20 / 04 / 2024

İstihkak nedir?

İstihkak nedir?

Kişinin başkasına ait bir malın kendi mülkü olduğunu iddia etmesi ve bunun için dava açarak ispat etmesi durumuna istihkak deniyor. İstihkak nedir? sorusunun detyalı yanıtları bu haberde...




İstihkak, kişi tarafından bir malın mülkiyetinin istenmesi ve bunun isbatı için dava açarak malın mülkiyeti hakkını elde etmesi anlamına geliyor. İstihkak terimi iki başlık altında toplanıyor. Bunlardan birincisi, mülkiyeti tam olarak ortadan kaldıran istihkak; ikincisi ise mülkiyeti bir kimseden başkasına geçiren istihkak. 


1- Mülkiyeti tam olarak ortadan kaldıran istihkak: Bu istihkak çeşidinde mülkiyet hakkı, hak iddia edenden başka kimse için devam etmiyor. 


2- Mülkiyeti bir kimseden başkasına geçiren istihkak: Bu istihkak çeşidinde ise kişi başkasının elinde bulunan malın kendi mülkü olduğunu iddia ederek, deliller yoluyla ispat ediyor. 


İstihkak davası

İstihkak davaları, malın mülkünün kendinde olduğunu iddia eden kişi tarafından açılır. Zamanaşımına uğramayan bu davada, konu olan mal taşınır ise, dava bitiminde alınacak ilamın icra edilmesi bunu sağlar. Eğer mal tapuya kayıtlı bir taşınmaz ise istihkak davasının fonksiyonunu, tapu sicilinin düzeltilmesi davası yerine getirir. 


Özetle istihkak davası, mülkiyet hakkının geri verilmesi için açılır. Bu davalarda önemli olan husus, söz konusu malın kişinin kendi mülkü olduğunu ispat etme zorunluluğudur. 




Geri Dön