25 / 04 / 2024

İzmir Meclisi'nde kentsel dönüşüm konuşuldu!

İzmir Meclisi'nde kentsel dönüşüm konuşuldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesinin ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılına ait faaliyet raporları onaylandı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Nisan ayı olağan meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesinin ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılına ait faaliyet raporları onaylandı. Mecliste muhalefetin eleştirilerine cevap veren Başkan Kocaoğlu, toplu taşımada KDV’nin yüzde 18 olmasını eleştirerek “Merkezi hükümet, büyükşehir belediyelerine verdiği bütçenin bir kısmını ulaşımda ÖTV ve KDV olarak geri alıyor. Bundan dolayı da toplu taşıma yapan bütün kurumlar zarar ediyor” dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısının üçüncü birleşimi Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Mecliste  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılına ait faaliyet raporları görüşüldü. Ak Parti grup Başkanvekili Bilal Doğan, raporu “Karşımızdaki bir faaliyetsizlik raporu durmaktadır. İzmirlilerin parasına sahip çıkılamadığını görüyoruz. Belediye bütçesi sokağa atıldı” sözleriyle eleştirdi. Raporların görüşülmesi sırasında mecliste üyelere ait bölümde oturan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında muhalefetin eleştirilerine cevap vererek 13 senede belediyeciliğe ayrı bir açılım getirdikleri söyledi. CHP ve MHP gurubunun kabul oyu kullandığı raporlara Ak Parti grubu ret oyu kullandı. Raporlar mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Tansiyonun yüksek olduğu birleşimde Başkanvekili Aydoğan, üyeleri sık sık uyardı.


“Devretmek zorunda kalacaksınız”

Raporları eleştiren Ak Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan konuşmasında, “Karşımızdaki bir faaliyetsizlik raporu durmaktadır. İzmirlilerin parasına sahip çıkılamadığını görüyoruz. Yarım kalan ve günü kurtarmak için yapılan işlerle belediye bütçesi sokağa atıldı. Evdeki hesap bu yıl da çarşıya uymadı. Aynı basmakalıp vaatler ve klişeleşmiş projeler karşımızda. Yıllardır çivi dahi çakılamayan birçok proje yine ısıtılıp önümüze konmuş. Birçok projede arpa boyu dahi yol kat edilemedi ve kağıt üstünde kaldı. Bütçedeki 800 milyonluk açığa dikkat edilmesi gerekiyor. Katlanarak artan bu açık 4 milyar lirayı bulan bütçede önemli yer tutuyor ve harcamaların büyük kısmı personel giderleri, sabit harcamalar ve cari giderler. Bütçenin yarısından fazlası günü kurtarmaya yönelik işler. Belediye elinde kalan kıt kaynaklar ile hizmet etmek için çırpınmış. Büyükşehir Belediyesi kentine değil kendine çalışıyor. İzmir’in geleceği ipotek altına alınarak 620 milyon lira borçlanmış. Borçlanmadan iş yapamaz hale gelen belediyenin mali durumuna çeki düzen vermediğiniz takdirde 2019’da enkaz olarak devretmek zorunda kalacaksınız. Bütçe başarısızdır. 2016’da bütçenin çeyreği kadar açık verir hale geldik” ifadeleri kullanarak eleştirilerini dile getirdi.


“Doğuştan devrimciyiz” 

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti grubunun eleştirilerine cevap verdi. Kocaoğlu, Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bugüne kadar her türlü konuda yasalar doğrultusunda hareket ettim ve hiçbir işimi yarım bırakmadım. Siz devrim beklemeyebilirsiniz, ama biz doğuştan devrimciyiz. Ulu Önder’imizin emrettiği doğrultuda devrim yaparak ilerliyoruz. Kırsala yatırım yapıyoruz, bu gerçeği görüp parti ayrımı olmadan belediye başkanlarımıza yardım ediyoruz. Biz meslektaşız. Hiç parti ayırmadan, her türlü desteği elimiz yettiğince veriyoruz. Projelerimiz farklı kentlerde uygulamak isteniyor; biz de bununla mutlu oluyoruz. Nasıl okul sütü projemiz İzmir’de başlayıp, hükümet tarafından uygulanıyorsa, yaptığımız başka işler diğer belediyeler tarafından örnek alınıyor” şeklinde konuştu.


“90 dakika ulaşımda bir devrim” 

Ulaşımda 90 dakikalık aktarma sisteminin bir devrim olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Neresinden bakarsız bakın, 90 dakikalık aktarma sistemi bir devrimdir. Merkeze uzak semtlerde oturan dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşlarımızın en ekonomik fiyatla işlerine, okullarına gitmelerini sağlayan, ulaşımda sosyal bir projedir” diye konuştu.


En nitelikli kentsel dönüşüm 

Alsancak’taki bir binanın yıkılıp yerine aynı metrekarede bina yapmanın kentsel dönüşüm değil, eskimiş bir evin yerine yenisinin yapılması olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Bunun kentsel dönüşümle alakası yoktur. Peki, bostan tarlasına inşaat yaparsan, konut yaparsan, avm yaparsan, otel yaparsan bu kentsel dönüşüm müdür? Hayır! Arsaya bina yapmaktır. Karabağlar’da geçtiğimiz hafta boş arazide kentsel dönüşüm diye temeli atılan inşaat nedir? Bostan tarlasına konut yapmaktır. Şunu diliyorum. Eğer bu daireler, konutlar, gayrimenkuller, 540 hektarlık kentsel dönüşüm riskli alan ilan edilen yerde, aktarma sistemiyle oradaki insanlara verilecekse, bir bölüşüm başlatılacaksa, bunu kentsel dönüşüme hazırlık olarak değerlendirebiliriz. Eğer bu bölgeler yoğunluk artışı sebebiyle yüksek v e çarpık yapılara, yolları olmayan semtlere dönüştürülecekse, orada biz yokuz. Kentsel dönüşümde uzlaşıyla yapılan, problem yaşanmayan, tapularının tamamının Büyükşehir Belediyesi bünyesine alındığı, hem gayrimenkul sahiplerine hem de müteahhide garantör olduğu, her iki tarafın da hakkını koruyup adalet dağıtan bir anlayış olduğu bir kentsel dönüşüm başlattık biz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi, miktar olarak az olabilir ama yol, yöntem, adalet, vatandaşın hakkını koruma, hangi kriterden bakarsanız bakın en nitelikli kentsel dönüşümdür” dedi.


İZBAN’ı da İzmir’e kazandırdık 

Raylı sistem ağının gelişmesi için her türlü fedakarlığı yaptığını belirten Başkan Kocaoğlu, “İZBAN projesine bugüne dek 1 milyar 913 milyon liralık yatırım yaptık. İZBAN’da hükümetle ortağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olmasaydı, biz taşın altına elimizi koymasaydık, bu projenin gerçekleşmesi mümkün değildi. İmzalanmayacak bir anlaşmanın altına imza attım. Ceremesini çekiyorum ama İZBAN’ı da İzmir’e kazandırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kente ve kentliye layık olmak için, görevini yasaların el verdiği ölçüde, kenti kalkındırmak için mükemmel bir şekilde yapmaya çalışıyor. Biz 13 senedir belediyeciliğe ayrı bir açılım getirdik” şeklinde konuştu.



Ticaret Gazetesi


Geri Dön