29 / 03 / 2024

İzmir Üçkuyular imar davasında bilirkişi değişti!

İzmir Üçkuyular imar davasında bilirkişi değişti!

İZMİR’de yıllardır tartışmalara neden olan Üçukuyular Pazaryeri ve çevresindeki Doğuş Grubu’nun 50 bin metrekare araziye AVM ve otel yapmasına olanak sağlayan, 1998 yılında yürürlüğe girer imar planının iptali davasında şok gelişme yaşandı.



İZMİR’de yıllardır tartışmalara neden olan Üçukuyular Pazaryeri ve çevresindeki Doğuş Grubu’nun 50 bin metrekare araziye AVM ve otel yapmasına olanak sağlayan, 1998 yılında yürürlüğe girer imar planının iptali davasında şok gelişme yaşandı.  İzmir  1. İdare Mahkemesi, davacıların itirazı üzerine bilirkişiyi değiştirdi.

 


Üçkuyular Pazaryeri ve çevresini kapsayan 50 bin metrekarelik alanla ilgili imar tartışması sürüyor. İmar planında yol ve yeşil alanda kalan 4200 metrekarelik arazilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılması ve Burhan Özfatura’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapılan imar planının iptali için Ali Kabakçı ve İbrahim Kabakçı’nın açtığı davada ilginç bir gelişme yaşandı. İzmir 1. İdare Mahkemesi daha önceden belirlediği ve raporunu veren bilirkişi heyetini keşif öncesi değiştirdi. ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan yeni bir bilirkişi heyeti tayin etti.

 

Davacıların avukatı Mustafa Kemal Turan düzenlediği basın toplantısında, söz konusu alanın 1998 yılı öncesinde imarı planlarında sosyal donatı alanı olarak işli olduğunu, hak sahiplerinin alanın yüzde 70’ni kamuya bedelsiz terk edip, geriye kalan yüzde 30’una 1 emsal yapılaşma hakkı isteğinin o süreçte Balçova ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bu hakkı alamayan hak sahiplerinin yeri düşük bedelle Doğuş A.Ş.’ye mecburen sattıklarını belirten Turan “Doğuş. A.Ş. satın aldıktan sonra yapılan imar plan değişikliği ile bu alan ticaret merkezi, otel, konut yapılaşmalarını içerebilen, emsal 2.5 ve yükseklik serbest nizamda yapılaşma elde etti. Bu imar planı Burhan Özfatura’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1998 yılında gerçekleşti. Bugün Doğuş Grubu’nun elindeki 50 bin metrekarelik mülkiyette 100 bin metrekare inşaat hakkı vardır. Tüm Balçova ilçesinde 1 emsal yapılaşma hakkı, kamuya terk yüzde 40 iken, burada 2.5 emsal yapılaşma hakkı ve kamuya terk yüzde 22’dir. Tüm Balçova 100 metrekare arsada 60 metrekare yapılaşma elde ederken burada 100 metrekare arsada 195 metrekare yapılaşma hakkı elde edilmiştir. Bizim hesaplarımıza göre 2 milyar TL’lik haksız kazanç vardır" dedi. Turan, 1998 yılından bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyenin yaptığı tadilatların da dava kapsamında olduğunu söyledi.

 

Avukat Turan, Narbel yolu imar planları davası ile bu davadaki bilirkişi heyetinin önceden aynı olduğunu ancak Narbel davasında heyete yönelik sürekli belediye lehine rapor düzenledikleri şikayeti ve suç duyurusunda bulunduklarını, davayı gören mahkemenin Danıştay Altıncı Dairesi tarafından verilen karar üzerine yeni bilirkişi ataması yapıldığını söyledi. Üçkuyular Pazaryeri davasında da İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin itirazları üzerine eski bilirkişi heyetinin yerine ODTÜ’den öğretim üyelerinden oluşan yeni bilirkişi heyeti tayin ettiğini ve keşfin bu bilirkişi tarafından 24 Aralık’ta (yarın) yapılacağını söyledi. Turan, beklentilerinin müvekkillerine de Doğuş A.Ş. ile aynı imar hakkının verilmesi, kamulaştırma yerine imar uygulamasına dahil edilmesi olduğunu söyledi. Bunu dışında bir alternatifin ise eski plandaki yeşil ve sosyal donatı alanı kararına dönüş olduğunu söyledi.


Ege Telgraf 


Geri Dön