27 / 04 / 2024

İTÜ'nün Elazığ raporu: Ev inşaatı askerde öğretilsin!

İTÜ'nün Elazığ raporu: Ev inşaatı askerde öğretilsin!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü, Elazığ depremi ile ilgili rapor hazırladı



Bölgedeki yapıların özelliklerini içeren rapor, depremde can kaybına neden olan binaların kil harçlı, taş yığma toprak dolgulu evler olduğunu belgeledi. Kerpiç evlerin bölgeye uygun olduğu için tercih edildiğini açıklayan Enstitü, yığma bina inşaatının kırsal bölgelerde, hatta askerlik görevi sırasında tanıtılmasını tavsiye etti. Ev yapımında çalışacakları yığma ev konusunda bilinçlendirecek bu öneriyle yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı olması hedefleniyor. Kerpiç evler ısı yalıtımı için de uygun olduğundan, bu sistemin geliştirilerek uygulanabileceği vurgulanıyor.

Elazığ depreminin ardından bölgede inceleme yapmak amacıyla İTÜ öğretim üyelerinden oluşan bir ekip 11 Mart 2010 tarihinde bölgeye gitti. Ekip, Kayalık, Yukarı Demirci, Okçular, Göçmezler, Taban Özü, Çakırkaş, Köklüce, Gökdere, Arındık, Beyhan köyleri, Kovancılar ve Palu ilçelerinde incelemelerde bulundu. İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zekai Celep, Prof. Dr. Ayfer Erken, Doç. Dr. Alper İlki ve Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın bölgedeki çalışmalarının ardından bir rapor hazırladı. Raporda, deprem sonrası inşa edilecek konutların özelliklerine dikkat çekildi. Kusurlu betonarme binalar, kusurlu yığma binalara göre daha güvenli bulunurken, inşa edilecek yapılarla ilgili tavsiyelere de yer verildi.
Zaman


Geri Dön