25 / 04 / 2024

İstanbul'daki 5 millet bahçesi bu hafta sonu açılacak!

İstanbul'daki 5 millet bahçesi bu hafta sonu açılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Sadece İstanbul'da yapılan millet bahçeleriyle kişi başı yeşil alan miktarını yüzde 10 artırıyoruz. İstanbul'da 5 millet bahçemizi hafta sonu Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açacağız." dedi...



Gündeme ilişkin açıklamalarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Hedefimiz 81 ilde en az bir millet bahçesi yapmak" dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Kurum, "Sadece İstanbul'da yapılan millet bahçeleriyle kişi başı yeşil alan miktarını yüzde 10 artırıyoruz. İstanbul'da 5 millet bahçemizi hafta sonu Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açacağız." dedi. Kurum, İstanbul'a 1,5 milyon metrekare yeşil alan kazandıracaklarını açıkladı.

"Atatürk Havalimanı'na millet bahçesi yapacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Atatürk Havalimanı 14 milyon metrekare, buraya millet bahçesi yapacağız. Büyük pistin bir kısmı kullanılacak, diğer kısmına yapacağız. Hiçbir şekilde yeni bina yapmadan, mevcut binaları kullanacak şekilde içinde düzenleme yapacağız." diye konuştu.

"Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıracağız" 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Ankara'da yapılan millet bahçeleriyle kişi başına düşen yeşil alan miktarının yüzde 7-8 artacağını açıkladı.

"Kanal  Ankara  Projesi"

Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nin olduğu yaklaşık 750 bin metrekarelik alanı da millet bahçesine dönüştüreceklerini belirten Kurum, bunun, Ankara'ya yakışır, Ankaralının ihtiyaçlarını giderecek bir proje olacağını söyledi.

Murat Kurum, Mogan ve Eymir Gölü'nü birbirini bağlayan ve İmrahor'a kadar uzanan Kanal Ankara Projesine de değinerek, "Bu vadi projesi yaklaşık 9,5-10 kilometre bir güzergah ve 3 milyon metrekareyi içeriyor. Eymir ile başlayıp, Mogan ile devam eden ve İmrahor'a kadar giden süreci birleştirip, Ankaralımızın vakit geçireceği bir alan haline getirilmesi için uğraşıyoruz." dedi.

Eymir Gölü'nün etrafını millet bahçesine çevirip, bisiklet ve yürüyüş yolları içeren bir düzenlemeye gideceklerini  ifade eden Kurum, bunu Gölbaşı'nda da yapacaklarını, buradaki bisiklet ve yürüyüş yollarını artıracaklarını belirtti. Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eymir, Mogan ve bu vadi zaten aslında birleşiyor. Eymir'de bir düzenleme yapılmış. Arkasında Mogan var. Mogan biraz atıl durumda. Mogan'ı düzenleyeceğiz, Eymir ile bağlayacağız. Oradan da Eymir'den İmrahor'a kadar giden yaklaşık 10 kilometrelik alanı da düzenleyeceğiz. O güzergah çok güzel herkesin gidip eğlenebileceği, vakit geçirebileceği güzel bir alan haline gelecek. Bu projenin içinde buradaki sosyal ihtiyaçları karşılayacak mescit, çocukların eğlenebileceği parklar, alanlar, çay bahçesi, millet kıraathanesi, dışında hiçbir yapı olmayacak."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "İmara açılmayacak mı?" sorusuna da, "Kesinlikle açılmayacak." yanıtını verdi.

"Projeye hiçbir şekilde rant gözüyle bakmıyoruz"

Millet bahçelerinin şehir merkezlerindeki stadyum alanlarına yapıldığını vurgulayan Kurum, "Bunlara değer olarak baktığımızda merkezde stadyum. Bu alanlara biz isteseydik, inşaat yapsaydık şehrin en önemli alanlarında çok büyük değerler elde edebilirdik. Ama ne yaptık? Cumhurbaşkanımız dedi ki, 'Bütün şehir stadyumlarının olduğu yerleri biz millet bahçesine çeviriyoruz.' Biz de bu talimatları aldık. Şu an stadyumlarını dönüştürdüğümüz hemen hemen her ildeki alanı millet bahçesine çeviriyoruz. Biz bu projeye hiçbir şekilde rant gözüyle, imar artışı gözüyle bakmıyoruz, bakılmasına da müsaade etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Atatürk Havalimanı ile ilgili tarih verebilir misiniz?" sorusu üzerine Kurum, şunları söyledi:

"Biz projelendirme sürecine başladık. Yıl sonuna kadar bir proje de yapmış olacağız. Atatürk Havalimanımız İstanbul Havalimanı'na 29 Ekim'de çok güzel bir törenle taşındı. Orada da çok güzel bir havalimanına kavuştuk. Yaklaşık 90 milyon kapasiteli. Daha önce çukurların, taş ocaklarının olduğu alanı yine çok güzel bir çevre projesiyle etrafa zarar vermeden o atıl alanı, havalimanı haline getirdik. Yaklaşık 8 milyar avro bir yatırım yapıldı ve Sayın Cumhurbaşkanımız 29 Ekim'de açılışını yaptı ve dünyanın en büyük havalimanı olma yolunda gidecek."

