25 / 04 / 2024

İşyeri kira geliri bildirme sınırı 2015!

İşyeri kira geliri bildirme sınırı 2015!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde mal sahiplerinin elde ettiği kazancın sınırdan fazla olması halinde gelir için kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, işyeri kira geliri bildirme sınırı 2015 ne kadar?



İşyeri kira geliri bildirme sınırı 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde mal sahiplerinin elde ettiği kazanç için kira gelir vergisi ödeniyor.


Bu vergilendirme, bazı koşullara göre yapılıyor. Kira geliri için istisna bedeli belirleniyor. İstisnanın altında kalan gelirler vergilendirilmiyor. Ancak kira geliri bildirme sınırından yüksek gelir elde edenler beyanname vererek, vergi ödüyor. Peki, işyeri kira geliri bildirme sınırı 2015 ne kadar?


2014 yılında sahip oldukları konut ve işyerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden;

 

- konut kira geliri için; istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşanların (ticari, zirai ya da mesleki kazancı olan mükellefler hariç),

 

- iş yeri kira geliri için; stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan (brüt) 27.000 TL’yi, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan 1.400 TL’yi aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Vergilendirme sürecinde gerçek veya götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek indirimler yapılabiliyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitleri Mart ayında ödenen verginin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Vergi ödemeleri, ilgili vergi dairesinden yapılabiliyor. Ayrıca, anlaşmalı bankalar aracılığı ile de ödeme yapılması mümkün oluyor.


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön