17 / 04 / 2024

İtalyanlar TOKİ'ye beraber çalışma teklifi sundu

İtalyanlar TOKİ'ye beraber çalışma teklifi sundu

İtalyan mimar ve yatırımcılar sosyal konut projeleri ile, TOKİ ve özel sektöre beraber çalışma teklifi sundu



İtalyan yatırımcı ve mimarlar, Urban Land Institute (ULI) Türkiye'nin organizasyonuyla 24-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdikleri İstanbul çıkarmasında, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve özel sektöre sosyal konut çözümlerini sundu. îki farklı proje alternatifini tanıtan heyet, maliyetin yüzde 35, yapım süresinin ise yüzde 50'ye kadar avantajlı kılınabileceğini ortaya koydu. 25 Şubat gecesi,  TOKİ  iştiraki Emlak Konut yöneticileri ve özel sektör şirketlerinin temsilcileriyle İstanbul Swissotel'de bir akşam yemeği yiyen İtalyan ziyaretçilerle görüştük. Yemek öncesi bir sunum yaparak RDB Casa ve Social Main Street isimli projelerini tanıtan mimarlar, sosyal konutları İtalya'da nasıl daha düşük maliyetli, hızlı ve görsellik açısından nasıl daha cazibeli kıldıklarını anlattılar.

YAP-BOZ TEKNİĞİYLE FABRİKASYON ÜRETİM

Uzmanlık alanında, İtalya'nın en önemli akademisyeni olarak gösterilen ve Caputo Partnership şirketinin sahibi olan Prof. Paolo Caputo, RDB Casa isimli sosyal konut sisteminin fikir babası; projenin mesleki haklarının ve patentinin sahibi. Ünlü Mimar Caputo, görüşmemizde, fabrikasyon usulü konut ürettiklerini anlattı. "Prefabrik üretim yapıyoruz. Her parça fabrikada üretiliyor ve yerinde monte ediliyor" diyen Caputo, şöyle devam etti: "İşçilik elden ele değişir. Bu sistemle, her parça W hep aynı. Projeye göre, özel parçalar üretiliyor; sonra yap-boz gibi şantiyede birleşiyor. Materyaller özel. Betonarme paneller kullanıyoruz. Cephe kaplamaları farklılık gösterebiliyor. Pencereler ya da taşıyıcı sistemlerde malzemeler ayrı. İtalya'da bu sistemle üretim yüzde 30-35 daha ucuza geliyor ve yapım süresi yüzde 40 azalıyor."

Projenin deprem sertifikası olduğunun altını çizen Caputo, "İstanbul, dünyanın en önemli merkezlerinden. Bu büyülü kente saygı gösteren konutlar yapılmalı" dedi. Caputo, şöyle devam etti: "Tipik İtalyan güzelliğini buranın halkı ve gelenekleriyle, görüntüsüyle karıştırmak istiyoruz. TOKİ buna aracı olacaktır. TOKİ Başkanı ile değil ama konuya hâkim temsilcileriyle görüştük. Yakında geri gelebiliriz."

İtalya'da maliyet avantajı yüzde 35
-Paolo Caputo'nun ürettiği prefabrik konut sistemi,
-Konutların prefabrik parçaları, betonarme paneller halinde fabrikada üretiliyor.
-İtalya'da yüzde 30-35 arası maliyet ve yüzde 40 zaman tasarrufu sağlıyor.
-Depreme dayanıklılığı test edilen proje, aynı zamanda A sınıfı enerji tüketim sertifikalı. Yani, enerji tüketimini en aza indiriyor.
-İtalya'da uygulamalar bu yıl başlıyor. Milano ve Toskana bölgelerinde 2010 sonuna kadar bin konuta ulaşılacak.
-Bu yıl, sistem Suudi Arabistan'a da gidiyor. Arap hükümeti ile ortak fabrika kuruldu.

15 katlı ahşap bina!
-İtalya'nın en büyük şirketlerinden Urbam SpA ve en önemli mimarlık ofislerinden Dante Benini'nin ortaklığında geliştirilen bir sistem.
-Konutlar özel üretilen ahşap panellerden inşa ediliyor.
-İtalya'da yüzde 20 maliyet, yüzde 50 süre avantajı sağlıyor.
-Ahşaptan yapılmış 15 katlı yüksek binalardan oluşan uygulama eylülde 144 dairelik projeyle Milano'da başlıyor.
-İtalyan Ulusal Araştırmalar Enstitüsü, projenin dış yüzeyinin 120 dakika yangına ve aşmamaya, 7.5-8 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu belgelemiş.
Habertürk


Geri Dön