26 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm master planla yapılmalı!

İstanbul'da kentsel dönüşüm master planla yapılmalı!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, artık kentsel dönüşümde yeni bir sayfanın açılması gerektiğini belirtti. Kurum, "İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamalarının bir master plan çerçevesinde devam etmeli." dedi.



Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat ortaklığıyla, Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçirilen "Karat 34" projesinin lansmanı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.


Etkinlikte konuşan Kurum, nisan ayıyla birlikte lansmanlara hızlı bir şekilde başladıklarını belirterek, bu ve benzeri lansmanların devam edeceğini söyledi.


İnşaat sektörünün Türkiye'deki istihdamın yüzde 8'ini oluşturduğunu dile getiren Kurum, bu ekonomik gücün en önemli aktörlerden birisinin de konut geliştiricileri olduğunu aktardı.


Kurum, geçen yıl 1,3 milyon konut satışının yüzde 20'sinin İstanbul'da gerçekleştiğini kaydederek, "Bu rakam günde 650 konut satışı demek. Konut talebindeki canlılığın en önemli göstergesi. Türkiye ekonomisi, istihdam verileri ve desteklediği sektörler açısından önemli bir veri" diye konuştu.


"Faiz indirimi bekliyoruz"


Fed'in 2014 sonundan itibaren faiz artırımıyla ilgili söylentisinin gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkilediğini anımsatan Kurum, son dönemde Fed'in kararları daha olumlu bir takvim sürecinde uygulayacağını açıklamasının süreci Türkiye lehine döndürdüğünü aktardı.


Kurum, "İç piyasaya baktığınızda faizlerle ilgili önemli gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Hatta önümüzdeki süreçte faiz indirimleri olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Geçen yıl Türkiye'nin yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan Kurum, bu rakamının beklenenin üzerinde olduğunu, bu rakamın Türkiye'deki ekonomik istikrarın piyasaya ve büyümeye etkisini gösterdiğini söyledi.


"Kentsel dönüşümde yeni sayfa açmalıyız"


Kurum, kentsel dönüşüme değinmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında temellerini attığı ve seferberlik ilan ettiğinden bu yana kentsel dönüşümde çok sayıda proje yapıldı. Bugün baktığımızda birçok parçacık uygulamalar yapılıyor. Artık bundan sonra kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açmalıyız. İstanbul'un tarihi dokusunu, mirasını konuştuğumuz bu süreçte kentsel dönüşüm uygulamalarının bir master plan çerçevesinde devam etmesi ve bu plana uygun bir şekilde tek elden yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna ilişkin çalışmaların da ivedilikle yapılması kanaatindeyim.


Biz de bu konuya ilişkin üstümüze ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bununla ilgili hem  TOKİ  hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili çalışmalarımız var. Bu süreç hem ülkemiz hem İstanbul açısından çok önemli. Bunu da bir master planı çerçevesinde ne yaptığımızı bilerek dönüştürmemiz gerekiyor. Buna ilişkin biz kendi nezdimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


Kurum, Emlak Konut GYO olarak ellerinden geldiğince projelerinde yatay mimariyi uygulamak istediklerini belirterek, Ataşehir, Kayabaşı ve Hoşdere'de bir master plan yapılarak ilerlenildiğini, başından sonuna kadar bu master planına bağlı kaldıklarını söyledi.


"İstanbul'un geneline ilişkin bir master plan yapılmalı"


Kurum, İstanbul'un geneline ilişkin bir master plan yapılması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Biz, bu konuda ufak bir çalışma yaptık. Neticede direkt bizim işimiz değil, ilgilileri, yetkilileri biz değiliz. Bu sektörde iş yapan en büyük GYO olarak böyle bir talebimiz var. bu sefer hem yatırımcı hemen konut alıcısı ne yapacağını bilir. Bir vatandaş olarak söylüyorum; İstanbul'un tarihine, mirasına saygı duyarız ve her şeyi bu çerçevede yaparız. Master plana göre kentsel dönüşüm sürdürülebilir. Yoğunluk olan yerde yoğunluk artışıyla kentsel dönüşümü devam ettirmemeliyiz."


Bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de çalıştığını dile getiren Kurum, süreç içerisinde bu master plan çalışmalarının el birliğiyle hayata geçirilebileceğini aktardı.


22 dönüm üzerinde 621 bağımsız bölüm


Kurum, bugün lansmanı yapılan projenin 22 dönümlük arsa alanı üzerinde gerçekleştirildiğini belirterek, arsanın E-5'i TEM Otoyolu'na bağlayan Basın Ekspres yolu üzerine bulunduğunu söyledi.


