28 / 03 / 2024

İstanbul'da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul'da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

İstanbul'da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul'da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

İstanbul'da ev fiyatları son 1 senede yüzde 241, kira bedelleri ise yüzde 145 yükseldi. Peki İstanbul'da konut fiyatları kaç lira? İstanbul'da ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı? İşte İstanbul'daki ev fiyatlarında son durum...



Mega kent İstanbul'daki ev fiyatları ve kiralar, şehirler arası göçün yanında şehir içi bir hareketliliği de getirdi. Özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi merkezi ilçelerde kiraların hızlı yükselişi sebebiyle genç profesyoneller, öğrenciler, işçiler başta olacak şekilde kentin merkezinden uzak ilçelere kaçış başladı. 
Küçükçekmece, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçeler bu yeni göç dalgasıyla “merkezden” gelen genç profesyonellerin yeni yaşam alanları haline gelirken; son 1 senede ev fiyatları Ümraniye’de yüzde 283, Avcılar’da yüzde 237, Küçükçekmece’de yüzde 224, Bahçelievler’de yüzde 223, Başakşehir’de yüzde 205 artış gösterdi.

İstanbul da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

Bu durumun oluşmasında ulaşım başta olacak şekilde yatırımlarının da önemli bir etkisi bulunuyor. Metro ağlarının genişlemesi hem hat boyunca gayrimenkullerin değerinin yükselmesine hem de insanların kent içinde hareket alanının genişlemesine sebep oldu. Eskiden iş sebebiyle daha merkezdeki ilçelerde yaşamak zorunda  olan genç profesyoneller ulaşım ağı genişledikçe artık daha makul bedellerle yaşayabileceği ilçelere taşınıyor. 

ŞİŞLİ, BEYOĞLU, ATAŞEHİR SENELİK DEĞER ARTIŞININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇELER

Yapay zeka destekli gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın Eylül sonu rakamlarına göre, mega kent İstanbul'da ev satış fiyatlarında senelik değer artışı yüzde 241 seviyelerinde olurken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 20 bin 208 lira, ortalama ev fiyatı ise 2 milyon 424 bin 960 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 sene oldu. 

İstanbul da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

İstanbul’da yıllık değer artışı en yüksek ilçeler ise sırasıyla Şişli, Beyoğlu, ve Ataşehir olarak gerçekleşti. 

Şişli’de konut fiyatları son 1 senede yüzde 347 yükseldi. Şişli’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 35 bin 865 lira olurken, ortalama konut satış fiyatı 4 milyon 052 bin 745 lira seviyesinde kaydedildi. 

Beyoğlu’nda son 1 senedeki değer değişimi yüzde 333 olurken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 31 bin 441 lira, ortalama konut fiyatı 3 milyon 164 bin 100 lira olarak kaydedildi. 

Ataşehir’de yüzde 300 yükselen artan fiyatlar ortalama konut metrekare satış fiyatını 26 bin 955 TL’ye ulaştırdı. Ataşehir’de ise ortalama konut fiyatı 3 milyon 99 bin 825 Türk Lirası olarak belirlendi. 

İstanbul da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

METREKARE SATIŞ FİYATI EN YÜKSEK İLÇELER BELLİ OLDU 

Endeksa verilerine göre ortalama konut metrekare satış fiyatı en yüksek ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy olarak belirlendi. Ortalama konut metrekare fiyatı Sarıyer’de 65 bin 593 lira, Beşiktaş’ta 63 bin 246 lira, Kadıköy’de 46 bin 775 lira, Bakırköy’de 46 bin 070 lira oldu. 

Endeksa verilerine göre ortalama metrekare kira baz alındığında kira değerinin en yüksek olduğu ilçeler ise sırasıyla Sarıyer, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli olarak kaydedildi. Bu ilçeler hem konumu itibariyle çok değerli hem de herkesin yaşamak istediği yerlerden. Bunlar kira fiyatlarını yükselten etkenler arasında yer alıyor. Sarıyer’de ortalama metrekare kira 216 lira, ortalama kira ise 25 bin 475 lira, Beyoğlu’nda ortalama metrekare kira 177 lira, ortalama kira 17 bin 679 lira olurken; Beşiktaş'ta ortalama metrekare kira 176 lira, ortalama kira 21 bin 197 lira oldu. 

İstanbul da ev fiyatları yüzde 241, kiralar yüzde 145 arttı! İstanbul da değeri en çok artan ilçeler hangileri?

Verilerle ilgili açıklamalarda bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "İstanbul’un hem iç pazar hem de yabancıya konut satışı anlamında zirvede yer alması sadece kendi sınırlarında değil ülke çapında da konut pazarının şekillenmesine etki etmesini sağlıyor" diye konuştu. Görkem Öğüt, İstanbul’da yükselen fiyatlar ve şehrin kaotik yapısı nedeniyle kentin çevresindeki Tekirdağ, Yalova, Sakarya, Kocaeli gibi illerin Sapanca, Kartepe, Şarköy, Çınarcık gibi ilçelerin yoğun ilgi gördüğünü belirten Öğüt, "Bunun yanında özellikle pandemi döneminde İstanbul’dan sahil şeridindeki ilçelere doğru başlayan göç Bodrum, Urla, Seferihisar, Çeşme, Datça gibi yerlerde fiyatların beklentinin çok üzerinde artmasına neden oldu" açıklamasında bulundu.

Öğüt, İstanbul'un gayrimenkul piyasasının en önemli şehri olduğunu vurgulayarak "Bbu kentte yaşanan herhangi bir piyasa hareketi ülke piyasasını etkiliyor" ifadelerini kullandı. 

TOKİ 250 bin sosyal konut projesi emlak sektörünü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları düşecek mi?

O ilde 33 adet 2+1, 3+1, 4+1 konut ve 4 arsa satılıyor! Ev ve arsa alacaklar dikkat!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Anlaşmazlıklara arabuluculuk zorunluluğu geliyor! Meclis'e sunulacak!


Geri Dön