18 / 04 / 2024

İstanbul'da hangi semtte kiralar ne kadar arttı?

İstanbul'da hangi semtte kiralar ne kadar arttı?

10 yıl önce 500 liraya kiralanan eve şimdi 1.100 lira ödüyoruz. Kirada iki kattan fazla artışa sebep olarak enflasyondaki yükseliş ve Suriyeli mültecilerin etkisiyle hareketlenen iç talep gösteriliyor.



10 yıl önce 500 liraya kiralanan eve şimdi 1.100 lira ödüyoruz. Kirada iki kattan fazla artışa sebep olarak enflasyondaki yükseliş ve Suriyeli mültecilerin etkisiyle hareketlenen iç talep gösteriliyor. Buna rağmen ülkede yıllık ortalama 5,5 milyon ev kiralanmaya devam ediyor.


Türkiye’de enflasyon, Suriyeli mülteciler ve artan talebin etkisi ile kira fiyatları hızlı yükseliyor. 10 yıl önce İstanbul’da 500 lira kira ödediğimiz eve şimdi 1.150 lira kira ödüyoruz. Daha detaylı bakıldığında ise kira artışının bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği ortaya çıkıyor. Nitekim 2010’da Avcılar’da 550 lira olan ortalama kira bedeli şimdi 900 liraya ulaşmış durumdayken, Bağcılar’da 525 lira olan kira şimdi 1.150 lira. Beylikdüzü’ndeki 550 lira olan kira bedeli şimdi 1.050 lira seviyesinde. Bahçelievler’de 675 lira olan kira ise 1.350 liraya yaklaştı. Türkiye’de 100’e yakın bayii ile emlak sektörünün nabzını tutan Altın Emlak’ın araştırmasına göre İstanbul’da kira bedelleri birçok ilçede ikiye katlandı. “Özellikle son 3 yıldaki bu artış trendinde Suriyelilerin büyük etkisi oldu. Nisan 2011 döneminden bu yana Suriye’den Türkiye’ye 600 bini aşkın mülteci geldi. Yalnızca İstanbul’da 150 bine yakın Suriyeli bulunuyor. Bu da kiralama talebinde büyük bir yoğunluğa ve dolayısıyla ciddi bir fiyat artışına neden oluyor.” diyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Özellikle İstanbul’da Beylikdüzü, Başakşehir gibi yoğun rağbet gören noktalarda fiyatlardaki artışın en az yüzde 15’lik kısmı Suriyelilerin taleplerinden kaynaklanıyor.” diye konuştu.


İstanbul da hangi semtte kiralar ne kadar arttı?


TÜRKİYE’DE YILDA 5,5 MİLYON EV KİRALANIYOR


2014 yılında Türkiye genelinde 7,6 milyon kiralık ev ilanı verildi. Sadece 2014 ilk yarısında verilen ilan sayısı ise 4,5 milyonu yakaladı. Bu sebeple kiralama piyasasının emlak sektörünün kalbi olduğunu kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “En hızlı neticelenen ve en yoğun sirkülasyonun olduğu kiralama işlemleri sektörün döngüsünü sağlayan ve geleceğine ışık tutan, talep ve fiyat oranlaması ile yeni yapılaşmalara ve dolayısıyla satışlara da yön veren en önemli işlemlerdir. Bunların yüzde 20-25’inin halen piyasada olduğu hesaba katılırsa bu demektir ki yılda 5,5 milyon ev kiralanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Arif Bayraktar-Zaman


Geri Dön