Kurum, bu yolun iş ve ofis odaklı bir gelişim sergilediğini kaydederek, projenin hem Atatürk hem de Üçüncü havalimanına yakın olduğunu aktardı.


Projede 440 milyon liralık satış taahhüdü bulunduğunu dile getiren Kurum, "Yüzde 39 oran karşılığında 171 milyon lira şirket payı toplam geliri taahhüt edildi. Projede 621 bağımsız bölüm var. Sektörde balon vardı, arz fazlası vardı diyenlere inat daha lansman öncesinde yüzde 30'a yakın ön talep geldi. Bunlar, satışı gerçekleşmiş projeler. Yoğun ilgi var" diye konuştu.


Kurum, süreç içerisinde kendilerine taahhüt edilen 171 milyon 600 bin liralık gelirin proje değerlendiği ve zamanla değerleneceği için artabileceğini bildirdi.


"Yılsonu hedeflerini tutturacağız"


Kurum, "Emlak Konut'un ilk çeyrek verilerine baktık. Bir önceki yıla göre bin ünitelik azalış söz konusu gelirde de biraz düşüş var. Siz nasıl yorumluyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık, geçmiş yıllarda yıllık verileri açıkladıklarını ve gelinen süreçte bunun doğru olmadığını fark ettiklerini anımsattı.


Son 2 yıldır aylık veriler açıkladıklarını belirten Kurum, "Baktığınızda açıkladığımız hedeflere çok uzak değiliz. 3 aylık dönem için de uzak değiliz. Yeni lansmanlar ve satışlar gelecek. İnşallah yılsonu biz beklediğimiz satış hedeflerine ulaşacağız diye düşünüyoruz" dedi.


Kurum, projelerinin yoğun talep gördüğünü ifade ederek, bunlara örnek verdi.


Murat Kurum, faizlerin düşüp düşmeyeceğine ilişkin bir soruya karşılık, bu konuyu her yerde dile getirdiklerini belirterek, "Geçen bir kentsel dönüşüm toplantısında bir kamu bankamızın genel müdürü vardı. Onunla da konuştuk. Onlar da çalışmalarını yapıyor ancak onların da elinde değil. Onun dışında Emlak Konut olarak biz faizleri indirdik. Yükleniciler ile ortak karar aldık. Buna ilişkin bizim faiz oranlarımız diğerlerinden farklıdır. Bizim projelerimizde TÜFE'li satış gibi farklı alternatifler var. TÜFE'li almayıp balirli bir bedel üzerinden borçlanmak isteyenler için 0,70 faiz oranıyla 6 aydır satış yapıyoruz." ifadelerini kullandı.


AA



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, artık kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açılmasının gerektiğini belirterek “Bir master plan çercevesinde ve tek elden yönetilmesi gerekir” dedi.


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, artık kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirterek, “İstanbul’un tarihi dokusunu, mirasını konuştuğumuz bu süreçte kentsel dönüşüm uygulamalarının bir master plan çerçevesinde devam etmesi ve bu plana uygun bir şekilde tek elden yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna ilişkin çalışmaların da ivedilikle yapılması kanaatindeyim” dedi. İstanbul’un önemli ulaşım akslarının kesiştiği Basın Ekspres Yolu üzerinde Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat tarafından Emlak Konut güvencesiyle hayata geçirilen ‘Karat 34’ projesinin lansmanı Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Ayvacı, Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Ayvacı ve Başyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Musa Baş’ın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda konuşan Kurum, geçen yıl 1.3 milyon konut satışının yüzde 20’sinin İstanbul’da gerçekleştiğini kaydederek, “Bu rakam günde 650 konut satışı demek. Konut talebindeki canlılığın en önemli göstergesi” diye konuştu. 


FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ


Kurum, iç piyasaya baktığında faizlerle ilgili önemli gelişmelerin olacağını düşündüğünü kaydederek “Önümüzdeki süreçte faiz indirimleri olmasını bekliyoruz” dedi. Kurum, kentsel dönüşüme değinmek istediğini belirttiği konuşmasında  “Artık bundan sonra kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açmalıyız. Emlak Konut bu yönde  çalışmalar yapıyor” diye konuştu.


Daireler, 229 bin’den başlıyor      


Lokasyonu ile dikkat çeken Karat 34, 3’ü rezidans 3’ü ofis olmak üzere 6 bloktan oluşuyor. Proje bünyesinde, stüdyo, 1+1, 1+1 dubleks, 2+1, 2+1 dubleks, 3+1, 3+1 dubleks ve 4+1 dubleks daire seçeneklerinden oluşan 470 konut ile 123 adet ofis 28 ticari ünite bulunuyor. Proje kapsamındaki daireler 28.5 metrekare ile 267 metrekare arasında değişiyor. Altyapı çalışmalarının başlamasıyla birlikte yoğun ilgi gören Karat 34’te daire fiyatları yüzde 18 KDV dahil 229 bin TL’den, ofis fiyatları ise yüzde 18 KDV dahil 874 bin TL’den başlıyor. Metre kare fiyatlarının 6 bin 150 liradan başlayan projenin yüzde 30’u da ön taleple satılmış durumda.  Temmuz 2017’de teslim edilmesi planlanan Karat 34’ten konut ya da ofis almak isteyenler için lansman kapsamında 36 aya kadar sıfır faiz ile satış seçenekleri bulunuyor.


‘Karat 34’, lansmanı Başyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Musa Baş,  Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Ayvacı ve Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Ayvacı’nın katılımıyla gerçekleşti.


Star



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kentsel dönüşümün parça parça uygulandığını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, bunun yerine bir master plan çerçevesinde tek elden yönetilmesi gerektiğini söyledi.


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2012 yılında başlayan kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında çok sayıda proje yapıldığını belirterek, “Bugün baktığımızda birçok parçacık uygulamalar yapılıyor. Bundan sonra kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açmalıyız” dedi. Kurum, kentsel dönüşüm uygulamalarının bir master plan çerçevesinde devam etmesi ve bu plana uygun bir şekilde tek elden yönetilmesi gerektiğini söyledi.

 

Master plan olmalı

 

Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat ortaklığıyla, Emlak Konut GYO güvencesiyle Basın Ekspres Yolu üzerinde hayata geçirilen Karat 34 projesinin lansmanında konuşan Murat Kurum, kentsel dönüşüme değindi. Emlak Konut GYO’nun kentsel dönüşüm konusunda üstüne ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğunu anlatan Kurum, “Hem TOKİ hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili çalışmalarımız var. Bu süreç hem ülkemiz hem İstanbul açısından çok önemli. Bir master plan çerçevesinde ne yaptığımızı bilerek dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu. Kurum, İstanbul’un geneline ilişkin bir master plan yapılması gerektiğini de vurguladı.

 

Yüksek faiz oranlarına da değinen Murat Kurum, Fed’in kararları daha olumlu bir takvim sürecinde uygulayacağını açıklaması üzerine iç piyasada faizlerle ilgili önemli gelişmeler olacağını düşündüklerini ifade etti.

 

Kurum, “Hatta önümüzdeki süreçte faiz indirimleri olmasını  bekliyoruz” dedi. Emlak Konut olarak faizleri indirdiklerini ifade eden Kurum, “Yükleniciler ile ortak karar aldık. Bizim projelerimizde  TÜFE’li satış gibi farklı alternatifler var. TÜFE’li almayıp belirli bir bedel üzerinden borçlanmak isteyenler için 0.70 faiz oranıyla 6 aydır satış yapıyoruz” diye konuştu.

 

Yoğun ilgi var

 

EMLAK Konut GYO’nun Basın Ekspres Yolu üzerindeki 22 dönümlük arazisinin ihalesini, 440 milyon liralık satış geliri üzerinden yüzde 39 yani 171 milyon 600 bin lira pay teklif eden Baş Yapı-Doğa Şehircilik kazanmıştı. Nisan ayı ile birlikte lansmanlara hızlı bir şekilde başladıklarını söyleyen Genel Müdür Murat Kurum, “Projede 621 bağımsız bölüm var. Sektörde balon vardı diyenlere inat lansman öncesinde yüzde 30’a yakın ön talep geldi. Yoğun ilgi var” diye konuştu.

 

İçinden havaray geçecek proje

 

BASIN Ekspres Yolu’nun girişinde hayata geçirilen Karat 34 projesi satışa çıktı. Projede stüdyo, 1+1, 1+1 dubleks, 2+1, 2+1 dubleks, 3+1, 3+1 dubleks ve 4+1 dubleks daire seçeneklerinden oluşan 470 konut ile 123 adet ofis 28 ticari ünite bulunuyor. Baş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Musa Baş, havaray güzergahının arazinin içinden geçtiğini belirtti. Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Ayvacı ise projede konut fiyatlarının 229 bin lira, ofis fiyatlarının ise 874 bin TL’den başladığını kaydetti.


