26 / 04 / 2024

İzmir Ekonomi Zirvesi 24 Temmuz'da yapılacak!

İzmir Ekonomi Zirvesi 24 Temmuz'da yapılacak!

İzmir iş dünyasında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla önümüzdeki 24 Temmuz'da gerçekleştirilecek teşvik zirvesinin heyecanı yaşanıyor. İş dünyası Zeybekci'nin konuyla ilgili açıklamalarını da yakından takip ediyor.




İzmir iş dünyasında, Yeni Asır'ın girişimi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla önümüzdeki 24 Temmuz'da gerçekleştirilecek teşvik zirvesinin heyecanı yaşanıyor.  İzmir  iş dünyası örgütleri, bir yandan Bakan Zeybekci'ye sunacakları öneriler üzerinde çalışırken diğer yandan Zeybekci'nin konuyla ilgili açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Zeybekci'nin geçtiğimiz günlerde ihracat taahhüdünde bulunan firmalara yönelik 5. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı sunacakları açıklaması iş dünyasında olumlu yankı buldu. İzmir'e de katkısı olacak bu uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden işadamları, bunun yanında İzmir'in önünü açacak başka kararlar alınmasını da talep etti. 


4 ana başlık konuşulacak

Yeni Asır'ın girişimiyle düzenlenen zirvenin 3 veya 4 saat sürmesi planlanıyor. Zirvede 4 ana başlık ele alınacak. Zirvede, Teşvik konusu, yurtdışına yatırım yapmak isteyenler için uygun sektör, ürünler ve ülkeler ile yurtdışından yabancı yatırımcı ve sermaye çekmek için neler yapılması gerektiği konuşulacak ve son olarak da serbest bölgelerle ilgili önemli bir çalışma sunulacak ve tartışmaya açılacak. 


NE DEDİLER?

* Ekrem Demirtaş

(İzmir Ticaret Odası Başkanı)

Teşvik Zirvesi'ne İTO olarak bir paket halinde önerilerimizi sunacağız. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin iş dünyasından biri olması ve Egeli olması bizim için avantaj ve güvencedir. İzmir'in serbest bölge kapsamına alınması da önerilerimiz arasında. Bu sefer kalıcı çözümler almayı umuyoruz. İhracat taahhüdü veren firmalara teşvik sağlanması hakkında da ayrıntıları Bakan Zeybekci zirvede bizlerle paylaşacak.


* Ender Yorgancılar

(Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı)

Sayın Zeybekci'ye rapor sunacağız. İzmir 1. derece teşvik bölgesi içinde yer alırken yarım saat uzaklıktaki Manisa'nın 3. bölgede yer alması nedeniyle çoğu yeni yatırımlar komşu ile kayıyor. Bizim talebimiz İzmir'de organize sanayi bölgeleri içindeki yatırımlar için komşu illerle aynı düzeyde teşvik sağlanmasıdır. Tüm kent için ilave bir teşvik beklentimiz yok. Sistemde talep ettiğimiz değişiklik olursa İzmir'deki işsizlik sorununu büyük ölçüde çözeriz.


* Ümit Utku

(Müstakil Sanayici ve İşadamları İzmir Şubesi Başkanı)

Zirveyi iş dünyası olarak sabırsızlıkla bekliyoruz. Genel anlamda teşvik paketlerini destekliyoruz. Ancak sektörel anlamda da teşviklerin verilmesini de dile getireceğiz. Bu yolda yerel yönetimlerin de iş dünyasının önünü açması gerektiğine inanıyoruz. İhracat taahhüdü veren firmalara sağlanacak teşvik uygulaması tek başına yeterli olmaz. Sonrasında da yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerekir. 


* Musa Turan

(Türkiye Genç İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı)

Bu zirveden çıkacak sonuçların hükümet düzeyinde karşılık bulması bizim için çok önemli. TÜGİAD olarak zirveye sunacağımız en önemli proje İzmir'in uluslararası eğitim merkezi haline getirilmesidir. İzmir'de 9 üniversite var ve bunlar yaklaşık 4 bin yabancı öğrenciye sahip. Bu potansiyelimizi kullanmalıyız. Dünyada 150 milyar dolarlık bir sektörü görmezden gelemeyiz. 2023 yılını için koyduğumuz hedefler için yılda yüzde 7 büyümeliyiz. Bunun yolu da katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçiyor. Üniversitelerin Ar-Ge departmanları olmadan bunu başaramazsınız. 


* Seda Kaya

(Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı)

Yeni Asır Gazetesi'nin öncülük ettiği bu girişimi ilk günden beri destekliyoruz. EGİAD olarak önerilerimizi Teşvik Zirvesi'nde dile getireceğiz. Bir dosya hazırlayıp Bakanısız Nihat Zeybekci'ye sunacağız. 



Yeni Asır


Geri Dön