış. Emlakçı bu görüntüyü görünce "Tavan akıyordu ama yapıldı. Eski kiracılar böyle bir çözüm bulmuş" diyor.

Fiyatların artışında yabancılardan çok ev sahipleri etken

Emlakçı, ev gezme esnasında  bölgede bulunan yabancı vatandaşların artmasının kiraları yükselmesinde etken olduğunu söylerken “Kalabalık halde kalabiliyorlar. Bu da ev sahibi için kira ücretinde artış demek. Yerli vatandaş da yaşayabilecek bir alan bulamıyor” diyor. Ev sahiplerinin ev kiralarını belirlerken ‘Bu fiyat olmaz, çok yüksek’ diye tepki gösterdiğini söyleyen emlakçı genelde “Yan taraftaki bu fiyata vermiş, ben de bu fiyata vereceğim” yanıtıyla karşılaştığını belirtiyor.

Hasan Teoman Bingöl ve arkadaşı üniversite öğrencisi. Temmuz ayının ortasından beri ev arayışında. Geçtiğimiz hafta ‘uçuk’ bir fiyata ev tuttu. Ev arama sürecinde nelerle karşılaştığını dinlemek için görüşleri alındığında süreci “30-40 emlakçıyla kontak kurduk. İlk etapta 2 bin 500 liralık evlere bakıyorduk. Sonrasın da 3 bin 500 liraya kadar çıktık” diye özetliyor.

İstanbul da emlak piyasası ne durumda?

Fiyatların öğrencilerin karşılayabileceği miktarda olmadığını söyleyen Bingöl, Temmuz ayında baktıkları evlerin Ağustos ayında 300-400 lira yükseldiğini söylüyor. Sarıyer Hisarüstü’nde görmek için gittikleri bir evde yaşadıklarını anlatan Bingöl, “Eli yüzü düzgün bir eve girdik, eşyaların rutubetten çürüdüğünü gördük, emlakçı ise rutubet olmadığı konusunda bizi ikna etmeye çalışıyordu” diyor.

Kendi bütçeleri İstanbul’da yaşayan çoğu insanın gelirinden yüksek. Fakat buna rağmen okullarına, ulaşıma ve sosyal hayata yakın bir evi uzun bir süre bulamamışlar. Gittikleri 6-7 evden tek yaşanabilecek olanı tuttuklarını söyleyen Bingöl ve arkadaşının kirası 3 bin lira. Gezdikleri evlerde bazı odaların camının olmadığını, dükkandan bozularak ev inşa edildiğini belirtiyor. Nispetiye’de girişin üç kat altında, ‘kot 3’ diye geçen, mutfağında doğalgazı olmayan ve sıcak suyun termosifonla sağlandığı bir ev tutan Bingöl “Ev sahibi, evi boyamadı, bakımsız bir şekilde teslim etti” diye konuştu.

İstanbul da emlak piyasası ne durumda?

Kira ücretleri yıl başından bu yana metrekarede üç lira arttı

Özel bir gayrimenkul şirketinin verileri ise İstanbul'da kira fiyatları bir hayli arttı. İstanbul'da son bir sene içerisinde kira fiyatları yüzde üç, 2021'nin başından bu yana metrekare fiyatları üç lira yükseldi.

Yine aynı özel şirketin verilerine göre ise İstanbul'da en ucuz 100 metrekare evin kira fiyatı bin 800 lira. Aynı evin ortalama fiyatı ise 2 bin 417 lira.

İstanbul'da en yüksek kiralar hangi ilçede?


Geri Dön