25 / 04 / 2024

İşte yabancıların KDV'siz konut alma şartları!

İşte yabancıların KDV'siz konut alma şartları!

1 Nisan itibariyle yabancılar ve gurbetçiler Türkiye'den KDV ödemeden konut alabilecek. Ancak bu süreçte bazı şartlar aranacak. İşte yabancıların KDV'siz konut alma şartları..



İnşaat sektörünü canlandırmak adına yapılan düzenlemeler arasında KDV muafiyet uygulaması bulunuyor. 1 Nisan'da başlayacak uygulama ile yabancılar ve gurbetçiler Türkiye'den KDV ödemeden konut alabilecek.


Ayrıca daha önceden sözleşmesi yapılan ancak tapuda tescil edilmeyen konutların, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren tescil ettirilmeleri halinde KDV'den yine muaf olunabilecek.


Konut için uygulanan söz konusu KDV muafiyeti işyerleri için de geçerli olacak. Ancak 1 Nisan'dan önce tapuda tescil işlemi yapılan konut ve işyerleri için KDV ödenmesi gerekecek. 


Gurbetçiye "6 ay" şartı

Yabancılar ile çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan gurbetçiler KDV'siz konut alabilecek.


Ancak 6 aydan daha az bir süredir yurt dışında bulunan Türk vatandaşları ile resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.


Diğer şartlar

- Konutların/işyerlerin ilk kez teslim edilmesi

- Bedelinin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi,

- İstisna kapsamında teslim alınan konut veya işyerinin bir yıl içerisinde satılmaması.


KDV istisnası kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması hâlinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi gerekecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön