18 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 3.9 milyon TL!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 3.9 milyon TL!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 2015-2017 Mali Yılları Bütçesi, Belediye Meclisi'nde onaylandı. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi’nin 4 milyar liraya yaklaşan 2015 bütçesinden en büyük payı ulaşım projeleri alacak.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 2015-2017 Mali Yılları Bütçesi, Belediye Meclisi'nde onaylandı. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi’nin bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artarak 4 milyar liraya yaklaşan 2015 bütçesinden en büyük payı ulaşım projeleri alacak. Performans programında yer alan 251 proje için ise toplam 2,5 milyar TL’lik yatırım yapılacak. 2015’de İzmir’i sayıları artan yeni gemiler, yeni metro ve tramvay projeleri bekliyor.  


İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanan 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 2015-2017 Mali Yılları Bütçesi’ne göre, 3 milyar 892 milyon TL olarak belirlenen 2015 yılı gider bütçesi, bir önceki yıla oranla % 30,39 artış gösterdi. Aynı döneme ilişkin gelir bütçesi ise 3 milyar 214 milyon lira TL olarak belirlendi ve önceki yıla göre % 27.04 arttı. Aradaki finansman farkının banka mevcudu, iç ve dış borçlanma ile sağlanacağı açıklandı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik, uzun vadeli finansman dengesini bozmayan borçlanma anlayışını önümüzdeki yıllarda da devam ettireceği belirtildi.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görüşmelerin yapıldığı meclis oturumunda, onaylanan bütçe ve performans programının İzmir’e ve İzmirlilere hayırlı olmasını diledi ve hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.


Önümüzdeki yıl İzmir için hayati önem taşıyan projelerin gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, hayata geçirmeyi planladıkları en önemli yatırımlardan birinin "katı atık bertaraf tesisi" olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:


"Ben 8 senedir ‘evsel atıkların modern teknoloji ile ekonomiye kazandırılarak bertaraf edilmesine yönelik projeyi yapacağım, bunun için bütçem de var, bana yer gösterin’ diyorum. Yanıt olarak sadece 'orası olmaz, burası olmaz' deniyor. İnşallah 2015 seçimlerine de bulduğumuz iki yer kurban gitmez. İktidar partisinin meclis üyeleri de inşallah çaba gösterir. Oraya gidip boy boy konuşup ‘burada olmaz’ demek yanlış. Milletvekili adayları bir an önce belirlense de memleket huzura kavuşsa. Aday adayları yukarıya prim yapmak için kime vuracak? Büyükşehir Belediyesi’ne vuracak. Gelen vuruyor, giden vuruyor. Yukarıdaki duysun, vurduğunuzda tozsun, sonra da sultan duysun, beni de listeye yazsın. Böyle siyaset yapılmaz. Siyaseti böyle yaparsanız kıymeti olmaz. Kendini bir yerlere taşımak için bu tür siyaset yapmak da bize nasip olmasın”


Halep oradaysa, arşın burada!


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik eleştirileri de yanıtlayarak, "4700 hektarda kent dönüşümü yapılacak. Biz bu işi uzlaşıyla çözeceğiz. 6306 sayılı ceberrut yasayı kullanmayacağız. Çünkü hakkaniyetli bulmuyoruz. Daha çok yaşlı ve kimsesiz insanların yaşadığı binalar gaspedilerek 6306 sayılı yasa kullanılmaktadır. Karabağlar Cennetçeşme bölgesi 6306 sayılı yasaya göre afet riskli alan ilan edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı henüz burada bir işlem yapmadı. Biz de Uzundere’de çalışıyoruz. Buyurun, Halep oradaysa arşın burada! Hangisi yaşama ve mülkiyete saygılı, birlikte yaşayarak göreceğiz” diye konuştu.


Başkan Aziz Kocaoğlu kentteki yeşil alan miktarını artırmak için çalıştıklarını belirterek, "Biz yeşil alanları, zeytinlikleri, ormanları, su ve baraj havzalarını altına, nikele, termik santrale heba etmiyoruz. Yeşil alanımız az olabilir, zamanla artacaktır ve artıyor da. Ama 6 bin zeytin ağacına kıyamazsınız. Çaldağı'ndaki 2 milyon ağaca kıyamazsınız" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr. Sırrı Aydoğan da, bütçe üzerinde yaptığı konuşmada, "2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine'ye borcu 1 milyar 800 milyon TL'ydi. 2004, 2014… Bütçenin geldiği yere ve yapılan hizmetlere bakalım ve Hazine'ye borcumuz olmadığını hatırlatalım. Bugün İzmir’deki kent ormanları Türkiye'de birçok şehirde yok ve bunlar ebedi kalacak eserlerdir. Başkan Kocaoğlu’nun ismini İzmir tarihine yazdıracak eserler olarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmir Doğal Yaşam Parkı unutulmamalıdır. Büyükşehir Belediyesi'nin gerek bugünkü duruma gelmesine ve yapılmış hizmetlere sevinerek bakıyorum" diye konuştu.


2,5 milyar TL yatırıma


Ekonomik ve finansal gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca da tescillenen, Sayıştay tarafından şeffaf, hesap verilebilir belediye olarak tanımlanan, mali tabloları doğru ve güvenilir bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam bütçesinin 2,5 Milyar TL’sini Performans Programı'nda yer alan 251 proje için harcayacak.


Ulaşıma yarım milyar bütçe


Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde % 20’lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor. 2015 yılında yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 135 Milyon TL, tramvay hatları için 89 Milyon TL, hafif raylı sistem projesi araç alımı için 82 Milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 25 Milyon TL harcama öngörülürken, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı, Evka3-Bornova Merkez metro hattı ve Gaziemir’deki yeni fuar kompleksine ulaşım sağlayacak monoray sistemi için de toplam 33 Milyon TL bütçe belirlendi.


Kent trafiğini rahatlatacak diğer önemli projeler olan otoparkların yapımı ve akıllı trafik sistemi projeleri için ise 21’er Milyon TL kaynak ayrıldı. Ulaşım sektörü için ayrılan toplam bütçe ise 480 Milyon TL olarak öngörüldü.


Yeni bağlanan ilçelerde altyapı atağı


Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 yeni ilçenin daha bağlanması nedeniyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde kentsel altyapı toplam faaliyet bütçesinin %16’sını alarak ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 405 Milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını 220 Milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Karayolu alt ve üst geçitlerine 65,8 Milyon TL kaynak ayrılırken yeni imar yollarının yapımı için 12 Milyon TL bütçe öngörüldü.


İzmir yeşillenecek


260 Milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 120 Milyon TL ayrılırken, atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 38,5 Milyon TL kaynak ayrıldı.


Kamulaştırmaya 117 milyon TL


217 Milyon TL kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 117 Milyon TL kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetleri aldı. Kamulaştırma faaliyetlerini 34 Milyon liralık kaynak ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 32 Milyon TL ile Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında süren Kentsel Dönüşüm faaliyetleri izledi. İzmir’in çehresini değiştirecek olan Kıyı Tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 14,5 Milyon TL olarak öngörüldü.


Sosyal desteklere devam


Toplam 258 Milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörde 35’er Milyon TL ile Buca’da yapımı devam eden Sosyal Yaşam Kampusu ve Süt Kuzusu projesi öne çıkıyor. Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 53 milyon TL.


Opera binası için düğmeye basılıyor


İzmirliler’in merakla beklediği Opera Binası için ilk adım bu yıl atılıyor. İzmir Opera Binası 100 Milyon TL kaynağa sahip sektörde 49 proje ve faaliyet içinde 20 Milyon TL ile en büyük kaynağa sahip.


Fuarizmir’e 80 milyon bütçe


İzmir’i yerelde kalkındırma odaklı projelerin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 80 Milyon TL bütçe ile Fuarizmir adı verilen Gaziemir’deki yeni fuar kompleksinin. Üreticiyi desteklemeye yönelik faaliyetlerin, İzmir’i bir tasarım kenti yapma yolunda ilerletecek projelerin, teleferik yenileme çalışmalarının ve İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap Projesi’nin yer aldığı bu sektöre ayrılan kaynak ise 98,7 Milyon TL. 


Daha güvenli bir İzmir için


Toplam 305 Milyon TL kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 100 Milyon TL bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesi olarak ortaya çıkıyor.


İlçe belediyelere 50 milyon TL proje desteği


İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak projeler için 50 milyon TL ayrılırken, kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT’a 240 milyon TL yardım öngörüldü.



Yenigün


Geri Dön