25 / 04 / 2024

İstanbul'daki öğrenciler kira fiyatlarını arttırdı!

İstanbul'daki öğrenciler kira fiyatlarını arttırdı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’da kiraların ikiye katladığını söyledi. Nisan-Mayıs’a kadar fiyatların yüzde 30-40 civarında arttığını, geçen yıl 1000 lira olan bir evin şu anda 2 bin lira civarında tutulduğunu belirtti.



İstanbul’da yaşamak hele ev kiraysa dünyanın en zor şeylerinden biri… Bir ay boyunca çalışıp, bir kucak dolusu parayı ev sahibine vermek insanı üzüyor. Ancak bugünlerde İstanbul’da kiracı olmak her zamankinden çok daha zor... Kentsel dönüşümün son hızla devam etmesi, kiralık ev talebini patlattı. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin İstanbul’da gelmesi ve yurt bulamadıkları için ev tutacak olması da kiralık ev ihtiyacını artırdı. Buna Suriyelileri de eklersek, ev bulmak mucize gibi bir şey oldu.


En düşüğü 2 bin lira

Talep çok olunca ev sahipleri de kiralara acımasızca zam yaptı. Kiralar sadece birkaç ayda yüzde 100’e varan oranlarda zamlandı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’da kiraların ikiye katladığını söyledi. Nisan-Mayıs’a kadar fiyatların yüzde 30-40 civarında arttığını, geçen yıl 1000 lira olan bir evin şu anda 2 bin lira civarında tutulduğunu belirten Aşa, şöyle konuştu:


Öğrenci de etkiliyor

“Haziran ve Temmuz’daki tayinler, kiralık hareketliliğine neden oldu. En büyük etken ise üniversiteliler. Sadece Beşiktaş’ta 9 üniversite var. Yıllık öğrenci hareketliliği 150-200 bin kişi. İstanbul’daki kiralık evlerin yüzde 20’si öğrencilerden etkileniyor.” Öğrencilerin, sosyal hayatın içinde olmak istediğini, bu nedenle tercih edilen semtlerde fiyatların yükseldiğini aktaran Aşa, “Bunların başında Beşiktaş var. Levent, Etiler de durumu iyi olan öğrencilerin seçtiği yerler. Üniversitelerin olduğu semtlerde kira fiyatları yüzde 100 arttı. Hatta bazı bölgelerde üzerine çıktı” dedi. Aşa, Avcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece’nin de öğrencilerin kiralık ev aradığı bölgeler olduğunu belirtti. Bu bölgelerde yakın zamanda 700-800 liraya evler tutulurken şimdilerde 1200-1300 liraya ev bulunamadığını söyleyen Aşa, “Kadıköy rağbet görüyor. Üsküdar hem Beşiktaş’a hem de Kadıköy’e yakın olması nedeniyle tercih ediliyor” dedi. Kentsel dönüşümün de kiraları yükselttiğini belirten Aşa, talep artışının nedenlerini şöyle anlattı:


Suriyeliler Bağcılar’da 

“Fiyatlar tavan yapmasının sebepleri arasında kentsel dönüşümün hızlanmasıyla evi yıkılacakların kiraya çıkması da var. İkincisi yoğun bir şekilde Suriyeliler geldi, alternatif semtler dediğimiz Bağcılar, Güngören, Esenler, Avcılar, Esenyurt gibi yerlerde fiyat patlamasına sebep oldu. Suriyeliler Fatih’te tutunamadılar çünkü Fatih’e gelen yabancılar genelde turistik amaçla gelenler. Suriyelilerin nedeniyle Bağcılar’da 400 lira olan bir ev 900 liralara çıkmaya başladı.”


Şok


Geri Dön