19 / 04 / 2024

İzmir'de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

İzmir'de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

Türkiye genelinde kiralık evlerin fiyatları uçtu. İzmir'de fiyatlardaki artıştan nasibini aldı. Geçtiğimiz seneyi uzaktan eğitim ile geçiren öğrenciler okullarının olduğu şehirlere dönmeye başladı. Ev arayan öğrenciler; fahiş kira tutarlarıyla karşı karşıya kaldı.



Türkiye’de koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken normalleşme sürecine start verilmesiyle birçok alanda açıldı. İz Gazete'den Gizem Taban'ın haberine göre; bu çerçevede, uzun zamandır online eğitim yapan üniversitelerin de yüz yüze eğitime geçeceği açıklandı.

Geçen sene salgın sebebiyle uygulanan kapanmalarda evlerini tahliy ederek memleketlerine giden öğrenciler, yüz yüze eğitim kararının gündeme gelmesiyle yeniden ev aramaya başladı. Yüz yüze eğitim kararından sonra kamu ve özel birçok üniversitenin yer aldığı İzmir’de kiralarda yüksek bir artış olduğuna dikkat çeken öğrenciler eğitim ile kira derdi arasında sıkışmış durumda. 

Diğer taraftan  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu ise mevcut kira fiyatlarının şu an normal olduğunu fakat Eylül-Ekim aylarında Kovid-19 salgını sebebiyle kapanma kararı alınmaması durumunda talep yükseleceği için kira fiyatlarının da ciddi şekilde yükselebileceğini dile getirdi. 

 İzmir de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

‘KİRALAR ÇOK YÜKSEK’

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Maden Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Onur Saygılı, “Pandemide evimi kapattım, şimdi okullar açılacağı için tekrardan ev bakıyorum. Ancak kiralarda ciddi bir artış olduğunu gördüm. Şu an Buca’da yaşanabilir bir ev minimum bin 300 lira. Pandemiden önce kiralar bu kadar yüksek değildi. Ev sahiplerini anlıyoruz fakat bizler de öğrenciyiz. Kiraların bu kadar yüksek olması bizi de zora sokuyor” diye konuştu. 

 İzmir de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

‘İNANILMAZ PAHALI’

Ege Üniversitesi (EÜ) Odyometri Bölümü son sınıf öğrencisi Aleyna Duru ise şunları söyledi:

“Geçen yıl pandemi nedeniyle evimi boşalttım. Şimdi son sınıf olduğum için staj yapıyorum. Tekrar ev tutmak durumundaydım. Bornova’da geçen yıl eski bir evde bin 200 liraya kalıyordum. Şimdi o evi gidip kiralamak istesem 2 bin liradan aşağı değil. Öyle bir artış var. Şu an bir tanıdığımız aracılığıyla zar zor kirası uygun bir ev bulabildim. Ona rağmen kiram bin 650 lira. Bornova inanılmaz pahalı. Şu an oturduğum evi değiştirmek istiyorum, daha iyi bir evde oturmak istiyorum ama kiralar çok yüksek.”

 İzmir de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

‘KAPANMA OLMAZSA ARTIŞ OLUR‘

Salgının ve yüz yüze eğitime geçilecek olmasının kiralara etkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

“Şu an yüz yüze eğitim kararının ardından öğrenciler yavaş yavaş gelmeye başladı. Bornova’da kira fiyatlarında biraz hareketlilik olsa da Buca’da pek artış olmadı. Eylül-ekim aylarında tekrar kapanmanın gündeme gelme ihtimaline karşı insanlar biraz temkinli, o yüzden kiraların birden uçacağını düşünmüyorum. Ancak eylül-ekim aylarında kapanma olmazsa talep artacağı için kiralarda yüzde 30’a varan bir artış olacağı çok açık.”

 İzmir de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

‘İKİ BİN LİRA ALTINDA YOK’

Güleroğlu ayrıca, “İzmir genelinde 2 bin liranın altında kiralık daire yok. Ancak şu anki kira rakamları çok normal. Pandemi olmasa da rakamlar böyle olacaktı. Eğer ki kapanma olmazsa, tüm öğrenciler gelirse talepte ciddi bir artış yaşanacağı için o zaman bu rakam en az 2 bin 500 olur” diye konuştu.

 İzmir de ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!

ÇEŞME VE URLA’DA KRİTİK YÜKSELİŞ

Özellikle salgın sürecinde İzmir’e, İstanbul ve diğer şehirlerden gelen göçün merkez ilçelerdeki kira fiyatlarını etkilemediğine vurgu yapan Güleroğlu, “Bu göçler, özellikle Çeşme ve Urla gibi ilçeleri etkiliyor. Şu an Çeşme ve Urla’daki konutlarda kira ve satış rakamları inanılmaz yükseldi” dedi.

Ev kiraları en çok hangi kentlerde arttı?

Öğrencilerin yeni sorunu kiralık evler!


Geri Dön