20 / 04 / 2024

İzmir Çiğli'de heyelan tehlikesi: Vatandaşlar hasar görmüş evlerde yaşıyor!

İzmir Çiğli'de heyelan tehlikesi: Vatandaşlar hasar görmüş evlerde yaşıyor!

Heyelan felaketinden sonra 33 evin hasar gördüğü İzmir Çiğli’de yaklaşık 200 vatandaş ölümle burun buruna oturuyor. Bölgeyi ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bakanlık ve belediyelere çağrıda bulundu, “Bu insanlar ihmalin kurbanı olmadan gerekli adımları atın” diye konuştu.



12 Aralık 2020 günü sağanak yağış İzmir'i vurmuş, su baskınları ve heyelanlar sebebiyle şehrin birçok yerinde hasar meydana gelmiş, sel sularına kapılan iki kişi hayatını kaybetmişti. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; felaketten Çiğli'nin Güzeltepe ve Şirintepe mahalleleri de kötü etkilenmişti. Bu mahallelerde toprak kayması sebebiyle 33 ev hasar görerek oturulamaz hale gelirken, yüzlerce vatandaş evsiz kaldı. Birçoğu başka çareleri olmadığı için hasarlı evlerinde yaşamaya devam ediyor.

İzmir Çiğli de heyelan tehlikesi: Vatandaşlar hasar görmüş evlerde yaşıyor!

ÖLÜMLE BURUN BURUNA YAŞIYORLAR

CHP  İzmir  Milletvekili Atila Sertel, incelemeler yapıp vatandaşlarla görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “Kimi ev tamamen kullanılamaz halde, kimisinin de temeli oyulmuş ve her an çökeceği izlenimi var. Şiddetli bir yağmurda veya küçük çaplı bir depremde bu evlerin ayakta durması zor. İnsanlar gidecek yerleri olmadığı için canlarını hiçe sayarak mecburen oturuyorlar. Burada ölümle burun buruna yaşıyorlar. Hepsi tedirgin ve korku içinde. Kendilerine uzanacak eli bekliyorlar. Bölgeye bir heyet gönderilirse mahalle sakinlerinin isyanına hak vereceklerdir” diye konuştu.

MERKEZİ VE YEREL İKTİDARLARA ÇAĞRI YAPTI

Yetkililere çağrıda bulunan Sertel, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi derhal müdahale etmeli, bu evlerde yaşayan 200'den fazla vatandaşımızın canlarına zarar gelmeden evlerini boşaltmalarına öncülük etmelidir. Aksi takdirde ilk yağmurda bu evler tamamen yıkılabilir ve can kayıpları olur” açıklamasını yaptı. 

İHMALİN KURBANLARI OLMADAN ADIM ATILMALI

Çözüm önerisini de paylaşan Sertel, “Bu vatandaşlarımızın depremde zarar görenler gibi geçici barınma yerlerine taşınmaları sağlanmalı. Zeminden dolayı aynı yerde ev yapmak mümkün olmayabilir, o nedenle başka bir bölgede yapılacak kentsel dönüşüm uygulamalarından yararlanmaları sağlanmalıdır. 200'den fazla vatandaşın yaşadığı 33 haneden söz ediyoruz. İhmalin kurbanları olmadan bir an önce gerekli adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gümüşhane'de heyelan bölgesine 729 konut yapılacak iddiası!


Geri Dön