19 / 04 / 2024

İzmir Doğanlar Kilisesi restorasyon ihalesi 15 Şubat'ta!

 İzmir Doğanlar Kilisesi restorasyon ihalesi 15 Şubat'ta!

Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki 19. yüzyıldan kalma Doğanlar Kilisesi’ni restore etmek için ihaleye çıkıyor.




Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan ve dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi önderliğinde sürdürülen çalışmalar çerçevesinde, şimdi de Doğanlar Kilisesi ayağa kaldırılıyor.


19. yüzyıldan kalma, tek nefli (*), üçgen alınlıklı küçük bir kilise olan bu tarihi yapı, semt merkezi olarak kullanılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova Doğanlar Köyü’nde yer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırlanan projeler İzmir 1 No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı. Büyükşehir, restorasyon uygulama projesi için 15 Şubat 2013 Cuma günü ihale gerçekleştirilecek ve yasal sürecin tamamlanmasının ardından tarihi yapıda restorasyon çalışmaları başlayacak. 


Uzun süredir atıldı

19.yüzyılın ikinci yarısında inşaa edildiği düşünülen ve Doğanlar’daki küçük bir Rum cemaatine hizmet veren kilise, Rum Ortadoks kiliselerinin biçimselliğine sahip. Şapel uzun bir süre marangozhane olarak kullanılmış ve büyük tahribata uğramış.


İzmir’in tarihin farklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan bir kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Burası, farklılığını zenginlik olarak algılayıp, bu yönde hoşgörü içinde yaşayan insanların kenti. Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecek şekilde türbeden kiliseye kadar pek çok yapıyı restore ederek ve orijinal hallerini koruyarak kent kültürü açısından tekrar ayağa kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.



(*)Nef: Kilise mimarisinde birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen ad.


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön