26 / 04 / 2024

İşyeri kira geliri hesaplama 2015!

İşyeri kira geliri hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, vergiye tabi tutuluyor. Peki, işyeri vergisi nasıl hesaplanır? İşte işyeri kira geliri hesaplama 2015..



İşyeri kira geliri hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. 


Ancak vergilendirmede istisna söz konusu oluyor. Bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırını geçmemesi halinde vergi ödenmiyor.


Bu sene 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor. 


Peki, 2014 yılı içinde elde edilen kira gelirlerinde işyeri için istisna bedeli ne kadar olarak belirlendi? İşyeri kira geliri hesaplama 2015 kuralı nedir?


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.



Mesken kira geliri hesaplama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön