26 / 04 / 2024

İstanbul'da kiraya zam yok!

İstanbul'da kiraya zam yok!

İstanbul’da kentsel dönüşümün hızlanmasıyla 2012-2015 arasında yüzde 200 artan kiralık daire fiyatlarındaki artış bu yıl sınırlı kaldı. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre yeni projelerdeki artış, aşırı kira zamlarını engelliyor.




Ramazan Bayramı’nın ardından memur tayinleri, kentsel dönüşüm ve okul değişimi sebebiyle İstanbul’da ortalama 100 binden fazla kişi ev arayışına girecek. 2017’deki kiralık ev fiyatlarına bakıldığında kira oranlarının 2016’ya göre artmadığı, kiralara enflasyon oranında zam yapıldığı ya da artışın sadece ulaşım çalışmalarının yoğunlaştığı ilçelerle sınırlı kaldığı ortaya çıktı


Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla 2012-2015 arasında Kadıköy’de yüzde 200’leri bulan kira artışları, inşa edilen ev sayısının da artmasının etkisiyle aynı kaldı. Kadıköy’de 2016’da 3+1 evin kirası 2 bin TL’den başlarken 2017’de aynı evin kirası yine 2 bin TL oldu



ÜSKÜDAR’DA ARTIŞ VAR


Kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni başladığı Üsküdar’da ise geçen yıl 1.600 TL’den başlayan 3+1 evler bu yıl 1.850 TL’den başlangıç gösteriyor. İlçedeki konut stoku az olduğu için kiralar da yükselmeye başladı. Öte yandan evlerin fiyatlarında semtler kadar nitelikleri ön plana çıkıyor. Bakırköy’deki 3+1 ev için 2.500 TL kira istenirken, Bağcılar’daki 3+1 rezidansın kirası 5.000 TL’ye kadar yükseliyor. Yine çoğu çarpık yapılaşma olan Güngören’deki bir rezidansın kirası da 5.500 TL'ye kadar çıktı.


ŞİŞLİ, BEŞİKTAŞ TALEP GÖRÜYOR


Uzmanlara göre iç göç kiralık ev fiyatlarında da oldukça etkili. Esenler, Bağcılar ve İkitelli’deki kentsel dönüşüm çalışmalarında hem mücahitlerden hem de devletten kira yardımı alan hak sahipleri Bakırköy, Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerde yoğun olarak ev ararken,artan taleple bu bölgelerde  evler birkaç gün içinde kiracı bulma şansına sahip.


MARKALI KONUT ALIN


Fikirtepe’deki kentsel dönüşümde yüksek katlı çok sayıda apartmanın 2018’de teslim edilmeye başlamasıyla birlikte ilçede hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında arz talep dengesi nedeniyle ciddi düşüşler yaşanacağı da yapılan hesaplar arasında. Uzmanlar yaptıkları açıklamada Kadıköy’de konut yatırımı için ‘Semtine göre yatırım yapmayın. Markalı konuta yatırım yapın’ dedi.




Erdinç Akkoyunlu/Star


Geri Dön