28 / 03 / 2024

İzale-i şuyu davası harcı ne kadar?

İzale-i şuyu davası harcı ne kadar?

Bir taşınmaz mala sahip hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, izale-i şuyu davası harcı ne kadar?



İzale-i şuyu davası harcı ne kadar?

Bir taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için izale-i şuyu davası açılabiliyor.


Medeni Kanun gereğince ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılabiliyor. Bu davadaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak tanımlanıyor.


Davada söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.


İzale-i şuyu davası sulh hukuk mahkemelerinde görülüyor. Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor.

 

Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişilerdir.  Peki, İzale-i şuyu davası harcı ne kadar? İzale-i şuyu davası harcını kim öder?


İzale-i şuyu davasında, yargılama masraflarına tüm hissedarların katılması gerekiyor. İzale-i şuyu davalarında, kazanan ve kaybeden taraftan söz edilemiyor. Söz konusu davada ödenecek harç dağılımı şu şekilde yapılıyor:


İzale-i şuyu dava harcı:

-Payları oranında:

Yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara "payları oranında" yükletiliyor. (6. HD. 28.11.2005 T., E: 2005/9580, K: 2005/10903)


- Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekir. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi yoktur.  (6 HD. 26.03.2002 T., E: 2002/1961, K: 2002/172)


- Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alnır.


Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınır. (6 HD. 31.01.2002 T., E: 2002/231, K: 2002/578) (HARÇLAR KANUNU EK-1 NOLU TARİFE)

 

- Taşınmazın hissedarla arasında "taksimine" dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınır.


KDV oranları:

Satın alınan hisse üstünden %18 oranında KDV ödenmesi gerekiyor. Alan kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV ödüyor; Ancak alan kişi 3. kişi ise tüm satış bedelinin %18 KDV sini ödemek zorunda kalıyor.


İzale-i şuyu davası nasıl sonuçlanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön