19 / 04 / 2024

İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?

İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?

1 - 31 Mart tarihleri arasında geçtiğimiz sene elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor. Beyannameler ise 25 Mart'a kadar veriliyor. Peki, işyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?



İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?

1 - 31 Mart tarihleri arasında geçtiğimiz sene elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor. 


Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için 29 bin TL'yi (G.V. 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname veriliyor.


Beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Kira gelir vergisi hesaplanırken beyanname sürecinde götürü gider ya da gerçek gider yöntemi seçilebiliyor. Peki, işyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?

Beyannameye de, kesilen vergilerle ilgili listeyi ekliyor. Hemen belirtelim, beyan edilen kira tutarı, ele geçen net kira değil, stopaj dahil, brüt kira oluyor.


Bildirilen kira tutarının, (genellikle) yüzde 25’i "götürü gider" olarak düşülüyor. Kalan tutarın gelir vergisi hesaplanıyor.


Hesaplanan vergiden, yüzde 20 stopaj düşülüyor yani mahsup ediliyor. Mahsup işlemi yapılırken, kiracının yüzde 20 stopajı ödemiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, vergi iadesi söz konusu olduğunda aranıyor. 



İşyeri kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön