26 / 04 / 2024

İzmir'de tarım alanı imara mı açılacak? 

İzmir'de tarım alanı imara mı açılacak? 

İzmir'in mevkiindeki birinci derecede doğal sit kapsamındaki tarım alanı için imara açılmak isteniyor. Söz konusu imar İzmir İl Toprak Kurulu üyeleri oy çokluğuyla onaylandı, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği imar için itirazda bulunuyor. 



İzmir'e bağlı Narlıdere ilçesinde bulunan birinci derece sit kapsamındaki İnciraltı Tarım Alanı imara açılacak. Sözcü Gazetesi'nden Görekm Ulu'nun haberine göre; Bahçelerarası mevkiinde, Kent Ormanı yakınında, otoyolun altı ile deniz arasında yer alan 700 dekarlık tarım alanının yapılaşmaya açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı. 

Yasal prosedüre göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk olarak  İzmir  Tarım İl Müdürlüğü'nden görüş bildirmesini istedi. Tarım İl Müdürlüğü inceleme yaptı, raporunda “Bu bölge mutlak tarım arazisi ve dikili tarım arazisinden oluşur” diyerek sınırları çizdi ve imara uygun görüş vermedi. Buna karşılık ısrar edilen imara açma hamlesi geçen ay İzmir İl Toprak Koruma Kurulu gündeminde yer aldı. Çünkü tarım arazileri için istenen uygulama bu kurulun onayından geçmek zorunda.

İzmir de tarım alanı imara mı açılacak? 

Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Ali Engin ise İnciraltı Tarım Alanı'nın imara açılmasını desteklediğini ifade etti. Engin, “Bölgenin ortasında millet bahçesi, onun etrafında bodrumu olan 4 katı geçmeyecek bina planlamaları yapıldığını öğrendik” dedi.

HEPSİ ONAYLADI 

Önceki ay İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İzmir İl Toprak Kurulu üyeleri; Tarım İl Müdürü Yardımcısı Mustafa Özen,  İl Defterdarı Birol Özen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bayrak, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Özgür Ulusoy, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Bolca, Ziraat Odası Temsilcisi İbrahim Erdallı, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk başvuruyu tartıştı. Kurulda karara şerh koyan tek temsilci Ziraat Mühendisleri Odası oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisi toplantıya katılmazken, diğerleri İnciraltı Tarım Alanı'nın imara açılmasına onay verdi.

ZEMİN BALÇIK 

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, alanın imara açılmasının bilime ve evrensel hukuk değerlerine aykırı olduğunu dile getirdi. Planın üstün kamu yararı olmadığını belirten Türk, “İmara açılmak istenen zemin balçık. Altından fay hatları da geçiyor. Bakınız, Bayraklı bir tarım alanıydı. Bu alanların zeminleri yumuşaktır, yapılaşmaya uygun değildir. Bu hayati faktör göz ardı edildi, Bayraklı'ya 8-10 katlı binalar dikildi, sonu felaket oldu. Deprem trajedisinin üzerinden daha bir ay geçmedi. Hiç mi ders alınmıyor? Biz bunun vebalini alamayız” şeklinde konuştu.

“RANTA GELECEĞİMİZİ KURBAN EDİYORUZ” 

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, duyduğu endişe ve itiraz nedenlerini şu şekilde açıkladı: 

"Türkiye'de üretim yapılabilecek tarım alanlarının son noktasına geldik. Her karış toprak çok kıymetli. Kalan tarım alanları belli çevrelerin kısa süreli rant heveslerine kurban edilmek isteniyor.

2012 yılında bu konu mahkemelik olmuş, yargı burasının tarım alanı olduğunu tescilleyerek imara açılamayacağına hükmetmişti. Bırakın onay vermeyi, konunun tekrar kurul gündemine alınması bile yargı kararını hiçe saymak ve suç işlemektir.Alanda fiilen tarım faaliyeti kalmadığı yönünde algı çalışması yapanlar var. Oysa çiftçiler tarla, sera ve bahçelerde harıl harıl üretim yapıyor.

 
İzmir İnciraltı'nın imar sorunu çözülüyor!


Geri Dön