19 / 04 / 2024

İstanbul'da metro yatırımları canlanacak!

İstanbul'da metro yatırımları canlanacak!

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İstanbul'da metro yatırımlarının canlandırılacağını ve İBB’nin çok ciddi bir çıkış yakalayacağını ifade etti...



CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Meclis toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun meclisten istediği borçlanma yetkisi sonucu alınan kredilerin nasıl kullanıldığını anlattı.

Tarık Balyalı, İmamoğlu yönetiminin İBB Meclisi’nden 1 milyar 525 milyon TL ve 700 milyon TL olmak üzere 2 ayrı borçlanma yetkisi istediğini anımsattı. Balyalı, "1 milyar 525 milyon kredimiz onaylandıktan sonra piyasaya 575 milyon ödeme yapıldı. Önümüzdeki hafta da müteahhitlere, iştiraklere ve vergi dairesine geçmiş dönemden kalan borçlara istinaden 850 milyon lira daha ödeme yapılacak. Alınan 1 milyar 525 milyon TL'lik kredinin 1 milyar 375 milyon TL'sini tamamlamış olacağız" diye konuştu.

İBB'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Balyalı İmamoğlu’nun göreve geldiğinde İBB’nin bütçeden ve kredi borçlarından kaynaklı yaklaşık 10 milyar TL finansman açığı bulunduğunu belirtti. Balyalı, "Şu anda ciddi bir mali disiplin uygulanmaya çalışılıyor. Meclisimizin vermiş olduğu yetkiyle kredi kullanımıyla birlikte finansman açığımız bugün itibariyle 7.6 milyar TL'ye düşmüş gibi gözüküyor. İyi bir yolda ilerliyoruz. Meclisimizin de desteği çok önemli" ifadelerini kullandı. 

METRO YATIRIMLARI CANLANACAK

Balyalı, İBB iştiraklerinin şu anda toplam 681 milyon TL civarında borcu bulunduğunu belirterek, bu borçların ödenmemesi durumunda borçlu şirketlerin İBB'nin açtığı ihalelere katılamayacağını belirtti. "Yatırımlarımızla bir kesinti olmaması için müteahhitlerin can suyuna ihtiyacı var. Ödemeler biraz rahatlattı ama malum ekonomik kriz de ortada. Arka arkaya iki seçim geçirdik. 2018 yılının kasım aralık ayından beri ödeme almayan firmalar var" diye konuşan Balyalı, önümüzdeki süreçte hizmetlerin devam edebilmesi için İBB’nin 700 milyon TL'lik krediye daha ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

BÜTÇEDE 2 MİLYARA YAKIN TASARRUF SAĞLANACAK

Balyalı, ödemelerle metro yatırımlarının canlandırılacağını ve İBB’nin çok ciddi bir çıkış yakalayacağını söyledi. Balyalı, "2019 yılı için 23 milyar 800 milyon olarak gider bütçemiz oluşmuştu. Bizim yaptığımız tasarruflalar sonucunda 2019 itibari ile giderlerimizin 22 milyar TL’ye düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu da çok ciddi bir tasarruftur" şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu'nda tünel kazısı başlıyor!

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda ışık göründü! 

İstanbul'daki yarım kalan metro hatları ne olacak?


Geri Dön