24 / 04 / 2024

İstimlak durumu nasıl öğrenilir?

İstimlak durumu nasıl öğrenilir?

İstimlak, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak tanımlanıyor. Peki bir taşınmazın istimlak durumu nasıl öğrenilir?



İstimlak durumu nasıl öğrenilir?

İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor.


İstimlak (kamulaştırma) özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabiliyor.


4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasa olup, bu mevzuat kapsamında istimlak işlemlerine yer veriliyor. Peki bir taşınmazın istimlak durumu nasıl öğrenilir?


İstimlak öğrenme..

Maliki bulunduğunuz taşınmazın istimlak ( kamulaştırma) durumu hakkında bilgi alma yöntemleri:

 

-İstimlak Müdürlüğüne şahsen tapu senediniz ile başvurarak öğrenebilirsiniz.

 

-Taşınmazın açık adresi, pafta, ada, parsel nosu nu belirtilen bir dilekçe ile İstimlak Müdürlüğüne başvurarak öğrenebilirsiniz.

 

-Gayrimenkulünüz imar durumu ile ilgili bilgiyi bağlı bulunduğunuz İlçe Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden öğrenebilirsiniz.


İstimlak işlemleri rehberi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön