24 / 04 / 2024

İzmir Uzundere'deki kentsel dönüşüm projesine tepki!

İzmir Uzundere'deki kentsel dönüşüm projesine tepki!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan Meclisi'nin 3'üncü oturumu yapıldı. Meclis oturumunda ise Uzundere'de yapımı planlanan 4'üncü etap kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan Meclisi'nin 3'üncü oturumu yapıldı. Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan oturumun başkanlığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından gerçekleştirildi. Meclis oturumunda ise Uzundere'de yapımı planlanan 4'üncü etap kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı. Gündem maddesi görüşmelerinde AK Parti ve CHP'li üyeler arasında sık sık tartışmalar yaşandı. 

SOYER: MECLİS ÇOK DAHA İYİSİNE LAYIK

Meclis açılışında söz alan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15 Aralık tarihinde düzenlenen Meclis oturumunun gündem dışı konuşmalar bölümünde gerçekleşen tartışmaların altını çizerek, "Dünkü toplantı hepimizi çok üzdü. Üzülmeyen hiçbir meclis üyesi arkadaşımız yoktur. Sorumluluğun kimde olduğu konusunu tartışacak değiliz. Herkesin gerekli dersleri çıkardığını düşünüyorum. Diliyorum ki; çok daha iyisine layık İBB Meclisi. Diliyorum ki bundan sonra çok daha iyi toplantılar yapacağız" açıklamasında bulundu. 

BAYER: ALINGANLIK YAPILMIŞTIR

Gerçekleştirdiği 'Şeytan ayrıntıda gizli' sosyal medya paylaşımı sonrası eleştirilerin odak noktası olan CHP'li Divan Üyesi Dolunay Bayer ise meclis açılışı öncesi söz alarak, "Hüsnü Bey bir konuda alınganlık göstermiş. Yaptığım paylaşım kendisi ile ilgili değildir. Alınganlık yapmış. Sadece kötü bir denk geliş var. Bu yanlış anlaşılmadan dolayı üzüldüğümü belirtiyorum" diye konuştu.

İzmir Uzundere deki kentsel dönüşüm projesine tepki!

KARABAĞLAR İÇİN İZBETON FORMÜLÜ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında III. Etap olarak belirlenen alanda riskli yapı olarak tespit edilen yapıların dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalarda sürece hız kazandırmayı planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye şirketi olan İZBETON A.Ş'yi devreye sokarak çalışmaları bitirmek amacıyla harekete geçmişti. Geçtiğimiz aylarda Meclis gündemine gelen gündem ile önerge Plan ve Bütçe - Hukuk - Deprem ve Afet - Kentsel Dönüşüm Komisyonları'na sevk edilirken komisyonlar kararını aldı.
Meclis gündemine geri gönderilen önerge, komisyonlardan AK Partili üyelerin 'ret' oyları ardından oy çokluğu ile Meclis gündemine yollanırken, Meclis oturumunda görüşülen gündem maddesi tartışmaları da beraberinde getirdi. 

MISIRLI: ALAN İÇİN  TOKİ  DEVREYE GİRMELİ

Gündem maddesine ilişkin AK Parti Grubundan söz alan komisyon üyesi Fikret Mısırlı, İZBETON'un iş yükünü vurgulayarak, "Bu konu plan ve bütçeye 3 ay önce gelmişti. Başlayan kentsel dönüşüm projeleri İZBETON'A devredilmişti. Uzundere'deki kentsel dönüşümü de buraya aktarmak istiyoruz. Geriye dönük ne yapıldı diye baktığımızda eski yerlerin ruhsatların kesildiği ve bu sürecin 7 yıl olduğunu gördük. Uzundere'de de aynı konu var. Müteahhitin gelmesini cezbedecek planlar yapıldı. Hatta 8 kattan 11 kata hatta 11 kattan da 13 kata çıkması için oy birliği kararı aldık. Şimdi bu noktada biz şunu önerdik. Biz öbür tarafta Örnekköy'ü verdik, Uzundere'de de 4'üncü etap 3 defa ihaleye çıkıyor. Burayı da verirsek İZBETON'nun üzerine bir yük bindirmiş olacağız. Biz vatandaşlara katkı sağlamak için TOKİ ile görüştünüz mü diye sorduk. Genel Başkanınız da devlet yapsın dedi. Biz diyoruz ki burası içiin vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için TOKİ ile görüşülsün, revizyon ya da ne
gerekiyorsa yapılsın. Bayraklı'da yaklaşık 6-7 ay içinde 750 konut yaptık. Ki burası anlaşılmış durumda. Ben de bu vatandaşların mağdur olmaması için TOKİ şartını deneyelim, olabiliyorsa bu şekilde yapılsın. Mümkünse komisyonda kalsın konu ve tekrar görüşelim" ifadelerini kullandı. 

KIRMAZ: SAĞLIKLI VE KALİTELİ KONUTLAR YAPILACAĞINA İNANIYORUZ

CHP adına söz alarak eleştirileri yanıtlayan Necati Kırmaz, "Belediyemiz kentsel dönüşümde yüzde 100 uzlaşı ile yolun emin adımlarla devam ediyor. Protokol aşamasında 2 bin 900 bağımsız bölüm var. Bunların bir kısmı Uzundere. Birkaç defa ihaleye çıkıldı ancak maalesef talep olmadı. Bunun nedeni de ülkedeki ekonomik koşullar. Bu nedenle belediyemiz de İZBETON ile protokol yapma ihtiyacı hissetmiştir. Devletimiz bu tür yapıları yaparken nasıl TOKİ'yi tercih ediyorsa, İBB'nin de İZBETON'u tercih etmesi normaldir. TOKİ'nin yaptığı konutların kalitesini biliyoruz, bu nedenle İZBETON'un da çok daha kaliteli ve sağlıklı konutlar yapacağına inanıyoruz. Bu nedenle İBB'nin tercihi İZBETON'dur" şeklinde konuştu.

İzmir Uzundere deki kentsel dönüşüm projesine tepki!

YILDIZ: VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETİ DEVAM EDECEKTİR

Uzundere'deki alanlar için 9 sene önce anlaşıldığını dile getiren AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Biz uzun süredir kentsel dönüşüm ile ilgili İBB'nin performansını eleştiriyoruz. Biz geçmiş günlerde Aktepe Emrez'deki kentsel dönüşüm noktasını inceledik. Neden İZBETON'a bu işi verdik? Hızlı bir şekilde dönüşümü yapsın diye. Siz 9 ayda zemin etüdüne başlıyorsanız, Örnekköy'de ruhsat kesmeye yeni geliyorsanız bu kaplumbağa hızıdır. Burası 9 yıldır vatandaşlarımız tarafından beklenen bir yer. Ekonomik gerekçeleri 2 yıldır koyuyorsunuz ancak 9 yılı ne yapacaksınız? İZBETON'a anlamsız iş yükü yüklemeye devam ediyoruz. İZBETON zaten müteahhitlere bedel ödetecek noktada değil. Bizim bura 4'üncü etapta vatandaşlarımız mağdur olmuş ve Kılıçdaorğlu'nun İzmir ziyaretinde isyan etmiş vatandaşlar. Geçmiş hızda bu iş yürüyecekse maalesef oradaki vatandaşın mağduriyeti devam edecektir" açıklamasını yaptı. 

ÖZUSLU: 800 KONUT VATANDAŞA TESLİM EDİLDİ

TOKİ tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, "Bahsedilen alan 2010 yılında hikayesi başladı. Gerek Uzundere gerek Cennetçeşmede alanların sınırı çizildi, meclisten geçti, bakanlıkta bu planlar 2 yıl bekledi. 2012 yılında bakanlık devralıyor 42 hektarı 540 hektara çıkarıyor ve sonra da dönüşümü yapacağız diyor. Uzundere'de alanın tamamında bütün projeler tamamlanmış, uzlaşı tamamlanmış, tapu devirleri yapılmıştır. 800 bağımsız birim vatandaşa teslim edilmiştir. Bugün ise bin 424 bağımsız konutun İZBETON'a verilmesi. Müteahhitlerin isteksizce davranması söz konusu ile bizde tabii ki İZBETON ile işe girere ve yaparız. Yeditepe de konut yaptılar kentsel dönüşümde oraya vatandaşları koymak için ancak uzlaşı sağlanamadı. Sonra ne yaptılar satışa çıkarmaya kalktılar ancak oralar bomboş kaldı" şeklinde konuştu.

İzmir için ürküten deprem uyarısı!

İzmir Gültepe'de kentsel dönüşüm ada ada yapılacak!


Geri Dön