26 / 04 / 2024

İzaleyi şuyu davasında dikkat edilmesi gerekenler!

İzaleyi şuyu davasında dikkat edilmesi gerekenler!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babam bir tarlanın 1/2’sine sahipti. Mirasçılardan biri tarladaki hissesini ne satıyor ne alıyor. İzaleyi şuyu davası açacağım. Dava açılınca bize ait olmayan 1/2 hissenin sahibi de işin içine giriyor mu?? sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Babam bir tarlanın 1/2’sine sahipti. Mirasçılardan biri tarladaki hissesini ne satıyor ne alıyor. İzaleyi şuyu davası açacağım. Dava açılınca bize ait olmayan 1/2 hissenin sahibi de işin içine giriyor mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İzaleyi şuyu davasında dikkat edilmesi gerekenler!

Babam bir tarlanın 1/2’sine sahipti. Babam öldü. Tarlanın 1/2’si biz 3 mirasçıya kaldı. Mirasçılardan biri tarladaki hissesini ne satıyor ne alıyor.

İzaleyi şuyu davası açacağım. Ancak benim açık artırmada almak istediğim sadece bize miras kalan 1/2’lik yer. Dava açılınca bize ait olmayan 1/2 hissenin sahibi de işin içine giriyor mu? Açık artırmada tarlanın tamamı mı satılacak yoksa sadece bize ait olan 1/2 mi? ● Ö.K.

Bir gayrimenkuldeki ortaklığın giderilmesi talebi bütün gayrimenkul için söz konusu olur. Babanızdan kalan tarla için ortaklığın giderilmesi talebinde bulunduğunuz takdirde konu tümü itibarıyla o tarla olacaktır.

Büyük ihtimalle de tarlaların bölünmesi engellendiği için satışına gidilecek ve satış bedeli paylaştırılacaktır. Yani tarlarının siz kardeşler dışındaki 1/2’sine sahip kişi de bu işin içine girecektir.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak, sadece mirasçıların terekedeki malları bölüşmesi için bakılacak bir dava türü var, mirasın taksimi davası. Mirasçılardan biri, mirasın taksimi talebi ile dava açabilir. Böyle bir davada ölen kişinin mallarının mirasçılar arasında paylaşımına gidilir.

Ortaklığın giderilmesi talebinden farkı vardır. Ortaklığın giderilmesi talebinde, bir gayrimenkul ya da bir tek mal için talepte bulunulduğu halde, mirasın taksimi talepli davada miras olarak kalan malların tümü davaya konu yapılır ve bunların tümü mirasçılar arasında paylaştırılır.

Okuyucumun talebi de bunu işaret ediyor. Açılacak dava mirasın taksimi şeklinde olabilir. Bu davada da sadece miras kalan mallar ele alınacağı için tarlanın yarısına sahip kişi devreye girmeyecektir. Okuyucum olaya bu açıdan bakacak.


Geri Dön