Vatan




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kentsel dönüşümde yeni bir sayfanın açılması gerektiğini söyledi. Kurum, İstanbul'un geneline ilişkin bir master plan yapılması gerektiğini vurgulayarak, "İstanbul'da kentsel dönüşüm parsel bazlı yapılıyor. Ada bazlı yapılması lazım. Artık kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açılacak. Dönüşüm, İstanbul'un tarihi dokusuna uygun master plan çerçevesinde yapılacak. Bununla ilgili genel kurul toplantısında da olumlu kararlar aldık. Toplantıda sektörün önemli yetkilileri de vardı. Bu direk bizim işimiz değil ama bunun için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.



Posta




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul'da deprem ve afet riski altındaki bölgelerin rehabilitasyonu amacıyla başlayan kentsel dönüşüm faaliyetlerinde son donemde aksamalar yasandı. Süreçte çok parçalı uygulamalar yapıldığına dikkat çeken Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum, "kentsel dönüşümün bir master plan dahilinde tek elden yürütülmesi gerek. Biz de üstümüze düşeni yapmaya hazırız." dedi. 


Doğa Şehircilik ve Başyap İnşaat'ın Emlak Konut GYO güvencesiyle inşa ettiği Karat 34 projesinin lansmanında konuşan Murat Kurum, 2012'de başlayan seferberlik döneminde birçok proje hayata geçirildiğini kaydederek, "Ama bundan sonra bu sürecin İstanbul'un tarihi mirasını ve dokusunu da gözeten bir master plan çerçevesinde tek elden yürütülmesi gerekir. Buna ilişkin çalışmalar ivedilikle yapılmalı. Biz de üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. 

Zaten hem TOKİ hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmalanmız var. İstanbul'u ne yaptığımızı bilerek dönüştürmeliyiz." diye konuştu. 


2015'te 6,7 milyar lirası Emlak Konut'a taahhüt olan 18 milyar liralık ihale yapıldığını vurgulayan Kurum, "Konut satışlarına ilişkin istatistikler güncel değil. Ruhsat ve tapu kayıtlanna bakıldığı için geriden geliyor. Bakanımız Cevdet Yılmaz Bey'le de mutabık kaldık, veri sistemini güncel satışlar üzerinden takip edeceğimiz bir sistem kuracağız." dedi. 


SİLÜETİ BOZMAMAK İÇİN BİNA YÜKSEKLİĞİMİZ 61 METRE


İstanbul'un ulaşım akslarının kesiştiği Basın Ekspres Yolu üzerinde Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat tarafından inşa edilecek Karat 34 projesindeki ünitelerin yüzde 30'u satıldı. 

İstanbul'un sürekli güncellenen altyapısı ve gelişimiyle marka şehir olduğuna dikkat çeken Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Ayvacı, "Projede 78 metre yükseklik hakkımız olmasına rağmen, silüete daha uygun olduğu için 61 metre yüksekliği aşmadık. Karat 34'ün çevresinde sağlık kurumlan, otoyollar, metro-metrobüs, alışveriş merkezleri ve sosyal alanlar, uluslararası kongre ve fuar alanı, ticaret merkezleri ve Avrupa'nın en yoğun havalimanı var. Bu nedenle Karat 34, kullanım ve yatırım aasından son derece değerli bir proje." şeklinde konuştu. Çobançeşme'de eskiden fidanlık alanı olan arazide yapılan projeden 440 milyon lira hasılat beklenirken Emlak Konut ise projeden 171 milyon lira gelir elde edecek. 


METREKARE FİYATI 6 BİN TL'DEN BAŞLIYOR 


Karat 34'te metrekare birim fiyatlan 6 bin liradan başlarken, projenin ilerleyen safhalarında bu fiyatın 10 bin liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Projede 3'ü rezidans 3 u ofis olmak üzere 6 blok olacak. Daire tipleri stüdyo, 1+1,1+1 dubleks, 2+1, 2+1 dubleks, 3+1,3+1 dubleks ve 4+1 dubleks şeklinde planlanmış. 470 konut, 123 ofis ve 28 ticari ünitenin büyüklüğü 28,5 ile 267 metrekare arasında değişiyor. Projede teslimler ise Temmuz 2017'de. Emlak Konut Gay rimenku! Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum (soldan ikinci), İstanbul' ne yaptığımızı bilerek dönüştürmeliyiz" dedi. 



