26 / 04 / 2024

İşte emeklilerin 2023 zamları

İşte emeklilerin 2023 zamları

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de yeni yıl zamları netleşmeye başladı. İşte 2023 başı için emeklilerin kesinleşen zam oranları ve bu oranın üzerinde alabileceği haklar...



Memur emeklisi vatandaşlar, ocak-temmuz, temmuz-aralık ayları olmak üzere senede iki defa maaşlarını zamlı alıyor. Zam oranları ise toplu sözleşmeye göre önceden netleşiyor. Üzerine ek olarak, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa, bu fark maaş zamlarına yansıtılıyor. Enflasyon farkının oranı da toplu sözleşmede bulunuyor. 2022-2023’teki mali ve sosyal hakları belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme’ye göre ise 2023’ün Ocak-Haziran döneminde memur emeklilerinin zam oranı % 8 olacak. 2022’nin 2. altı ayında gerçekleşecek enflasyonun % 7’yi geçmesi halinde ise aradaki fark emekli zamlarına eklenecek.

ENFLASYON FARKI OLUŞTU

TÜİK, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım aylarını kapsayan, 5 aylık enflasyonunu açıkladı ve TÜFE’de 5 aylık enflasyon yüzde 14.5 oldu. Açıklanan bu enflasyon rakamına göre bugün için memur emeklileri açısından yüzde 7’lik enflasyon farkı oluşmuş durumda. Toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 8’lik zam oranına enflasyon farkı da eklendiğinde emekli memurların şimdiden 2023 başında alacağı zam oranı yüzde 15 oldu. Asıl zam oranı TÜİK, 2022’nin Ocak-Aralık dönemi 6 aylık enflasyon rakamını açıkladığında kesinleşecek. 5 aylık enflasyona göre en düşük memur emeklisinin aylığı da 6 bin 800 liraya çıkacak.

İşte emeklilerin 2023 zamları

2022 yılının başında ise memur emeklilerinin hem toplu sözleşmeden hem de enflasyon farkından kaynaklı zam oranı yüzde 27.47 olmuştu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu görevlilerine, toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 2.5 oranında ilave artış yapılacağını açıklamış; ardından ek zam önerisi yasa tasarısı olarak Meclis’e gönderilerek, yasalaşmıştı. Bu kapsamda memur emeklileri 2022’nin ocak ayında maaşlarını yüzde 30.95 zamlı almıştı. Bu yılın temmuz ayında ise memur emeklileri yine toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile birlikte maaşlarını yüzde 41.69 zamlı almıştı. Böylece memur emeklilerinin 2022’de toplam zam oranı yüzde 72’yi geçmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön