28 / 03 / 2024

İsteyen istediği kadar konut üretmemeli!

İsteyen istediği kadar konut üretmemeli!

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ev yapımında bir sınır olması gerektiğini ifade ederek, "İsteyen istediği kadar konut üretmemeli" dedi. 



Gayrimenkul sektöründe düzenlemeye dikkat çeken Nef’in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, ilk olarak devletin konut pazarında bir envanter çalışması yapması gerektiğini ifade etti. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Timur, "İsteyen istediği kadar konut üretmemeli. Bunun bir sınırı olmalı, hem adet, hem de dağılım olarak. Hangi bölgede hangi tip konut gerek ona bakılmalı. Gereğinden fazla ve kullanılmayan tip konut yapılmamalı. Memleketteki konut üretimi müteahhitlerin inisiyatifine ve vizyonuna kalmış. Oysa dünyanın birçok yerinde böyle değil" dedi. 

Şeffaflık yok

Erden Timur sektörde şeffaflığın sağlanamadığını ifade etti. Timur, "Sektörümüzde konuşanın sözüne değer veriyoruz ama gerçek mi değil mi bilmiyoruz. TÜİK’in verileri var; kütlesel bir şey ifade ediyor. Fakat detaylı bilgi bulabilmek mümkün değil. Örneğin ilaç sektöründe hangi firmanın depoya hangi ilaç siparişi verdiğini bilirsiniz. Bunu bilmeniz size yatırım sürecinde doğru verileri alıp, doğru kararlar almanıza olanak sağlar. Bizim yaptığımız yatırım, halkımızın tasarruflarını bir şekilde yatırıma dönüştürüyor. Doğru karar da yanlış karar da hepimizin geleceğini etkiliyor." şeklinde konuştu.

Sermaye yeterliliği şart

Timur konuşması sırasında sermaye yeterliliğine de dikkat çekti. Özel sektörfirmalarının makro bilançolarının incelenmesi gerektiğini belirten Timur, "Gayrimenkul sektörünün bankacılık sektörü gibi belirli düzenlemelere ve kriterlere sahip olması gerekiyor. Bankalar gibi biz de tüketicinin tasarrufuna talibiz. Bu nedenle belirli düzenlemelerin, kriterlerin ve güvenilir verilerin olması gerekiyor. Alınan ruhsatlarda maliyet yazar. Bu maliyetin şu kadarı kadar sermaye olsun demeliyiz. Böyle bir düzenleme geldiği zaman 5 proje yerine 3 proje yaparsın, daha sağlıklı bir durum oluşur" açıklamasında bulundu.

3.4 milyarlık proje

Nef 2017 yılını 1.5 mişyar TL ciro ile kapattı. 2018 için de 2.1 milyarlık ciro hedefi koyan Nef, yeni projeler için düğmeye bastı. Nef, bu yıl toplam 3.4 milyar TL’lik değere sahip yeni projelerin lansmanını da gerçekleştirecek. 

Timur, kasalarında düzenli olarak 250 milyon ila 450 milyon TL arasında likidite tuttuklarını söyledi. Timur, "Hem o kadar iş yapmanız hem de likidite tutmanız lazım. En iyi sattığınız inşaatı bile finanse etmek zorundasınız” dedi. Yeni projelerinin Kandilli, Bayramoğlu, Gaziosmanpaşa ve Bodrum Gölköy’de olacağını belirten Timur, “Ulaşılabilir lüks mottosuyla yola çıktığımız Kandilli projemizin mimarı Emre Arolat. 406 konut planlanıyor. Projenin köşkü ve yalısı var, siz bir ev alıyorsunuz ama yalı sahibi de oluyorsunuz. Bodrum Gölköy’de ise 42 villalık bir proje yapıyoruz" şeklinde konuştu.

EBRD ile konut yapacak

Son dönemde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ortaklığıyla gündemde olan Nef, EBRD ile geçen sene 120 milyar dolar sermaye ile şirket kurdu. Nef ile EBRD'nin ilk projesi Sütlüce'deki öğrenci rezidansı olacak. Erden Timur, "İşimizin yüzde 60’ı konut, yüzde 40’ı öğrenci yurtları olacak.  EBRD tarihinde ilk defa çalıştığı bir ülkede konut yatırımı yapıyor. Kredi verirken bile çok seçici davranan bir kurumun bizimle böyle bir sürece girmesi orta ve uzun vadede büyük bir potansiyel gördüklerinin kanıtı" dedi.

Sektörde sorun yok

Gayrimenkul sektöründe sorun olmadığını ifade eden timur, "Öyle olsa biz bu sektördeki bir firma olarak 10 günde 96 milyonluk konut satamazdık. Bir fiyat düzeltme hareketi var. Fiyat artış oranı yavaşlıyor. Ancak 10 yıllık tabloya bakınca potansiyeli görüyoruz" dedi.

Tahvil ihracı yolda

4 yıldır tahvil ihraç ettiklerini söyleyen Timur, "2 defa toplam 275 milyon tahvil ihracımız olmuştu. Onları ödedik. Bir de tüm özel sektör tahvillerini incelerseniz tahvil miktarını düşüren çok az firma vardır. Yani öncekinde 275 milyonluk tahvil ihraç eden genellikle bu rakamı bir sonrakinde 400 milyon liraya çıkarır. Ama biz, 275 milyon liradan 100 milyon liraya indirdik. Bunun önemli bir kriter olduğunu düşünüyorum. Bu yıl da tahvil ihracı olacak" şeklinde ifadelerde bulundu. 

 


Geri Dön