Zaman



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜİK’in konut satışı istatistiklerinde ruhsatlı ve tapulu satışların kullanıldığını belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, satış vaadi sözleşmelerinin de eklenmesi için harekete geçtiklerini, Kalkınma Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalıştığını söyledi.


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Merkez Bankası (MB) ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan konut satış istatistiklerine noter onaylı satış vaadi sözleşmelerinin de eklenmesi gerektiğini belirtti. Emlak GYO güvencesiyle Doğa Şehircilik ve Başyapı İnşaat ortaklığının hayata geçirdiği Karat 34 projesinin dün gerçekleştirilen lansman toplantısında konuşan Kurum, konuyla ilgili olarak Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüklerini dile getirdi. “Konut satış rakamlarını MB ve TÜİK’ten alıyoruz. Ancak bu kurumlar hesaplarında yalnızca ruhsatlı ve tapulu satışları kullanıyor” diyen Kurum, şöyle devam etti: “İnşaat şirketlerinin noter onaylı satış vaadiyle yaptığı satışlar TÜİK istatistiklerine katılmadığı için, veriler gerçek değerin altında kalıyor. Konuyu, Bakan Cevdet Yılmaz’a açtığımızda, bununla ilgili çalışma yapılabileceğini söyledi.”


GÜNDE 650 KONUT SATILDI

Geçen yıl Türkiye’de 1.3 milyon konut satışı yapıldığını ve bunun yüzde 20’sinin İstanbul’da gerçekleştiğini kaydeden Kurum, “Bu, günde 650 konut satıldığı anlamına geliyor” dedi. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) son dönem kararlarının Türkiye lehine olduğunu belirten Kurum, “İç piyasaya baktığımızda, önümüzdeki dönemde faiz indirimleri bekliyoruz” diye konuştu.


‘HEDEFLERE ULAŞACAĞIZ’

Kurum, Emlak GYO’nun ilk çeyrek verilerinde bir önceki yıla göre 1000 ünitelik düşüş ve gelirinde azalma olmasını “Açıkladığımız hedeflere çok uzak değiliz. Yeni lansmanlar ve satışlar gelecek. İnşallah yıl sonu hedeflerine ulaşacağız” şeklinde değerlendirdi.


Habertürk








Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkiye'nin 'Kentsel dönüşümde yeni sayfa açmalıyız' Türkiye'nin halka açık en büyük gayrimenkul şirketi olan Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili Önemli açıklamalar yaptı. İstanbul genelinde kentsel dönüşüm için bir master plan hazırlanması gerektiğini ifade eden Kurum, tarihi doku ve mirası koruyarak kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi. 

Kentsel dönüşümün Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Murat Kurum, "İstanbul'un tarihi mirasını konuştuğumuz bu süreçte, master plan çerçevesinde dönüşüm yapümalı. Bu plana uygun şekilde kentsel dönüşümün tek elden yönetilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar hızlıca yapümalı. Ne yaptığımızı büerek dönüşüm yapmamız gerekiyor" diye konuştu. Murat Kurum, diğer taraftan konut satışlarına devam ettiklerini belirterek, nisan ayıyla birlikte laıısmanlara hızlı bir şeküde başladıklarım söyledi. Önümüzdeki dönemde yeni lansmanlar yapacaklarını ifade eden Kurum, "İnşaat sektörü Türkiye'deki istihdamın yüzde 8'ini oluşturuyor. Bu ekonomik gücün en önemli aktörlerinden birisi konut geliştiricileri. 2015'te, rekor seviyede konut satüdı. Bunun yüzde 20'si İstanbul'da yapıldı. Bu da günlük 650 konut satışı anlamına geliyor. Rakamlar, konutta canlüığm devam ettiğini gösteriyor" dedi. 

Ekonominin olumlu seyrine devam ettiğini belirten Kurum, şunları söyledi: "Makro ekonomik verilere bakacak olursak FED'in gelişmekte olan piyasalarla ilgili faiz artçımı önemli bir konum arz ediyordu. Bu gelişmekte olan piyasalarda olumsuz etküere neden oldu. Ancak ülkemiz adına bu süre olumlu şekilde ilerliyor. İç piyasada faizlerle ilgili bir düşüş olacak diye düşünüyorum. 

2015'e bakıldığında Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü. Bu da ekonomik istikrarın piyasaya ve büyümeye olan göstergesi olarak göze çarpıyor." 



Dünya


Geri Dön