25 / 04 / 2024

İzmir Harmandalı'ndaki çöp tesisi sorunu ne zaman çözümlenecek?

İzmir Harmandalı'ndaki çöp tesisi sorunu ne zaman çözümlenecek?

2009'da Harmandalı'daki çöp tesisini 24 ayda boşaltmayı planladıklarını söyleyen Kocaoğlu, oda temsilcileriyle yaptığı toplantıda bu kez 2019'a kadar bu sorunu çözmek istediğini söyledi



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meslek odalarının temsilcileriyle bir araya gelerek İzmir'in katı atık yönetimi ve Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan bertaraf tesisiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Odalardan gelen talep üzerine düzenlenen ve belediye bürokratlarının yer aldığı toplantıda Kocaoğlu, başkanlık süresinin sonu olan 2019'da tesisi bitirmeyi hedeflediğini söyledi. Üç dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Kocaoğlu, 2007 ve 2009'da Harmandalı'daki sorunun çözümü için süre vermiş, ancak sonuç çıkmamıştı. 


EMİRALEM ÖNERİSİ 

Harmandalı'da çöpler 23 yıldır vahşi depolama yöntemiyle sıkıştırılıyor. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'de modern bir katı atık bertaraf tesisinin olmaması kentin en önemli sorunlarından biri. Patlama riskinin yanında çöplükten çevreye yayılan koku nedeniyle bölge halkı yıllardır sıkıntı yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır yapamadığı Katı Atık Bertaraf Tesisi projesi, Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı eteklerinde bulunan arazinin ÇED süreciyle birlikte yine tartışılmaya başlandı. Jeoloji Mühendisleri Odası yeraltı sularının kirlenme riskine dikkat çekince, TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu'nun talebiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilgili bürokratları basına kapalı toplantıda meslek odaları temsilcilerine katı atık yönetimi ve Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan tesisle ilgili bilgilendirme yaptı. Şato Restoran'daki toplantıda ÇED sürecindeki tesisle ilgili son gelişmeler masaya yatırıldı. Yamanlar'da yapılması planlanan çöp tesisinin yer altı sularını kirletebileceğini savunan Jeoloji Mühendisleri Odası, toplantıda tesisin Menemen Emiralem'de belirlenen bir alanda kurulmasının daha uygun olacağı görüşünü ifade etti. Meslek odaları yöneticileri, Yamanlar'da yer altı sularının kirlenme riski, katı atık yönetim planı, tesisle ilgili toz ve koku endişelerini gündeme getirdi. Aziz Kocaoğlu ise "Bu tüm İzmir'in derdi. Yamanlar'daki projemizi bu dönem içerisinde bitirmeyi hedefliyorum. En kısa sürede bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Yeni tesisler için de yer arayışlarımız sürüyor. Ancak nereyi planlarsak sorun çıkıyor. Sorunun değil, çözümün parçası olmak gerekiyor" diye konuştu. Kocaoğlu, 2007'de Harmandalı'na ilişkin kalıcı bir çözüm bulmaya çalıştığını söylemiş, 2009'da ise yerel seçim çalışmaları sırasında Harmandalı çöplüğünü bir aksilik olmazsa 24 ay içinde kapatacağını açıklamıştı. 2010'da Kocaoğlu, "Harmandalı'nı kurtarmamız lazım. Harmandalı miadını doldurdu" derken, 2013'te Twitter hesabından Harmandalı için rehabilitasyon projesi hazırladığını belirterek alana kent ormanı yapmayı planladığını söyledi. Son olarak yaklaşık 1.5 ay önce konuşan Kocaoğlu, Karşıyaka Yamanlar'a yapılması planlanan ve tartışılan katı atık bertaraf tesisine ilişkin ÇED sürecinin devam ettiğini anlatmıştı. 


Egeli Sabah


Geri Dön