19 / 04 / 2024

İşte Kızılay'ın Manhattan'daki öğrenci yurdu!

İşte Kızılay'ın Manhattan'daki öğrenci yurdu!

Türken'in New York'ta inşa edeceği öğrenci yurdunun arsası 90 milyon TL'ye mal oldu. Yurt dünyanın en pahalı emlak stokunun bulunduğu Manhattan'da yapılıyor...



Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 8 milyon dolarlık bağış kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader'in açıklamasıyla bağışın, New York merkezli Türken'e (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) yapıldığı ve bir yurt inşaatında kullanıldığı öğrenildi.

Merkezi New York’ta olan Türken Vakfı’na, Kızılay tarafından gönderilen bağışla, dünyanın en pahalı lokasyonlarından Manhattan’da inşa edilen süper lüks yurt projesinin maliyeti henüz açıklanmadı.

Sözcü gazetesinden Yusuf Demir'in haberine göre, Ensar ve Türgev tarafından 2014'te kurulan Türken Vakfı tarafından yaptırılan yurt dünyanın en pahalı emlak stokunun bulunduğu Manhattan'da bulunuyor.

2014'te New York'ta kurulan TÜRKEN'in, süper lüks öğrenci yurdu Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin de aralarında bulunduğu birçok önemli kuruma bir adım mesafede konumlanıyor. 

ARSANIN MALİYETİ 90 MİLYON TL

Türken Evi isimli proje, 2'nci Bulvar ile 41'inci Cadde'nin kesiştiği noktada bulunuyor ve 90 milyon lira (15.5 milyon dolar) satın alındığı belirtiliyor. Yurt, eski bir binanın arazisinde inşa ediliyor. Projenin toplam maliyeti ve finansmanın kaynağı henüz açıklanmadı. Bir kısmı Kızılay üzerinden yapılan bağışla karşılandı ancak kalan miktar için kimlerin bağış yaptığı bilinmiyor.

220 KAPASİTELİ KADIN-ERKEK KARMA YURT

“Perkins & Will” mimarlık firması tarafından tasarlanan kule 21 kat olarak inşa edilecek. Kadın-erkek karma şekilde planlanan 220 kapasiteli yurtta, Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerden müslüman öğrenciler de hizmet alabilecek. Binada, mescit, rekreasyon alanı, ofis, çok amaçlı salonlar bulunacak.

NEW YORK BELEDİYESİ MÜHÜRLEDİ

Türken Evi inşaatı geçen günlerde mühürlendi. Evle ilgili dört ayrı şikayette, 'inşaatın etrafında güvenlik ağı olmadığı, acil durumlarda tek çıkış bulunduğu, bu çıkışın da önünde inşaat artıkları bulunduğu, inşaat sahasının bakımsız olduğu, çalışma saatleri dışında çalışıldığı, hafta arası saat 7'den önce çalışmaya başlandığı, çimento kamyonunun bir arabaya çarpıp zarar verdiği, kaldırıma yayıldıkları, geceleri ışık koymadıkları, yayaların sokakta yürümek zorunda kaldığı, inşaatın izinsiz hafta sonları da devam ettiği' vurgulandı. İnşaatın bu sebeple geçici olarak durdurulduğu aktarıldı.

YABANCI ÜLKELERDEN BAĞIŞ YASAK

ABD yasalarına göre vakıflar, yabancı ülkelerden direkt bağış alamıyor. Bu durumda Başkentgaz'ın gönderdiği bağışın, Kızılay ve Ensar'dan sonra Türken kasasına girmeden önce mutlaka ABD'de kayıtlı bir başka kişi ya da kuruma aktarılmış olduğunu öngörülüyor.

“ABD HAZİNE BAKANLIĞI'NIN LİSTESİNDE YOK”

Bu durum CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan’ın açıklamasıyla da onaylandı. Özcan, Türken’e bağışlar konusunda yaptığı yazılı açıklamada Ensar'ın Türken'e bağış yapanlar arasında olmadığını belirtti. Açıklama özetle şu şekilde:

“Türken isimli vakfa kurulduğundan itibaren yaklaşık 330 milyon TL (54 milyon dolar) para yollandığını ABD Hazine Bakanlığından aldığımız belgelerle ispat etmiştik.

 Ancak Türken vakfına 2016 ve 2017 yıllarında yapılan her bir bağış kalemlerine bakıldığında, Ensar Vakfı ABD‘nin Kızılay üzerinden aldığını iddia ettiği yaklaşık 8 milyon dolarlık bağış, New York'taki Türken Vakfının Hazine Bakanlığına tebliğ ettiği rakamlar arasında yer almamaktadır.

Türken'e 2016'da gelen toplam bağış yaklaşık 7.2 milyon dolar; 2017'de ise yaklaşık 2.2 milyon dolardır. 2017'de gelen en büyük bağış 1.2 milyon dolar; 2016'da ise 4.5 milyon dolardır.

Eğer kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yaptığımız girişimler sonuçsuz kalırsa, ABD Hazine Bakanlığı ve Vergi Dairesi (IRS)'e dava açarak, bu bağışların kalemlerini öğreneceğimizi kamuoyunun bilgisine arz ederiz.”

SİNİRLİOĞLU TEMEL ATTI

Türken Evi'nin temeli 26 Kasım 2018!de atılmıştı. Törene Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Başkonsolos Alper Aktaş, TÜRKEN  Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Behram Turan ve Brooklyn Belediye Başkanı Eric Adams da gelmişti.

Kızılay bağışıyla ilgli Ensar Vakfı'ndan ABD'de yurt açıklaması!

 


Geri Dön