Atatürk Havalimanı'nın olduğu bölgenin taşınma sürecinin bitmesine müteakip kendilerine teslim edileceğini belirten Kurum, pistin birinin geçici süre de olsa kullanılacağını, diğer taraftaki alanın önümüzdeki yıl teslim edilmesiyle burada çalışmalara 2019 içinde başlamayı hedeflediklerini kaydetti. 

Kurum, "İnşaat sektörümüz çok gelişti. Projelerini yaptık. 2019 yılı başında başlarsak, yıl sonuna da tamamlarız diye düşünüyorum. Orayı etaplar halinde de tamamlayabiliriz." dedi.  

İstanbul daki 5 millet bahçesi bu hafta sonu açılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da hafta sonu 5 millet bahçesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle açacaklarını bildirdi.  Kurum, millet bahçelerinin yapım çalışmalarına ilişkin bilgileri paylaştı. Bakan Kurum, İstanbul'da Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı millet bahçelerini hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açacaklarını duyurdu. Kurum, "Sadece bu parklarla İstanbul'a 1,5 milyon metrekare yeşil alan kazandıracağız." dedi.

1- Başakşehir Millet Bahçesi

Başakşehir Millet Bahçesi, 37 bin metrekarelik kent meydanının hemen yanında 360 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Millet bahçesi, Başakşehir Belediyesi yeni hizmet binası, İkitelli Şehir Hastanesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve yakın zamanda güzergahı açıklanan Kanal İstanbul gibi mega projelerin merkezinde yer alıyor.

Başakşehir Millet Bahçesi'nde 5 bin kişi kapasiteli merkez camisinin yanı sıra bin 200 araçlık kapalı otopark ve 198 araçlık açık otopark, 11 bin 740 metrekarelik biyolojik gölet, 34 farklı türde 80 bin bitkiden oluşan 10 bin metrekarelik koku bahçeleri, 24 ayrı türde 4 bin 700 ağaç, 25 bin metrekarelik etkinlik çayırı, millet kıraathanesi, 6 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolu, açık spor alanları, oyun parkları, engelsiz oyun alanları, 20 adet pergola, 40 adet kamelya, 84 adet oturma alanı, 98 tane çöp kutusu, 20 tane oturma bankı, bin 77 biyolojik gölet çevresi ahşap desk, 290 metrekare amfi, 22 çeşme, 1 gölet kafe, toplam 30 bin 393 metrekare ofis bloklarına ait avlu ve toplam 3 bin 805 metrekare meydan yer alıyor. 

2- Kayaşehir Millet Bahçesi

Başakşehir ilçesi Kayabaşı mevkisinde bulunan Kayaşehir Millet Bahçesi, 350 bin metrekare park alanına sahip. Millet bahçesinde toplam 224 bin 600 metrekare yeşil alan, 175 bin metrekare rulo çim, 49 bin 600 metrekare çalı, 4 bin 813 yapraklı ağaç, 5 bin 598 ibreli ağaç, 150 bin çalı, 100 bin yer örtücü, 3 adet toplam 2 bin 800 metrekare biyolojik gölet, 10 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolu, koku bahçesi, toplam bin 160 metrekare 4 adet süs bahçesi, 335 metrekare seyir terası, kültür ve sanat etkinlikleri için tasarlanmış 78 metrekare sahne, bin 300 metrekare amfi, toplam 4 bin metrekare piknik alanı ve toplam 10 bin metrekare oyun alanları, 3 bölgede toplam 10 bin metrekare otopark alanı bulunuyor. 

3- Hoşdere Millet Bahçesi

Hoşdere Millet Bahçesi ise 142 bin metrekare alan, 80 bin metrekare yeşil alan, 26 bin 400 metrekare sert zemin imalatı, 7 bin 400 metrekare biyolojik gölet, 34 farklı türde bin 900 ağaç, 5 bin metrekare etkinlik çayırı, 4 bin kişi kapasiteli cami, bisiklet ve yürüyüş yolu, piknik alanları, tematik bahçeler, meyve ve koku bahçeleri, güneş panelleri ve basketbol sahası ile dikkati çekiyor. 

4- Baruthane Millet Bahçesi 

Baruthane Millet Bahçesi'nde ise 59 bin 719 metrekare alan, 557 ağaç, 29 bin 141 çalı, 12 türde 5 bin gül, 230 sarmaşık, 7 bin 500 mevsimlik çiçek, 47 meyve bahçesi, 130 araçlık toplam 3 bin 745 metrekare iki otopark, süs havuzu, 682 metrekarelik çocuk oyun alanı, spor alanları, tarihi özellikleri korunan Osmanlı Baruthanesi ve binaları ile tarihi kule aydınlatma bulunuyor. 

5- Çırpıcı Millet Bahçesi

Çırpıcı Millet Bahçesi ise toplam 465 bin metrekarelik alandan oluşuyor. 6 etaplı projenin 4 etabı tamamlandı. 233 bin 600 metrekarelik alanı tamamlanan millet bahçesinin beşinci etabının projesi çalışılıyor, altıncı etapta kamulaştırmalar olacak. Millet bahçesine toplam 3 bin 661 ağaç, 93 bin 148 çalı, 53 bin 555 yer örtücü, 124 bin 121 gül, bin 700 sarmaşık dikildi.

İstanbul daki 5 millet bahçesi bu hafta sonu açılacak!

 

Kayaşehir Millet Bahçesi açılış için gün sayıyor!

Murat Kurum: Yüksek bina yapılmasına müsaade etmeyeceğiz!
 


Geri Dön