19 / 04 / 2024

İşte Migros'un peşinden koştuğu market!

İşte Migros'un peşinden koştuğu market!

Migros, Makro Market Zinciri ile masaya oturmuş. Görüşmelerin devam ettiği Makto Market bakalım kimin olacak...



 

Market perakendeciliğinde yereller oldukça güçlü. Avrupa'dakinin aksine piyasada ulusal ve uluslararası market zincirleriyle kıyasıya rekabet ediyorlar. Türkiye genelinde faaliyet gösteren yerel zincirler 16 bölgede kurulu perder (Perakendeciler Derneği) çatısı altında örgütlü.

 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Bu PERDER'ler ise TBF (Türkiye Perakendeciler Federasyonu) çatısı altında faaliyet gösteriyor. TPF, 100 üye şirket ile 2006 yılında kuruldu. Şu anda 337 üyesi var. Bu şirketlerde toplam 3 bin 478 market şubesi bulunuyor. Toplam alışveriş alanları ise 2 milyon 264 bin metrekare. 70 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Toplam market pazarında istihdam payı yüzde 40. TPF üyesi yerel zincirlerin 2016 cirosu ise 30 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu yılki hedefleri ise yüzde 10 büyüyerek 33 milyar TL'ye ulaşmak. 2023 yılındaki ciro hedefi ise 70 milyar TL.

 

Rakamlar böyle ama bazen yol kazaları da olmuyor değil. Yerel zincirler içinde en güçlü olanı  Ankara  merkezli Makro idi. İstanbul merkezli Uyum'u alarak ulusal zincir olma yolunda ilerliyordu. Geçtiğimiz ay konkordoto ilan ederek finansal sıkıntıya girdiğini kamuoyuna açıkladı. 6 bin 500 kişinin çalıştığı 253 mağazalı Makro Marketin sahibi Şeref Songör PERDER'in de kurucu başkanı. 1.7 milyar TL ciroya sahip Makro ile ilgili olarak CarrefourSA ile satış için masada olduğu geçen hafta basına yansıdı. Bu konuda resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Ancak bu hafta bize başka bir bilgi geldi. Makro Market Zinciri ile bu kez Migros tarafı masaya oturmuş. Görüşmeler devam ediyormuş. Bakalım Makro Market, iki büyük zincirden hangisinde kalacak...


 


Geri Dön