24 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediye binası tadilat edilecek mi?

 İzmir Büyükşehir Belediye binası tadilat edilecek mi?

Meclis toplantısında belediye ana binası için DEÜ tarafından çürük raporu verildiğini hatırlatan Doğan, "10 yıldır çivi dahi çakılmadı. Yaşanacak olası bir facianın vebalini kim üstlenecek" dedi



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı ilk toplantısında Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın yeniden canlandırılması konusundaki yöntem ve mevcut belediye hizmet binasının depreme karşı güçlendirilmesi ve tadilat projesinin gecikmesi tartışması çıktı. Oturumunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından belediyenin ana hizmet binası için 2006'da verilen çürük raporunu hatırlattı, "Burada yaşanacak olası bir facianın vebalini kim üstlenecek? Daha kendisine bile hayrı olmayan Büyükşehir Belediyesi nasıl kentsel dönüşüm yapacak?" dedi. Doğan ayrıca, Büyükşehir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın yeniden canlandırılması konusundaki yöntemi de eleştirdi. Endişesini dile getiren Doğan, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşlara hizmet verdiği ve bizlerin de şu an içerisinde bulunduğu bu binada, bu toplantı salonunda can güvenliğimiz var mı? Yoksa burada yaptığımız Meclis toplantısında canımızı Allah'a mı emanet ettik? 2006 yılında belediyemiz DEÜ ile ortaklaşa bir çalışma yürüterek mevcut hizmet binamızın durumuyla ilgili bazı raporlar hazırlamıştı. Bu raporlarda binanın çürük olduğu, can ve mal güvenliği açısından riskler barındırdığı bilimsel verilerle kanıtlanmıştı. Raporun üzerinden 10 yıl geçti belediyede çivi dahi çakılmadığını görüyoruz. Her depremde yüreğimiz ağzımıza gelmesine rağmen, binlerce personelimiz tüm bu riskler nedeniyle korku içerisinde, kentimize sağlıksız çalışma koşullarında hizmet vermektedir. Yapılması mutlak surette gerekli bu kritik çalışma her yıl erteleniyor" dedi. 


KEMERALTI'NDA KAYGI VAR 

Doğan, Halkapınar'da yapılması planlanan Büyükşehir Belediye binasını da sorarak, "Kalan üç hizmet binası için yer sıkıntısı gerekçe gösterilebilir, ancak on yıldır yer bulunamıyor mu? Halkapınar'da inşa edilmesi planlanan dev Büyükşehir Belediye Sarayı projesine ne oldu? Demek ki, asıl hedeflenen tadilat ve onarım projesine başlamak için ortada henüz ciddi bir plan proje de yok. Şimdi soruyoruz, madem ihtiyaç var, neden çalışma yapılmıyor? Belediye boşuna mı kiraya çıktı? Milyonlarca lira sokağa mı atıldı?" dedi. Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise İl Özel İdare'nin belediye hizmet binası olacak iki binasının kendilerine verilmediğini hatırlatarak yanıt verdi. Kemeraltı Çarşısı'nın yeniden canlandırılması konusuna da değinen Doğan, "İzmir'in bir kimliğinin olması gerekiyor.  İzmir  sanayi kenti olamadı, ticareti de kaptırdı. Büyükşehir yeteri kadar katkı koyamadı, İzmir turizm kenti de olamadı. Kemeraltı'nın yeniden ayağa kalkması hepimizin istediği bir şey. Kemeraltı'nda yaklaşık 10 bin işyeri var. Küçük esnafın kaygıları var. Kemeraltı'ndaki küçük esnaf bu proje hayata geçirildiğinde varlığını sürdürebilecek mi? Yoksa burası küçük bir AVM'ye mi dönüşecek?" dedi. Meclis toplantısında hisse alımı kararı yarın yapılacak toplantıya bırakıldı. 




Geri Dön