19 / 03 / 2024

İzmir Narlıdere konut projeleri !

İzmir Narlıdere konut projeleri !

İzmir iline bağlı 28 ilçe merkezinden biri olan Narlıdere, son 5 yıllık dönemde yapılan üst kalite konut projeleriyle yatırımcıların ve il sakinlerinin ilgisini çekmektedir



İzmir il merkezine 13 km. mesafede bulunan yerleşimin doğusunda Balçova, batısında Güzelbahçe, güneydoğusunda Menderes ilçeleri,  kuzeyinde  İzmir  Körfezi ile çevrelenir. Narlıdere’nin toplam nüfusu 2012 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 63.301 kişidir. İlçenin yüzölçümü yaklaşık 63 km² olup, ilçenin kuzeyinde İzmir Körfezi’ne yaklaşık 9 km. sahil şeridi bulunmaktadır. Narlıdere ilçesinin doğu-batı aksı boyunca kentsel gelişim alanları bulunmakta, güneyi ormanlık alan kuzeyndeki sahil yakını alanda ise tarımsal niteliği korunacak alanlar ile çevrelenmiş durumdadır. Narlıdere ilçesi İzmir Çevre Yolu ve Çeşme Otoyoluna olan bağlantılarıyla hem kent merkezine hem de Ege bölgesinin en gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’ye erişilebilir konumuyla dikkat çekmektedir.


Narlıdere, prestijli konut alanlarının ve projelerinin hızla geliştiği bir yerleşim yeri özelliği kazanmıştır. İlçe genelinde yaklaşık 1.500 konut jeotermal enerjiyle ısıtılmaktadır. Sanayi üretiminin olmadığı ilçede narenciye ve çiçekçilik gibi tarımsal üretimler ön plandadır. İzmir genelinde yüsek kalitede konut stoğunun bulunduğu sayılı bölgelerden biri olan Narlıdere, yoğun kent merkezi ve yakın çevresindeki ekonomik olarak eskimiş yapılar yerine tercih edilir bir alternatif sağlamaktadır. İzmir’de bulunan bir diğer yüksek gelir grubuna hitap eden konut yerleşim bölgesi olan Mavişehir’e göre, Çeşme Yarımadasına yakınlığıyla son 5 yıldır daha tercih edilir bir konuma gelmiştir. İlçe genelinde Sahilevleri Mahallesi’nde az yoğun ve müstakil konut seçeneği sunan Narlıdere, aynı zamanda merkeze ve sosyal donatılara daha yakın konumda Yenikale Mahallesi’nde prestijli konut yerleşimi seçeneği de sunmaktadır. İlçe içerisinde son dönemde dikkat çeken projelerden bazıları; Folkart, Smyrna Park, Gloria Residence, Başaran Residence’dır. İlçenin güney kesiminde kalan, eğimli topoğrafyaya sahip bölgede de yeni konut yerleşimleri planlanmaktadır.


Narlıdere ilçesi’nin son dönemde birincil konut yerleşimi amaçlı tercih edilme sebepleri arasında deprem riski düşünüldüğünde sağlam zemine sahip olması, jeotermal enerji kaynakları bulunması, Balçova ilçesi içerisinde bulunan alışveriş merkezlerine ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne yakın konumda yer alması sayılabilir. Tüm bu faktörler sonucu Narlıdere konut yerleşimi açısından İzmir’de öne çıkmakta ve çekim noktası haline gelmektedir. Narlıdere ilçesinin son 5 yıllık periyotta A plus konut yerleşimi açısından rekabet gücü yükseliştedir.

İlçe sınırları içerisinde yüksek kalitede işçilik ve standartlarla inşaa edilen, sahiplerine gelişmiş yaşam kalitesi ve fırsatları sunan birçok proje yer almaktadır. Narlıdere ilçe genelinde konut metrekare ortalama fiyatları 2.100 - 2.600 TL/m² arasında değişmektedir. Yerleşim genelinde ana aks olan Mithatpaşa Caddesi’nin kuzey ve güneyinde metrekare birim fiyatları oldukça farklılık göstermektedir. Kuzey bölgede yer alan çoğunluğu prestijli konut projelerinden oluşan konut yerleşimlerinde metrekare ortalama fiyatları 2.500-3.750 TL/m² arasında değişmekte olup yerleşimin güneyinde bulunan daha az nitelikli konutların metrekare birim fiyatları 1.500-2.000 TL/m² aralığında değişmektedir.


Narlıdere genelinde kuzey ve kuzey batı’da konumlu mahalleler üst gelir grubunun tercih ettiği; Narlı ve Yenikale Mahallesi dikkat çekmektedir. İlçenin güneyinde konumlu; Çamtepe, Atatürk ve 2. İnönü Mahalleleri’nde ise çoğunlukla orta gelir grubu tarafından tercih edilmektedir. Son bir yıl içerisinde Narlıdere ilçesi sınırları içerisinde yer alan konutların metrekare birim fiyatları yaklaşık %17 oranında artış göstermiştir. Söz konusu artış sebebi olarak, bölgeye olan yoğun talep karşısında yerleşim olarak kuzeyinde otoyol ve deniz ile, güneyinde ise eğimli araziler ile çevrili bir yapıya sahip olması ve kısıtlı arsa stoğu olduğu düşünülmektedir.


İzmir geneli konut sektörü düşünüldüğünde, konumu, ulaşılabilirliği, mevcut yol bağlantıları, bölgede yer seçen prestijli konut projeleri ile Narlıdere’nin il genelinde öncü olduğu görülmekte ve konut seçiminde göz önünde bulundurulan kriterleri karşılayan ve birçok alternatif sunan bir yerleşim olduğu görülmektedir.

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. İZMİR ŞUBESİ

DEĞERLEME UZMANI DUYGU ÖCAL


Geri Dön