28 / 03 / 2024

İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin etütleri tamam!

İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin etütleri tamam!

Erdoğan, İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin de etütlerinin tamamlandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ÇED belgesi alındı, imar planlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu projenin ihalesini yap-işlet-devret modeliyle yapıp, inşallah 2023 yılına kadar hizmete sunmayı hedefliyoruz." dedi...



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gündoğdu Meydanı'nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de katılımıyla gerçekleştirilen AK Parti-MHP  İzmir  ortak mitinginde vatandaşlara hitap etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin 2 bin 60 yatağıyla gelecek yılın ikinci yarısında hizmete gireceğini bildirdi.

Türkiye'deki şehir hastanelerinin yer aldığı görüntüleri izleten Erdoğan, "Bunlar bitirdiklerimiz, benzerini de buraya yapacağız. Bunları Avrupalı bile yapamıyor, Amerika'da bile yok ama bizde var." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İkinci şehir hastanesinin de bin 200 yataklı Tınaztepe Şehir Hastanesi olacağını, proje çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, Kiraz'a, Menemen'e, Güzelbahçe'ye, Seferihisar'a devlet hastaneleri yapılacağını kaydetti.

İzmir Körfez Geçişi Projesi nin etütleri tamam!

"Denizli-Aydın kesiminin ihalesine 26 Mart'ta çıkıyoruz"

Erdoğan, İzmir'de 18 bin toplu konut yapıldığını, imar barışıyla 793 bin İzmirlinin sıkıntısının çözüldüğünü belirterek, adalet hizmetlerinin daha hızlı sonuçlandırılması için istinaf mahkemesinin faaliyete geçirildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul-İzmir arasını 8 saatten 3,5 saate indirecek İstanbul-İzmir otoyolu projemizi bu yıl bitiriyoruz." dedi.

Erdoğan, mitingin ardından canlı bağlantıyla otoyolun Balıkesir kuzey ve batı kavşakları arasındaki 32,5 kilometre ve Akhisar-Saruhanlı kavşakları arasındaki 32,5 kilometre olmak üzere 65 kilometrelik kesiminin daha resmen hizmete açılacağını ifade etti.

Otoyolun Balıkesir-Edremit-Ayvalık yoluna bağlantısının da sağlanacağını, Balıkesir geçişinin 30 dakikadan 15 dakikaya ineceğini vurgulayan Erdoğan, "Akhisar-Saruhanlı kısmıyla da İzmir'e kadar kesintisiz ulaşımı sağlamış bulunuyoruz. Artık Akhisar şehir geçişi de 20 dakikada değil 5 dakikada bitecek. Akhisar-İzmir arası mevcut yolla 1,5 saat sürerken otoyolun devreye girmesiyle 50 dakikada katedilecek. Çanakkale Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Balıkesir üzerinden İzmir'e de bağlanacak. İzmir'i Antalya'ya bağlayacak otoyolun Denizli-Aydın kesiminin ihalesine 26 Mart'ta çıkıyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, İzmir-Manisa yolu üzerindeki Sabuncubeli Tüneli ve bağlantı yollarının tamamlanıp hizmete sunulduğunu hatırlattı.

Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolunun yapımının devam ettiğini, eylülde tamamlanarak trafiğe açılacağını ifade eden Erdoğan, yapımı süren Aliağa ayrımı yeni Foça yolunun, İzmir-Çeşme ayrımı Balıkova-Mordoğan-Karaburun yolunun, Ödemiş-Kiraz ayrımı Beydağı yolunun, Koyundere kavşağı Menemen-Manisa ayrımı yolunun, Selçuk-Kuşadası-Davutlar ayrımı yolunun ve Torbalı-Kemalpaşa köprülü kavşağının bu yıl tamamlanacağını kaydetti.

İzmir'in şehir içi trafik sorununun tahammül sınırlarının üzerine çıktığını ifade eden Erdoğan, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'nin şehrin trafiğini çile olmaktan çıkaracak projeler hazırladığını söyledi.

