25 / 04 / 2024

İstanbul'un merkezinde dar ve orta gelirliye konut üretilemiyor!

İstanbul'un merkezinde dar ve orta gelirliye konut üretilemiyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul'da arsa fiyatlarının çok yüksek olduğu için dar ve orta gelirliye yönelik konut üretmenin imkansız olduğuna dikkat çekti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üstbandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek yüzde 10'a çekti. Bir önceki toplantısında da 25 baz puanlık bir indirim yapan Merkez'in bu hareketi konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye yetmedi. TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut sektörüyle ilgili Özgür Düşünce'ye önemli açıklamalarda bulundu.


FAİZDE KÜÇÜK BİR DÜŞME OLABİLİR


Makbule Yönel Maya, konut faizlerinde bir ila 3 ay arasında küçük de olsa bir düşme yaşanacağını, ancak psikolojik sınır olarak adlandırılan aylık yüzde 1 faiz oranının altına düşmeyeceğini öngördü. Maya sözlerine şöyle devam etti: “İlk 3 ay kredili konut satışları çok iyi değildi. Faizlerin, aylık yüzde 1 faiz oranının üzerinde olması satışları çok olumlu etkilemedi. Yüzde 1'in altında olursa piyasa çok hareketlenir, şu an en düşük faiz oranı 1,11 civarında.”


LÜKS KONUT ALIP SATMAK ZORLAŞTI


Konut satışlarının bu yıl, geçen yıla nazaran bir tık daha durgun başladığını vurgulayan Maya, “Konut kredisi faizlerinin yüksek olması bunda etkili, ancak büyük şehirlerde hep lüks konut yapıldığı için o segmentte bir doyum oldu. O yüzden de konut satışları biraz durdu. Metrekaresi 6 bin lira olan bir evi satmak biraz daha zorlaştı. Ayrıca Beşiktaş gibi merkezi bölgelerdeki satışlarda kesinlikle bir durgunluk var. Çünkü merkezi lokasyonda fiyatlar çok yükseldi” dedi.


MERKEZDE DAR GELİRLİYE EV YOK


İSTANBUL'DA arsa fiyatlarının çok yüksek olduğu için dar ve orta gelirliye yönelik konut üretmenin imkansız olduğuna dikkat çeken Maya, “Merkez'de orta gelirli gurubun alacağı bir konut bulmak çok zor çünkü arsa fiyatları en kötü ihtimalle bin 500 lira, bin lirasına da konut üretseniz konutun metrekare fiyatı sadece maliyeti 2 bin 500 lira. Ona kar koysa 3 bin lirayı buluyor. 100 metrekarelik bir evi düşünsek 300 bin lira dar ve orta gelirlinin ödeyebileceği bir rakam değil” dedi ve ekledi: “Dar gelirlinin ev alması için merkezden daha uzak bulunan Esenyurt, Silivri veya Gebze gibi yerleri tercih etmesi gerekir.”


Özgür Düşünce


Geri Dön