29 / 03 / 2024

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti!

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti!

Taşınmaz hissedarları, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti ne kadar? İşte izale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2014..



İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti!

Medeni Kanun madde 698 ile 699'da yer alan yasal esaslar gereğince, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamıyor. Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. Peki izale-i şuyu davası avukatlık ücreti ne kadar?


İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2014..

2014 yılında açılan İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 01.01.2014-31.12.2014 dönemi Avukat-Vekil eden Arasındaki En Az Ücret Çizelgesi'nde yer alıyor.


Çizelgede yer alan bilgilere göre Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davalardan olan İzale-i şuyu davasında avukatlık bedeli, 5.600,00 TL' den az olmamak üzere dava konusu malın/malların muhammen bedelinin vekil edenin payına düşen miktarının yüzde 10’u oranında tahsil ediliyor.



İzale-i şuyu dava masrafını kim öder?






Geri Dön