İZBAN'ın yüzde 50'lik kısmını hükümet olarak kendilerini yaptığını anımsatan Erdoğan, 136 kilometrelik Aliağa-Selçuk arasındaki İZBAN'ı da şehre kendilerinin kazandırdığını vurguladı.

İzmir ile  Ankara  arasını 3,5 saate düşürecek İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının yapımının devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, Halkapınar-Otogar arasında metro hattını yapmak için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Erdoğan, İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin de etütlerinin tamamlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yatırım bedeli 2,5 milyar dolar olan projede, 16 kilometre raylı sistem, 12 kilometre kara yolu, deniz kesimininde 4,2 kilometre körfez köprüsüyle 1,9 kilometre batırma tüp tünelle bu iki yapıyı birbirine bağlayan yapay ada bulunuyor. ÇED belgesi alındı, imar planlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu projenin ihalesini yap-işlet-devret modeliyle yapıp, inşallah 2023 yılına kadar hizmete sunmayı hedefliyoruz."

Erdoğan, 2003 yılında 2,3 milyon olan havalimanının yolcu trafiğinin geçen yıl 13,4 milyona ulaştığına dikkati çekerek, "Nereden nereye. İzmir'in ikinci havalimanı olacak Çeşme-Alaçatı Ekrem Pakdemirli Havalimanı'nın yapımı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl İzmir'e gelen yabancı turist sayısı 1 milyonu buldu. İzmir'in turizm potansiyelini artırmak için birçok proje yürütüyoruz. Çeşme'ye, Sığacık'a ve Yeni Foça'ya yat limanları kazandırdık. İzmir'e toplam beş yat limanı projemiz daha var." diye konuştu.

İzmir'e 28 baraj ve 8 gölet inşa ettiklerini, 14 barajın da inşasının sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Büyükşehirlerde suyu büyükşehir belediyesinin temin etmesi gerekir. İstanbul'un susuzluğunu bu kardeşiniz giderdi. Dağları deldim. Istranca Dağlarından 140 kilometre İstanbul'a suyu öyle getirdim. Melen'den 180 kilometre aynı şekilde İstanbul'a Anadolu yakasında da suyu getirdik. Ama İzmir susuzdu. Biz İzmir'i susuz bırakamazdık, 'CHP'li belediye' demedik. Sayın Veysel beye dedim ki 'hemen DSİ'yi devreye sok, burayı halledelim.' İnşa ettiğimiz Gördes Barajı ve iki metre çapında yüz kilometre uzunluğundaki dev isale hattıyla İzmir'e içme suyu temin ederek şehrin en önemli problemini biz çözdük. CHP belediyesi değil, biz çözdük."

Son 17 yılda inşa ettikleri sulama tesisleriyle 525 bin dekar arazinin sulamaya açıldığına işaret eden Erdoğan, inşası devam eden sulama tesisleriyle 129 bin dekar mümbit araziyi daha sulamaya açacaklarını aktardı.

"Gıda ve tarım teknolojileri vadisi kurulacak"

Erdoğan, İzmir'de çiftçilere toplamda 3,8 milyar lira tutarında tarımsal destek verdiklerini belirterek, son 17 yılda üç yeni OSB, dört teknopark, 82 Ar-Ge merkezi, 28 tasarım merkezi kurduklarını anımsattı.

İzmir'e serbest bilim teknoloji ve yazılım vadisi kurmak için hazırlıklara başladıklarının müjdesini veren Erdoğan, "İzmirli gençlerimiz üniversiteyi bitirdiklerinde, bu teknoloji ve yazılım vadisinde birikimlerini, kabiliyetlerini, hayallerini projeye dönüştürme imkanı bulacaklar. Ayrıca, şehrimizde bir gıda ve tarım teknolojileri vadisi kurmayı planlıyoruz. Böylece İzmir, gıda ve tarım alanında kendi markalarını oluşturarak ülke ve dünya çapında pazarlayabilecek." şeklinde konuştu.
 


Geri Dön