25 / 04 / 2024

İstanbul'un sıkıntılı yapı stokunun envanterini çıkaracağız! 

İstanbul'un sıkıntılı yapı stokunun envanterini çıkaracağız! 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye ziyaretleri sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, "İstanbul'da büyük bir depremde, bana göre 300-400 milyar dolarlık ekonomik zararı olacak. Bu ülkenin en az 2- 3 yılına mal olacak bu şehri tamir etmek, giden canlar da geri gelmeyecek" dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye ziyaretlerine devam ediyor. İmamoğlu, Sarıyer Belediyesi'ne yaptığı ziyaretten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

İBB'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, gündeme dair soruları yanıtlayan Ekrem İmamoğlu, kentsel dönüşüm ve depremle ilgili, "Bu şehrin sıkıntılı yapı stokunun envanterini çıkartmak zorunluluğumuz var. Bazı öncü araştırma modellerini devreye sokarak insanları seferberliğe davet edip, 'Oturduğun bina tereddütlü mü, değil mi; buna bir bak kardeşim' diye bir kampanya yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin "İstanbul'da yıkılmakta olan binalarda yaşam devam ediyor. Duvarlardaki çatlaklarda dağılan o beton parçaları. Kentsel dönüşüm de herkes hemfikir, ama gelinen aşama nedir?" sorusuna şu şekilde cevap verdi: 

"Aynı şey aslında. Yetki, bütçe süreci yönetme kabiliyeti, hepsini topla, merkezden alınan kararlarla süreci yöneteceğim iddiasında ol… Yapamazsınız, çuvallarsınız. Ve çuvallıyorsunuz. Biz diyoruz ki; 'Yerelle paylaşın.' Bugün Deprem Konseyi'mizi topluyoruz. Ana gündemimiz tam da bu. Bu şehrin sıkıntılı yapı stokunun envanterini çıkartmak zorunluluğumuz var. Bazı öncü araştırma modellerini devreye sokarak insanları seferberliğe davet edip, 'Oturduğun bina tereddütlü mü, değil mi; buna bir bak kardeşim' diye bir kampanya yürüteceğiz. Sonra eğer bir tereddüt varsa, daha sağlam bir kontrollü süreci telafi etmenin aşamalarını konuşacağız. Tümüyle kentsel dönüşüm. İnsanların can kaybını engelleyici tedbirler alınabiliyorsa, güçlendirmeyi öncelemek zorundayız. Bahsettiğimiz şey, neredeyse yüz binlerce yapı. Yüz binlerce yapının olduğu yerde siz, 'Kentsel dönüşüm' derseniz, sadece akılları karıştırırsınız. Kaldı ki bu şehrin son 20 yılında kentsel dönüşümün kötü bir yeri var. Algı olarak değil, realitede de kötü bir yeri var. İyi yönetilemedi. O bağlamda Deprem Konseyi'ne herkesi davet ettik. Belediye başkanları, Vali, kurumu, kuruluşu; kim gelirse. Gelmeyen kendi bilir. Kim gelirse, orada konuşacağız. Dediğiniz; çatlak vesaire yerlerde, insanların evleriyle ilgili, hamle yapılabilmesi ile ilgili, planla ilgili adımlar atıyoruz, orada da siyaset yapılmaması konusunda. Geçmişte yapıldı. Şahidiyim, yaşadım. İçim yandı, kanım dondu. Niye yapıldığını anlamak için kendime sorduğumda, bir şey çıkaramadım. Deprem siyaset yeri değildir. Konuşalım, çözüm bulalım, bu insanların can güvenliği ile ilgili tedbirli bir kent haline gelelim. Bu şehrin, Allah korusun, büyük bir depremdeki, bana göre 300-400 milyar dolarlık ekonomik zararı olacak. Bu ülkenin en az 2- 3 yılına mal olacak bu şehri tamir etmek. Ki giden canlar da geri gelmeyecek. O bakımdan hayati bir meseledir. Onun için bugün konseyimizi topluyoruz. Her gün, her hafta; gündemimiz deprem."

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: İstanbul depreme hazır mı?

Ekrem İmamoğlu: 1999 depremi bizi kendimize getirdi!

Kentsel dönüşüm başvuruları geriledi!

 


Geri Dön